'Carmen' de dans ediyor, 'Hamlet' de

13. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 18 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. “Karya Prensesi’nin evi” Bodrum Kalesi, festival kapsamında bu yıl 7 akşam dans gösterilerine ev sahipliği yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 13. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 18 Temmuz Cumartesi akşamı; İzmir, Mersin ve Antalya Devlet Opera ve Baleleri’nin yaratımı “Ateş Kuşu İlkbahar Ayini- Bolero” gösterisiyle başlıyor. Muğla Büyükşehir ve Bodrum belediye başkanlıklarının değerli katkılarıyla düzenlenen festival, 1 Ağustos’a kadar Bodrum Kalesi’nin tarihi atmosferinde dans tutkunlarını önemli gösterilerle buluşturmaya hazırlanıyor. 

13. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılış akşamı izlenebilecek olan gösteri bir prömiyer. Stravinsky’nin “Ateş Kuşu” balesi Volkan Ersoy ve Armağan Davran koreografisi ile, yine aynı bestecinin “İlkbahar Ayini” balesi Mehmet Balkan koreografisiyle ve Ravel’in “Bolero”su ise Uğur Seyrek koreografisi ile yorumlanıyor. “Karya Prensesi’nin evi” Bodrum Kalesi’nde gerçekleştirilen festival; yine kendi içinde üç bölümden oluşan, “Gökkuşağı” balesiyle devam ediyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından 21 Temmuz’da sahnelenecek eserin bölümleri “Contras”, “Just One of Those Things” ve “Troy Game” adlarını taşıyor. Çağdaş besteciler J. Adams, A. Noto, R. Sakamoto, Irving Berlin, Cole Porter, Batacuda ve Bob Downes’ in müzikleri üzerine, Young Soon Hue, Christopher D’amboise ve Robert North’un koreografilerinden oluşan “Gökkuşağı” insanlık hallerini dansın diliyle anlatmayı hedefl iyor. Bale festivalinin her yıl olduğu gibi bu sene de yabancı konukları var. 24-25 Temmuz akşamları seyirci ile buluşacak olan Rus Sibirya Devlet Opera ve Balesi topluluğu Krasnoyarsk Tiyatrosu, Bizet’nin “Carmen”inin bale versiyonunu, Sergey Bobrov’un koreografisiyle sanatseverlere sunuyor. 

Prömiyeri geçen sanat sezonunda gerçekleştirilen “Hamlet” balesi de festival kapsamında yorumlanacak eserler arasında yer alıyor. Sheakespeare’nin aynı adlı eserinden uyarlanan balenin bestecisi Revaz Gabichvadze. Ankara Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonu olan eserin reji ve koreografisi ise Nugzar ve Medeia Magalashvili imzası taşıyor. “Hamlet” Bodrum'a 28 Temmuz’da konuk oluyor. 13. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin kapanış gösterisiyse Los Vivancos topluğu tarafından hazırlanan bir epik bir fl amenko. Okuma yazmayı bile öğrenmeden enstrüman çalmaya başlayan, aynı kanı taşıyan, fl amenko ateşiyle izleyicileri coşturan 7 kardeşin “Best Of Los Vivancos” adlı performansları, 31 Temmuz Cuma ve 1 Ağustos Cumartesi akşamları izlenebiliyor.

Hangi gün, ne izleyeceğiz? 

► 18 Temmuz Cumartesi: Antalya, İzmir ve Mersin Devlet Opera ve Baleleri prodüksiyonu “Ateşkuşu- Boleroİlkbahar Ayini.” 
► 21 Temmuz Salı: İstanbul Devlet Opera ve Balesi yapımı “Gökkuşağı.” 
► 24 Temmuz Cuma ve 25 Temmuz Cumartesi: Rus Sibirya Devlet Opera ve Balesi topluluğu Krasnoyarsk Tiyatrosu’ndan “Carmen.” 
► 28 Temmuz Salı: Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden “Hamlet.” 
► 31 Temmuz Cuma ve 1 Ağustos Cumartesi: “Best of Los Vivancos.”

Bu konularda ilginizi çekebilir