'Klasiğin sihirbazları' bir arada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Müzik Festivali, bu akşam “Moskova Solistleri”ni İstanbul’da ağırlıyor. Modern zamanların en büyük viyolacısı kabul edilen Yuri Bashmet ve Martha Argerich’in “Ben ömrümde böylesini duymadım” dediği genç piyanist Daniil Trifonov’u aynı sahnede buluşturan iki solistli konser, Aya İrini Müzesi’nde saat 21.00’den itibaren dinlenebiliyor. Konserin repertuarında; Chopin’den “Piyano Konçertosu, Mi minör, No. 1, Op. 11”, Telemann’dan “Viyola Konçertosu Sol Majör”, Çaykovski’den “Floransa Hatırası, Op. 70” ve Tan Dun’dan “Ebedi Yemin” başlıklı eserler yer alıyor. 
Dünyanın en iyi oda müziği toplulukları arasında gösterilen Moskova Solistleri bugüne kadar; Carnegie Hall, Barbican Hall, Musikverein ve Concertgebouw gibi dünyanın en büyük konser salonlarında konserler vermiş bir topluluk. Ekip, 2007’de Stravinsky ve Prokofiev’in eserlerinden oluşan albümleriyle Grammy aldı. 

Moskova Solistleri’nin kurucusu, The Times tarafından “dünyanın yaşayan en iyi müzisyeni” ilan edilen Yuri Bashmet, aralarında Schnittke ve Gubaidulina’nın da bulunduğu günümüzün önde gelen bestecilerinin yeni eserlerine ilham kaynağı oldu. Bashmet, virtüözitesi, güçlü kişiliği ve yüksek zekâsıyla viyolaya yeni bir şöhret kazandıran nadir müzisyenlerden. 

Konserin diğer solisti olan 1991 doğumlu piyanist Daniil Trifonov ise müzik dünyasının en saygın üç yarışmasından ödüllerle döndüğünden bu yana hızla ünleniyor.

Bu hafta barok müzik ziyafeti de var!

İstanbul Müzik Festivali kapsamında yarın akşam ise mezzosoprano Magdalena Kozena ve klavsenci Emmanuelle Haim’ın birlikte sahne alacağı bir konser var. Aya İrini’deki konser, saat 21.00’de başlıyor. Müzisyenliğinin derinliği ve sahne hâkimiyetiyle dinleyicileriyle özel bir bağ kuran mezzosoprano Magdalena Kozena, şef Emmanuelle Haim ve topluluğu Le Concert d’Astrée ile, İstanbullu müzikseverler için Fransız barok müziğinin zirvesi sayılan yapıtları seslendiriyor. Kozena’nın geçtiğimiz sezon Fransa ve Almanya’ya yayılarak başarılı bir işbirliğine imza attığı Le Concert d’Astrée’nin Türkiye’deki ilk konseri. Avrupa erken dönem müziğine sıradışı bir canlılık armağan eden Emmanuelle Haim, enerjisiyle asla vazgeçilmeyecek bir şef. 2001’de kurduğu Concert d’Astrée ile dönem müziği akımına taze bir soluk getiren sanatçı, özellikle vokal müzik yönetiminde doruk noktada. Haim, Chicago Lirik Operası’nı yöneten ilk kadın şef oldu.