'Sonsuz kollu dansçı'yla buluşma

“Sonsuz kollu dansçı” olarak anılan, Flamenkonun dünyaca ünlü temsilcisi Maria Pages, bu hafta İstanbul’da...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Flamenkonun dünyaca ünlü temsilcisi Maria Pages, bu hafta İstanbul’da. “Sonsuz kollu dansçı” olarak anılan, İspanya’nın Flamenko geleneğini New York’tan Hindistan’a, Meksika’dan Japonya’ya kadar tüm dünyaya taşıyan Maria Pages, “Autorretrato” (Otoportre) başlıklı gösterisini, 13 Aralık’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahneliyor. 

Maria Pages, 1990 yılında kurduğu dans topluluğu ile Endülüs Madalyası’ndan Ulusal Dans Ödülü’ne kadar en prestijli ödüllerin sahibi olurken, fl amenko’nun evrimleşen çağdaş bir dans olarak yükselişinin de öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. Maria Pages’in simgesel bir parçası olan “Autorretrato” (Otoportre), sanatsal bütünlüğün ve kabulleniş anının anlatımı. 2008 yılında Tokyo Uluslararası Forumu’nda dünya prömiyeri yapılan ve büyük bir başarı kazanan bu sanatsal yapıt, sanatçının hayatı ve profesyonel kariyeri için bir kırılma noktası. 

Kendi yolunu kendisi çizen biri olarak Pagés, kendini evreninin yaratıcısı olarak hissediyor ve bunu eseriyle doğruluyor. “Autorretrato” ile fl amenkoyu bir lisan gibi kullanan ve hususi koreografik evrenini dans ile inşa eden sanatçı, dünya deneyimini ifade etmek için dansını bir ses gibi kullanıyor ve bu yolla, dış dünyada olanları onun görüşünden sahneye aktarıyor. Koreografisi ve rejisi Maria Pages imzası taşıyan “Autorretrato”da; Ruben Levaniegos, Jose Antonio Carillo, Isaac Munoz ve Maria Pages imzalı müzikler kullanılıyor