'Suç Şehri'nde iki adam

Orlando Bloom ve Forest Whitaker’ın basit bir cinayeti araştırırken kendilerini uluslarası bir suç örgütüyle karşı karşıya bulan iki polisi oynadıkları film, haftanın ilgi çekici yapımları arasında yer alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden Cannes Film Festivali’nin geçen yılki kapanış filmi olan “Suç Şehri” (Zulu), ülkemizdeki sinemaseverlerle bugün buluşuyor. 
Angelina Jolie ve Johnny Depp’i buluşturan “Turist” (The Tourist) filminin senaristi Jerome Salle’in yönetmen koltuğuna oturduğu Fransa-Güney Afrika ortak yapımı film; basit bir cinayeti soruştururken kendilerini güçlü bir suç örgütüyle karşı karşıya bulan iki polisin öyküsü. 

Senaryosunu Salle ile birlikte Julien Rappeneau’nun yazdığı “Suç Şehri”nin merkezindeki polisleri son yılların sevilen aktörlerinden Orlando Bloom ve yıllardır sinema sektöründe olmasına rağmen çıkışını Oscar da kazandığı “İskoçya’nın Son Kralı” (The Last King of Scotland) filmiyle yapan Forest Whitaker canlandırıyor. Alexandre Desplat imzalı müzikler ve Denis Rouden’in görüntüleriyle başarısı artan filmin diğer önemli rollerinde; Tanya Van Graan ve Natasha Loring var. 

“Suç Şehri”nde olaylar şöyle gelişiyor: Polis şebekesinde şef olan Ali (Forest Whitaker) ve birlikte çalıştığı Brian (Orlando Bloom) genç bir kadının öldürülmesini araştırmaya başlıyorlar. 

Önceleri basit bir cinayet olarak görünen bu davanın ucu uluslararası bir mafya örgütünün insanları kurban etmekten çekinmeyen kirli planlarına kadar varıyor. Ülkede mafyanın bağlantılarını araştırarak işe başlayan iki ortak, bir süre sonra davaya sadece iş gözüyle değil, duygusal olarak da bakmaya başlıyor. Her ikisi de en yakınlarının hayatını öne sürdüklerini fark etmeden büyük bir karmaşaya sürükleniyorlar.

Sinemanın zehir hafiyeleri

Cehennem Silahı: İlki 1987’de çekilen “Leathal Weapon” serisinde gencecik Mel Gibson ve Danny Glover’ın kimyası o kadar tuttu ki yıllar içinde yapıtın üç devam filmi çekildi
K-9: Biraz tuhaf olmakla birlikte müthiş bir ikiliyle tanıştığımız K-9’un başarısı, 1980’leri “köpek hafiye” filmleriyle doldurdu. Ama hiçbiri James Belushi ve Jerry Lee kadar unutulmaz olmadı. Bu yapıtın da devam filmlerini çekildiğini ekleyelim.
Mavi Ay: Belki bir sinema yapıtı olmayabilir, ama “Moonlight” dedektifl ik bürosu, 1980’leri yaşamış herkes için hâlâ en ünlü dedektif ikilisinin mekânı. Elbette birbiriyle didişmekten zevk alan Maddie Hayes (Cybill Shepherd) ve David Addison’dan (Bruce Willis) söz ediyoruz.
Sherlock Holmes: Edebiyatın ve sinemanın en zehir hafiyesi kuşkusuz Sherlock Holmes. Tabii daimi yardımcısı Dr. Watson'ı da unutmamak lâzım. ikilinin maceraları defalarca sinemaya uyarlandı.
Seven (1995): Sinemanın kültleşmiş gerilim-suç filmlerinden biri olan “Seven”, aynı zamanda unutulmaz bir dedektif ikilisi de yarattı: Morgan Freeman’ın oynadığı tecrübeli Somerset ve Brad Pitt’in yerinde duramaz biri olarak canlandırdığı Mills’inden oluşuyordu bu ikili.
Ateşli Aynasızlar (2013): Biri kurallara son derece uyan, diğeri hiç takmayan iki kadın polis bir dava için bir araya gelirlerse ne olur? Yanıt, yüksek gişe. Sandra Bullock ve Melissa McCarthy’nin oynadığı “The Heat”in devamı da yolda.