'Sultanlar Müzayedesi'nin geliri Soma'ya

Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek antika müzayedesinde 10 eser bedelsiz olarak satışa sunulacak. Teklif usulü açık arttırmayla satılacak eserlerden elde edilecek gelir, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerine bağışlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Osmanlı’nın ve Avrupa'nın farklı dönemlerine ait çok değerli eserler, Çırağan Sarayı'nda yapılacak müzayedede antika severlerle buluşacak. Çukurcuma Müzayede Kültür ve Sanat Evi’nin düzenleyeceği müzayede, 25 Mayıs Pazar günü saat 14.00-18.00 arası koleksiyonerlerin huzurunda gerçekleştirilecek. 

Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine destek olmak istediklerini belirten Çukurcuma Müzayede Kültür ve Sanat Evi’nin kurucusu Muzaffer Gültekin, eserlerden 10 adetinin bedelsiz olarak satışa sunulacağını açıkladı. Teklif usulü artırılarak satılacak bu eserlerin; 5 adet Atatürk hatırası, tuğralı gümüş kaşık, tuğralı gümüş mücevher kutusu, gümüş yastık aynası, art-deco servis arabası, İngiliz tepsili jardenyer, Osmanlı rahle, gümüş hamam tası, Süleymaniye leğen-ibrik ve gümüş şamdan olduğunu belirten Gültekin, yaşanan acılara bir parça merhem olmak istediklerini söyledi. 

Gültekin, “Hepimiz derin bir üzüntü içindeyiz. Facianın ardından müzayedeyi iptal etmek yerine, şehit ailelerine destek olmaya karar verdik. Çok nadide eserlerin bulunduğu müzayedemizde 10 adet parçayı teklif usulü satışa sunacağız. Bu eserlerden elde edeceğimiz gelirin tamamını Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasına aktaracağız. Sanatsever ve hayırsever vatandaşlarımızı pazar günü birlik olmaya ve Soma için el ele vermeye davet ediyoruz” dedi.

Toplan 653 parça satılacak

Benzerlerine az rastlanır parçaların oluşturduğu ve toplam 653 parçanın yer alacağı müzayedede, Osmanlı dönemine ait eserlerin büyük ilgi görmesi bekleniyor. Dünyada bir örneği daha bulunmayan, Yekta Oğuz Soylu’ya ait 118 parçadan oluşan antika  faraş koleksiyonu, uzunca bir süre sofraların ve şöminelerin vazgeçilmezleri arasında yer aldı. Antika faraşlar, imalatlarını yapan değişik dönemlere ait firmaların armalarını da taşıyor. “Art Nouveau” dönemine ait faraş koleksiyonunun açılış fiyatı 20 bin TL olacak.

Mütekka 350 bin lira

Müzayedenin ilgi çekmesi beklenen bir başka eseri ise; SULTAN REŞAD’ın müzelik ve koleksiyonluk bir eser olan müttekası. Dervişler’in çile dönemlerinde uyumadan oturabilmeleri, riyâzat halinde kalmaları amacıyla kullandıkları mütteka, üzerindeki işlemelerle bir sanat eserine dönüşmüş. Altın işlemeli desenlerle zarif işleme sanatının en güzel örneklerinden olan mütteka, 350 bin lira açılış fiyatı ile satışa sunulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir