933 eser yeni sahibini bekliyor

Beyaz Müzayede'nin 10 Mayıs ve 11 Mayıs günleri iki bölüm halinde gerçekleştireceği satışta oryantalist tablolardan hat örneklerine, antika objelerden usta ressamların desenlerine uzanan geniş bir yelpazede eserler el değiştirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Beyaz Müzayede bu hafta sonu iki gün sürecek 933 lotluk bir müzayede gerçekleştirecek. Osmanlı eserleri, oryantalist tablolar, hat örnekleri ve çeşitli antika objelerden oluşan ve oluşturulması yaklaşık 20 sene süren bir özel koleksiyonun satılacağı müzayede; Zorlu Center PSM Sky Lounge’da10 Mayıs Cumartesi ve 11 Mayıs Pazar günleri saat 13.00’ten itibaren takip edilebilecek. Aziz Karadeniz yönetiminde gerçekleştilecek iki bölümlü “Özel Koleksiyon Müzayedesi II”de satışa sunulacak parçalar, yarından itibaren 9 Mayıs’a kadar müzayedenin de gerçekleştirileceği Sky Lounge alanında incelenebilecek.

Beyaz Müzayede Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Karadeniz, müzayedenin kataloğunda “Önemli Duyuru” başlığıyla yaptığı açıklamada, koleksiyon sahibinin isteğiyle, farklı obje ve eserlerden oluşan koleksiyonun tamamının satılması amacıyla her bir eserin satış fiyatının değerinin çok altında belirlendiğini özellikle vurguluyor. Müzayedenin en pahalı eseri, 11 Mayıs Pazar günü satışa çıkarılacak olan Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait bir buhurdan. Yeşim, yakut ve zümrüt taşlarla süslenen obje, 200 bin TL’den satışa sunuluyor. Müzayedede Osmanlı sultanları ve saray mensupları için yapılmış çok sayıda enfiye kutusu, zarf, sigara tabakası ve cep saati de bulunuyor. 120 parçalık bir İznik koleksiyonunun da yeni sahibini bekleyeceği müzayedede; Oryantalist ressamlardan eserler, heykeller, kaftan gibi kumaş sanatı örnekleri, tombaklar, hat örnekleri, 28 parçadan oluşan bir Avni Lifij koleksiyonu, Hoca Ali Rıza gibi ustalardan desenler de satılacak. 

“Özel Koleksiyon Müzayedesi II”- de satışa çıkacak tablolar arasında muhammen bedeli en yüksek olansa; 150 bin TL ile İbrahim Çallı’ya ait bir “Nü” olacak. Yakut İbn-i Abdü’l Musta’simi ketebeli muhakkak murakkanın 60 bin TL’den alıcı bekleyeceği müzayedenin öne çıkan diğer tabloları ve satışa sunuş fiyatları şöyle sıralanıyor: Şevket Dağ’dan “Cami İçi” 40 bin TL, Fabbi’den “Harem” 30 bin TL, Hermann D. Salomon Corrodi’den “Schaefer” 25 bin TL, Nejad Melih Devrim’den “Polimaire” 20 bin TL ve Pietro Gabrini’den “Cariye” 15 bin TL.

Müzayedenin gözdeleri

CUMARTESİ 

Fabio Fabbi’den “Harem”: 30 bin TL 
Yakutlu, elmaslı ve mineli murassa altın kutu: 30 bin TL 
Hermann David Salomon Corrodi’den “Schaefer”: 25 bin TL Nejad Melih Devrim’den “Polimaire”: 20 bin TL 

Mübin Orhon’dan “Mavili Yeşilli Soyut”: 20 bin TL 
Pietro Gabrini’den “Cariye”: 15 bin TL 
Rafaello Sorbi’den “Harem”: 15 bin TL 
Karl Paul Themistokles von Erkenbrecher’den “İstanbul’da Pazar Yeri”: 15 bin TL 
Mariano Fortuny y Marsal’dan “Sultanlar ve Cariyeler”: 15 bin TL 
Hans Zatzka’dan “Lieblings”: 14 bin TL 

PAZAR 

Murassa gümüş, yeşim, yakut ve zümrüt taşlı buhurdan: 200 bin TL 
Çallı’dan “Nü”: 150 bin TL
Yakut İbn-i Abdü’l Musta’simi Ketebeli muhakkak murakka: 60 bin TL 
Murassa elmas aplikeli altın sultani zarf: 50 bin TL 
Üç adet elmaslı, mineli murassa altın enfiye kutusu: 50 bin TL 
Murassa, altın tuğralı enfiye kutusu: 50 bin TL 
Şevket Dağ’dan “Cami İçi”: 40 bin TL 
Seyyid Hasan Rıza Hilye-i Şerife: 40 bin TL 
Murassa mineli altın enfiye kutusu: 35 bin TL 
Murassa, mineli, altın tasvir-i Hümayun enfiye kutusu: 35 bin TL 
Yakut ibn-i Abdü’l Musta’simi Ketebeli Kitab-ı Usbiyye: 35 bin TL 
Altın üzeri yakut aplikeli gümüş ok divit: 30 bin TL 
Sultan Abdülaziz tuğralı gümüş çift şamdan: 30 bin TL