Atatürk'ün portresini 35 yılda tamamladı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ressam Yaşar Çallı, 1978'de başladığı TBMM başkanlarının portrelerini tamamlandığını belirterek tabloların 23 Nisan 2013'te Meclis'te sergileneceğini bildirdi.
AA muhabirine açıklamada bulanan ünlü ressam İbrahim Çallı'nın torunu ressam Yaşar Çallı, 2001'de emekliye ayrıldıktan sonra "yarım kalan işi"ni tamamladığını söyledi.
Dolmabahçe Sarayı'nda saray ressamı olarak çalışırken 1978'de dönemin Meclis Başkanı Cahit Karakaş tarafından görevlendirildiğini kaydeden Çallı, o tarihten itibaren Meclis başkanlarının yağlı boya portrelerini yaptığını ifade etti. Çallı, "Dünyada bugüne kadar hiçbir sanatçıya nasip olmayan Meclis ressamlığıyla onurlandırıldım. Bu durum Meclis tarafından sanata ve sanatçıya sahip çıkılmasının bir göstergesidir. Sanatçıya hoşgörü ile bakan bir zihniyetin olduğu o yüce Meclis'in çatısı altında sanat ve sanatçıya yoğun bir ilgi olmuştu. Emekli oluncaya kadar Meclis'te birçok devlet adamının tablosunu yaptım. Yurt dışından birçok arkadaşım 'Meclis'te ressam ne yapıyor', diye soruyordu. Meclis'teki atölyemin kapısına 'Siyasetin giremediği yer" diye bir yazı asmıştım. Çünkü orada sanat yapılıyordu. Sanat üretiliyordu. Sanat her zaman siyasetin üstünde olmuştur" diye konuştu.
Türkiye'ye gelen birçok yabancı devlet adamının da portresini yaptığını belirten Çallı, Türk sanat elçisi olarak bir ay Çin'de bulunduğunu ifade etti.
Portreler 23 Nisan'da görücüye çıkacak
TBMM başkanlarının zaman darlığı nedeniyle portrelerini, özel olarak fraklı çekilen fotoğraflardan 65-90 santimetre boyutlarındaki tuvallere yansıttığı anlatan Yaşar Çallı, ilk olarak Cahit Karakaş'ın portresini yaptığını ifade etti. Necmettin Karaduman ve Köksal Toptan'ın özel olarak poz verdiğini belirten Çallı, resimlerinde kişilerin ruh hallerini, konuşmalarını ve siyasi ortamı yansıtmaya gayret ettiğini anlattı.
Ressam Yaşar Çallı bir anısını ise şöyle anlattı:
"TBMM başkanlarından Ferruh Bozbeyli de portrelerin yapılmasına başlanmasının ardından kendisi poz vermişti. Poz verdiğinde bıyıkları vardı. Biz de bıyıklı olarak portresini yaptık. Dönemin Meclis Başkanı Cahit Karakaş'a portreyi gösterdiğimde, 'Bu ne' diye sordu. 'Olur mu, böyle şey? Ferruh Bey'in bıyığı yoktur, bunu nereden çıkarttın' dedi. Ben de 'Başkanım, poz verdi' dedim. Ardından ise 'Onun bıyığı yoktur, sen onu kaldır' dedi. Kaldırdık. Ferruh Bey portreyi görünce ne yaptın bıyığıma diye sorunca bir şey diyemedim. Sonra Ferruh Bey bana küstü. Uzun bir süre benimle konuşmadı."
Emekli olduktan sonra portreleri tamamlaması için TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından bir yıl önce tekrar görevlendirildiğini aktaran Çallı, "Bir yılda Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek ve Mustafa Kemal Atatürk'ün portrelerini bitirdim. Tamamlanan portreler, 23 Nisan 2013'te düzenlenen bir törenin ardından Meclis'teki başkanlık makamının bulunduğu koridorda sergilenmeye başlanacak. Portrelerle ilgili bir kitap hazırlanıyor, PTT de pullarını basacak" diye konuştu.
Atatürk'ün portresini 35 yılda tamamladı
En çok Atatürk'ün portresini yaparken zorlandığını ve en son son onu bitirdiğini ifade eden Çallı, "Atatürk'ü sivil mi yoksa meclis başkanı olduğu dönemdeki haliyle mi yapayım diye uzun süre düşündüm. O genç Atatürk'ün meclis başkanı olduğu dönemdeki haliyle yapmaya karar verdim. Baktım Atatürk'ün benzer resmi birçok yerde var. Ben de bir tek fotoğrafa bağlı kalmadan portresini yaptım. O genç, dinamik ve kararlı duruşunu yansıtmak istedim. Ondaki ifade kimsede yok. Zaten hiçbir devlet adamında onun ifadesini bulmak mümkün değil. Onun doğuştan gelen bir liderlik özelliği vardı. Bir benzeri olmayan bir liderin, Atatürk'ün tablosunu yapmak kolay olmadı. Ancak 35 yılda tamamlayabildim."