Beyaz Müzayede’den ‘Çağdaş Ustalar Geçidi’

Bu yıl sezonu çağdaş ve modern sanatla açan Beyaz Müzayede, yerli ve yabancı 130 sanatçının eserlerini koleksiyonerlere sunacak. Müzayede 18 Ocak’ta Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyaz Müzayede, 2015 yılını Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sanatçılarının görkemli eserleri ve başyapıtlarının satışa sunulacağı 30. Beyaz Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi ile açıyor. Amerikan Çağdaş Sanatı’nın 1960’lı yıllarına damga vurmuş Robert Indiana’nın ve dünyanın yaşayan en önemli heykel sanatçılarından Tony Cragg’ın eserleri Beyaz Müzayede’de satışa çıkıyor. Önemli koleksiyonlardan derlenmiş müzayede, 18 Ocak Pazar günü saat 14:00’te Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Müzayedede yerli ve yabancı 130 sanatçının toplam 236 eseri satışa sunulacak. Eserler 17 Ocak’a kadar saat 10:00- 20:00 arasında Zorlu PSM Meydan Fuaye’de sanatseverlerin ziyaretine açık sergilenecek. 

1960’lı yıllara damgasını vuran Pop Sanatı’nın öncüsü ve yaşayan en önemli Amerikan sanatçılarından olan Robert Indiana’nın 92x92x46cm ebadındaki “Hope” isimli heykeli 750 bin -1 milyon TL aralığı ile satışa sunuluyor. “Hope” ve “Love” heykelleri Robert Indiana’nın sanat yaşamını zirveye taşıyan yapıtlar serisi olarak biliniyor. İstanbul Modern dahil dünyanın tüm önemli çağdaş sanat müzelerinde heykelleri yer alan ve Anish Kapoor ile birlikte yaşayan en önemli iki çağdaş heykel sanatçısından biri kabul edilen Tony Cragg’in 18 Ocak’ta gerçekleşecek müzayedede 140 cm boyundaki ahşap heykeli 450 bin -650 bin TL tahmini fiyat aralığı ile satışa sunuluyor. 

30. Beyaz Müzayede’de Ömer Uluç’un kendisinin kurmak istediği müze için ayırdığı ancak yaşamının son yıllarında önemli bir koleksiyonere satmaya razı olduğu bir başyapıtı satışa sunulan eserler arasında yer alıyor. Ömer Uluç’un 1987 yılında yapmaya başladığı ve 1991 yılında tamamladığı 200x300 cm ebadındaki “Bir Ulus’un Tarihi” isimli başyapıtı 500 bin -800 bin TL tahmini fiyat aralığı ile satışa çıkıyor. Müzayedede Ömer Uluç’un 1990’lı yıllara ait “Nü ve Çocuk” isimli yapıtı da yer alıyor. 

Nejad Melih Devrim’e ait 1954 tarihli “Beyaz Soyut” isimli ve 1963 tarihli “Paris” isimli yapıtları da 18 Ocak’ta gerçekleşecek müzayedenin yoğun ilgi çekmesi beklenen diğer iki eseri olarak öne çıkıyor. Nejad Melih Devrim’in annesi Fahrelnisa Zeid’in 1980’li yıllara ait 114x94cm ebadındaki “Nofa” isimli portre ve 1960’lı yıllara ait “Sarı Yeşil Soyut” yapıtları satışa sunulan diğer sıra dışı eserler arasında yer alıyor. 

Müzayedede ayrıca Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, İlhan Koman, Nuri İyem, Mübin Orhon, Selim Turan, Fikret Mualla, Adnan Çoker, Ferruh Başağa, Burhan Uygur, Yüksel Arslan, Komet, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Neşe Erdok, Zühtü Müridoğlu, Koray Ariş, Orhan Peker, Turgut Zaim, Avni Arbaş, Adnan Varınca, Şükriye Dikmen, Kemal Önsoy, Selma Gürbüz, Kezban Arca Batıbeki, Ramazan Bayrakoğlu, Murat Pulat, Julian Opie, Sarah Morris, Peter Zimmermann ve Mark Francis’in eserleri satışa sunuluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir