Bir masalın iç yüzü

“Uyuyan Güzel” hikâyesini bu kez kötü kalpli peri “Malefiz”in bakış açısından anlatan filmin başrolünde Angelina Jolie var. Bugün vizyona giren film, hem fantastikten hem de aksiyondan hoşlanan sinemaseverlere hitap ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Angelina Jolie’nin proje aşamasından beri sık sık medyada yer alan yeni filmi “Malefiz” (Maleficent), ülkemizdeki sinemaseverlerle bugün buluşuyor. Disney’in yeni filmi, “Uyuyan Güzel” masalının kötü karakterinin anlatılmamış hikâyesine odaklanan bir yapıt. Aksiyon ve fantastik türlerinin bir bileşimi olan “Malefiz” in yönetmen koltuğunda, “Alice Harikalar Diyarında” (Alice in Wonderland) ve “Avatar”ın Oscar ödüllü sanat yönetmeni Robert Stromberg oturuyor. Angelina Jolie’nin aynı zamanda yapımcılarından biri olduğu filmde diğer önemli rolleri; Elle Fanning, Sharlto Copley ve Imelda Staunton yorumluyor. 

Linda Woolverton’ın kaleme aldığı senaryo, “Uyuyan Güzel”i 100 yıl uykuya mahkum eden Malefiz’in kalbini taşlaştıran ve onun bebek Aurora’yı lanetlemesine yol açan olayları anlatıyor. Filmde olaylar şöyle gelişiyor: Güzel bir kadın olan Malefiz, barışçıl bir orman krallığında büyüdüğü için huzurlu bir hayata sahip; ta ki insanlardan oluşan istilacı bir ordu gelip topraklarının düzeni tehdit edene kadar. Malefiz, topraklarının koruyucusu oluyor, ama acımasız bir ihanete uğrayınca o saf kalbi taşa dönüşüyor. İntikam hırsıyla dolan Malefiz, insanların kralıyla destansı bir savaş veriyor ve kralın yenidoğan çocuğu Aurora’yı lanetliyor. Fakat, çocuk büyüdükçe Malefiz, Aurora’nın krallığa başarı getirecek ve herkesin gerçek mutluluğunu sağlayacak olan anahtar olduğunu fark ediyor.

Hollywood'un 'başka' masalları

“Malefiz”, en iyi bilinen masallardan birini bambaşka bir bakış açısıyla anlatması açısından ilgi çeken bir film. Hollywood, daha önce de masal literatürünün önemli ürünlerini ele alıp yeni yorumlarla anlatmıştı. İşte bazıları: 

• Pamuk Prenses ve Avcı (2012): Orijinali Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler olan masalı, bu kez, Pamuk Prenses’i ormana götürüp öldürmesi gerekirken canını bağışlayan Avcı’yı da ele alarak anlatan uyarlama, Charlize Theron ve Kristen Stewart’ın varlıklarıyla kuvvetlenmişti. “Snow White and Hurtsman”ın Avcı’sıysa Chris Hemsworth’dü. 

• Pamuk Prenses’in Maceraları (2012): Orijinal adı “Mirror Mirror” olan film, adından da anlaşılabileceği gibi Üvey Anne’ye odaklanan bir uyarlamaydı. Tarsem’in etkileyici görüntüleriyle konuşulan filmde Pamuk Prenses’in üvey annesini Julia Roberts oynamıştı. 

• Alice Harikalar Diyarında (2010): Hepimizin bildiği bir masalı Tim Burton nasıl anlatır? Artık evlenme çağına gelmiş olan Alice’in beyazperdede arz-ı endam ettiği “Alice in Wonderland” bir anlamda seyirciye bu sorunun yanıtını veriyordu. Alice’i Mia Wasikowska’nın oynadığı film, epeyce feminist bir yorumdu. Johnny Depp’in Çılgın Şapkacı karakterine hayat verdiği yapıtın devamının da çekileceği söyleniyor. 

• Shrek: Sinemanın Yeşil Dev’inin öyküsü, bütün masal kahramanlarının en bilinen özelliklerinin yanı sıra daha önce hiç duymadığımız yeni yönlerini de gözler önüne seriyordu. 

• Çılgın Kardeşler (2005): Masal deyince ilk aklımıza gelen isimlerden Grimm Kardeşler’in öyküsü de filmleşti. Mas