Bizi biz yapan özelliklerimizi aktarabilmeliyiz

Bakan Günay: "'Bizi biz yapan, bir arada tutan kültürümüz, örf ve adetlerimizdir. Bunlara sahip çıkmalı, gelecek nesillere en doğru şekillerde aktarılmasını sağlamalıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANTALYA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bizi biz yapan, bir arada tutan kültürümüz, örf ve adetlerimizdir. Bunlara sahip çıkmalı, gelecek nesillere en doğru şekillerde aktarılmasını sağlamalıyız" dedi.

Bakan Günay, Antalya'nın Elmalı ilçesinde Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, daire amirleri ve siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla incelemelerde bulundu.

Elmalı Belediyesini ziyaret eden ve Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş'tan çalışmaları hakkında bilgi alan Günay, ardından AK Parti İlçe Başkanlığı'nda partililerle sohbet etti.

Elmalı Halk Eğitim Müdürlüğü'nü de ziyaret eden Günay, kursiyer kadınlarla görüştü. Kızılbel mevkisindeki höyüğü gezen Bakan Günay, Kızılbel Anıt Mezarı'nı inceledi ve Elmalı Müzesi Müdürü Azize Yener'den mezar hakkında bilgi aldı.

İş adamı Tarık Özkan tarafından şarap üretimi yapılan tesisi gezen Günay, işletme hakkında bilgi aldı. Burada yapılan üretimin yörenin tarım ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Günay, iş adamı Tarık Özkan'ın bölgeye butik otel yapmayı düşündüğünü söylemesi üzerine, bunun da turizm açısından büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Bakan Günay, Tekke köyüne de giderek Abdal Musa Türbesini ziyaret etti, dua okudu. Bakan Günay'a Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Ali Eriş tarafından Abdal Musa ve yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verildi.

"Hepsi çevresine barış mesajı vermiştir"

Bakan Günay, uzun süredir ziyaret etmeyi istediği Abdal Musa Türbesini ziyaret ettiğini ve burada güzel insanlarla bir arada bulunarak hoş zaman geçirdiğini söyledi.

Günümüzde geçmişe göre daha çok hoşgörüye ihtiyaç duyduklarını belirten Günay, şöyle konuştu:

"Abdal Musa, Anadolu'yu bize vatan yapan büyük isimlerden birisidir. Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli, Yunus Emre gibi... Biz onların menkıbelerini, efsanelerini, anlattıklarını dinleyerek yetiştik. Bir anlamda öz kültürümüzün, Anadolu kültürünün kurucularıdır. Hem Abdal Musa'da hem diğer erenlerde gördüğümüz, hepsi çevresine barış mesajı vermiştir, bir arada yaşamanın erdemini öğretmişlerdir. Hacı Bektaş Veli'yi aslanla ceylanı yan yana, bir arada yaşatan, yaşatmayı başaran kişi olarak biliriz. Hepsi aynı geleneği sürdürür. Anadolu'nun köklü geleneği, farklı kültürlerden farklı arayışlara dönen insanların bir barış çağrısı etrafında toplanabildiklerini göstermektedir. Hepimizin bunlardan öğreneceği çok şeyler var.

Büyük bir gayretle, büyük çileler çekerek bize çok güzel toprakları vatan yapmışlar, hepsinin ruhu şad olsun. Bizim de galiba onların ruhunu şad etmek için yapacağımız şey, elimizdeki bütün imkanları birlik ve beraberlik için seferber etmeye ve hiç olmazsa çocuklarımızın, gençlerimizin bizim yaşadığımızdan daha güzel bir dünyada yaşamalarını sağlamaya çalışmaktır."

Abdal Musa Kültür ve Sanatevini de gezen Günay, çalınan sazı ve söylenen türküleri dinledi. Köylüler tarafından yapılan semah gösterisini izleyen Günay, sadece törenlerde değil, Hacı Bektaş Veli'nin kültürünü yaşatmak için Bakanlık olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi.

Tek eksiğin geçmişte olduğu gibi birlik ve beraberlik içinde yaşamak olduğunu vurgulayan Günay, "Bizi biz yapan, bir arada tutan kültürümüz, örf ve adetlerimizdir. Bunlara sahip çıkmalı, gelecek nesillere en doğru şekillerde aktarılmasını sağlamalıyız. Burada çok güzel bir gün geçirdim, sizler çok güzel karşıladınız, hep birlikte hoş vakit geçirdik. Hepinize teşekkür ediyorum. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın, bozmaya çalışanlara da asla izin vermesin" diye konuştu.

Bakan Günay'a Tekke köyü muhtarı Mustafa Çalhan tarafından üzerinde Hazreti Ali'nin resminin bulunduğu halı hediye edildi. Hediyeyi alan Günay, "Bu gün aldığım en güzel hediye, bunu evimin en güzel duvarına asacağım" dedi.

Bakan Günay, köylülerle vedalaştıktan sonra Elmalı'dan ayrıldı.