Bütün dünyada sinemaseverlerin 'can dostu'ydu

Robin Williams özellikle komedilerde doruğa çıkan yeteneğiyle kendi kuşağının en iyi aktörlerinden biri değildi yalnızca. Aynı zamanda, sempatisi ve ekran sıcaklığıyla milyonlarca seyircinin beyazperdedeki “en iyi arkadaşlar”ından biriydi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sinemaseverler dün sabah şok eden bir habere uyandı. “Can Dostum”, “Günaydın Vietnam”, “Balıkçı Kral”, “Mrs. Doubtfire” gibi pekçok filmle dünya çapında geniş bir hayran kitlesi edinen, kendi kuşağının en iyi aktörlerinden biri kabul edilen Robin Williams, 63 yaşında aramızdan ayrıldı. 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sevilen ve son olarak kısa bir süre önce vizyona giren "Asabi Adam" filminde izlediğimiz Robin Williams, Kuzey Kaliforniya’daki evinde ölü bulundu. Kaliforniya polisi, ünlü aktörün ölümünde intihar şüphesi üzerinde dururken, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve Williams’ın cesedine bugün otopsi yapılacağını açıkladı. Polisin açıklamasına göre, eşi Susan Schneider tarafından en son Kaliforniya saatiyle 10.00 sıralarında görülen Williams’ın, polis ihbarıyla evine gelen sağlık ekipleri tarafından yerde yatarken bulunduğu, yapılan müdahalelere rağmen hayata döndürülemediği bildirildi. Williams’ın üçüncü eşi Schneider, yaptığı açıklamada, “Bu sabah, eşimi ve en iyi arkadaşımı kaybettim. Dünya da en sevilen sanatçı ve güzel insanlarından birini yitirdi” dedi. Robin Williams’ın ölümü tüm dünyada sevenlerini yasa boğarken, ABD Başkanı Barack Obama da bir yazılı açıklama yaparak, Obama ailesi olarak ünlü aktörün ailesi ve dostlarına başsağlığı dilediklerini belirtti. Obama, Williams’ın kariyeri boyunca birçok farklı karakteri canlandırdığını ve “türünün tek örneği” olduğunu kaydederek “O bizi hem güldürdü hem de ağlattı” dedi. Bir dönem alkol bağımlılığı tedavisi gören Oscar ödüllü sanatçının 2009 'da geçirdiği kalp ameliyatının ardından birkaç kez depresyon teşhisiyle doktorlardan yardım aldığı kaydediliyor.

Kulüp sahnelerinden Oscar'a uzanan bir kariyer
Amerika Birleşik Devletleri’nin Illinois eyaletinde 21 Temmuz 1951 tarihinde dünyaya gelen Robin Willams, üniversitede siyaset bilimi okurken tiyatro kolu aracılığıyla da oyunculukla tanıştı. Mezun olduktan sonra çeşitli gece kulüplerinde gösteriler yaparak ünlenen Robin Williams, kamera karşısına ilk olarak 1977 yılında figüran olarak geçti. Çeşitli televizyon dizilerinde rol alan sanatçı, 1980’de “Temel Reis”i oynadığı “Popeye” ile kitlelerin dikkatini çekerken, 7 yıl sonra rol alacağı “Günaydın, Vietnam”- la bir dünya starına dönüştü. Bir komedyen olarak anılsa da dramatik rollerde de son derece başarılı bulunan Robin Williams, 1997 yılında Empire dergisince, “Gelmiş Geçmiş En Yetenekli 100 Aktör” listesine dahil edildi. Robin Williams, kariyeri boyunca pek çok ödül aldı, sinema dünyasının zirvesi olarak görülen Oscar’a ise dört kez aday oldu ve 1998’de “Can Dostum” filmiyle heykelciği kucakladı. İlk eşi Valerie Velardi’den bir, ikinci eşi Marsha Garces Williams’den ise iki çocuğu bulunan Williams, 2011’den beri Susan Schneider ile evliydi.

Efsane rolleriyle daima alkışlanacak

r.jpg

Günaydın, Vietnam (1988): Robin Williams’ı üne kavuşturan film, orduya yayın yapan bir radyonun asker DJ’ini canlandırdığı “Good Morning, Vietnam” oldu. Adrian Cronauer kimliğiyle her sabah mikrofonun başında yayınına “Gooood Morninnng Vietnam” diye başlayan coşkulu DJ kompozisyonu, onu 36 yaşındayken birinci sınıf aktörler kategorisine taşıdı. 
Ölü Ozanlar Derneği (1989): Aktörün en sevilen rollerinden biri, “Dead Poets Society”de oynadığı, sözcüklerin dünyayı değiştirebileceğine inanan bir öğretmen olan John Keating’di. 
Balıkçı Kral (1991): Aklın insana yapabileceği oyunları işleyen “The Fisher King”, Williams filmografisinde apayrı bir yerde duruyor. 
Patch Adams (1998): Hasta çocuklarla olağanüstü bir ilişki kuran doktorun öyküsü, ilham vericiydi.
Can Dostum (1997): Üstün zekâlı bir temizlik görevlisiyle onu tesadüfen keşfeden profesörün öyküsü, Matt Damon'ı kitlelere tanıttı, Robin Williams'a da tek Oscar'ını kazandırdı.