Bütün İstanbul bir sahne

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın bu yıl 19. kez düzenleyeceği, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda hazırlanan Tiyatro Festivali, Shakespeare’in 450. yaşını kutluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nermin SAYIN

İSTANBUL - İki yılda bir şehrimizi tiyatro rengine boyayan festivalimizin programı, önceki akşam düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda 9 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı, bu yılın tüm belli başlı tiyatro etkinlikleri gibi, Shakespeare ağırlıklı. Ee, malum ustanın 450. yaşı. İKSV Yönetim Kurumu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın “festivali her yıl gerçekleştirmek için çalışmaları sürdürüyoruz” açıklamasıysa gerçek bir müjde.

Dünya sahnelerinden 7, ülkemizden 35 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 100’e yakın gösterisini izleyebileceğimiz festivalde; 33 yerli yapımın Türkiye prömiyeri yapılacak. ; bu projelerden üçü İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığında sahnelenecek, yan etkinlikler de cabası.  Biletleri 8 Mart’ta satışa çıkacak festivalin zengin programı içerisinden size göresini seçmenize yardımcı olmak için ayrıntılara birlikte göz atalım mı?

Önce Shakespeare

Festivalin programında Shakespeare yorumlarının öne çıkması beklenen bir şey elbette. İKSV, 450. yıl kutlamaları için ünlü Shakespeare yorumcularından Propeller Theatre Company’yi British Council’ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında ilk kez İstanbul’da ağırlıyor. 1990’lı yıllarda erkek oyunculardan oluşan bir kadroyla kurulan ve sadece Shakespeare oyunlarını sahneleyen topluluktan “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Yanlışlıklar Komedyası”nı izleyeceğiz.  Her iki oyunun da yönetmeni olan, günümüzün en önemli tiyatro adamlarından Edward Hall de –yıllar önce seyrettiğimiz “Gülün Öfkesi”ni hâlâ unutamadık-, festivalin bu yılki “Onur Ödülü”nün sahibi.

Ostermeier ile şaşırmaya hazır olun

Son festivalde “Hamlet” yorumuyla seyircileri coşturdukça coşturan Thomas Ostermeier, bu kez Ibsen klasiği “Bir Halk Düşmanı” ile konuğumuz.Schaubühne Berlin, zeka dolu bir rejiyle ünlü klasiği günümüze taşıyor. “Bir Halk Düşmanı”, festivalin biletleri en hızla tükenecek oyunu olacaktır, benden söylemesi.

Polonya’dan konuklarımız var

 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü. Festival de kutlamalara Polonya yapımı iki farklı oyunu seyircilerle buluşturarak katılıyor. Yenilikçi rejileriyle bilinen Grzegorz Jarzyna’nın Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın romanından uyarladığı “Ne Yaptıysak Nafile” ve Grzegorz Jarzyna’nın “Drakula”dan yola çıkarak hem yazıp hem yönettiği “Nosferatu.” Festivalin diğer Onur Ödülü’nün sahibi olan Jarzyna, son dönemin en çok konuşulan yönetmenlerinden biri. Etkinlik, ülkemizdeki tiyatroseverin onunla tanışması için güzel bir fırsat olacak.

Ve Shakespeare “dans ediyor”

 Tiyatro Festivali’nde “Bir Yaz Gecesi Rüyası”nı dans yorumuyla izleme olanağımız da var. Izadora Weiss’ın topluluğu Baltic Dance Theatre, ustanın en sevilen komedisini müziğin ve dansın diliyle, teknolojiye çok fazla başvurmadan nasıl da akıcı olarak sunulabileceğinin bir örneğini gösterme iddiasında. Gösteride Goran Bregovic’in müzikleri de kullanılıyormuş. İlginç olacağı kesin.

Marcel Proust ve Orhan Pamuk

Edebiyatseverleri tiyatro salonlarına çekecek projeyse bir ortak yapım: Festival, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından uyarlayarak yazıp yönettiği, Opole Theatre’ın “Proust-Pamuk-Bellek” başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.

Yerli Shakespeare yorumları

 Tabii, Shakespeare’in doğumgününü bizim topluluklarımız da kutlayacak festivalde. Altıdan Sonra Tiyatro ve Pangar, “Kral Lear”i Yiğit Sertdemir’in uyarlamasıyla ünlü soytarının gözünden anlatan “Kral (Soytarım) Lear”i , Oyunbaz topluluğu orijinal “Kral Lear”i Bakırköy Belediye Tiyatroları, Mehmet Birkiye yönetmenliğinde “Romeo & Juliet”i , Derme Çatma Kolektif de Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar’ın “Hamlet”i yorumladığı “Derme Çatma Hamlet”i  hazırlıyor. Hadi bakalım.

Prömiyerler heyecan uyandırıyor

 35 yerli prömiyer var, demiştik. Bana en ilgi çekici gelenleri hemen sıralıyorum: Kent Oyuncuları’nın “İlk Osmanlı Vampiri Latif Efendi’nin Sergüzeşti” adlı oyunu, Ahmet Mümtaz Taylan rejisiyle sahnelerimizi vampirlerle tanıştırıyor. Heiner Müller’in “Hamlet Makinesi”ni İDT için Ayşe Emel Mesci yönetiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın 100. yılını, Darülbedayi’nin ilk oyunu “Çürük Temel”i Engin Alkan rejisiyle sahneleyerek kutluyor. Boris Vian’ın son oyunu “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz”, Selin İşcan’ın projesi olarak perde açmaya hazırlanıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Barış Erdek rejisiyle “Özgürlüğün Bedeli-Montserrat”ı çalışıyor. Yeşim Özsoy Gülan festival için “Aşk & Faşizm”i hazırlıyor. Talimhane Tiyatrosu’ndaysa Mehmet Ergen rejisiyle “Göl Kıyısı” var. Ve özlediğimiz Tiyatro Stüdyosu’yla bir Ahmet Levendoğlu rejisi olan “Her Yıl Kuşlar Geri Gelir”le buluşuyoruz. 

Bu konularda ilginizi çekebilir