Çamlıca Cami projesine ilk yorum: Şaka gibi!

Başbakan'ın İstanbul'un her yerinden görülecek dediği, Çamlıca’ya yapılacak cami projesine ağır eleştiriler gelmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Uğur Yılmaz

DÜNYA – Çamlıca Tepesi’ne şehir anıtı olarak dikilmesi planlanan dev cami projesi tartışmaları da beraberinde getirdi.  dunya.com’a açıklamalarda bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Uğur Tanyeli projeyi kötü bir şaka olarak tanımladı.  
 
"Çamlıca Camii" projesi için 2 ay önce başlatılan yarışmanın sonuçları dün açıklandı. Yarışmada birinci çıkmadı. 2 projenin ikinciliği paylaştığı yarışmada Bahar Mızrak ve Hayriye Gül Totu’nun 6 minareli projesinin uygulanması kararlaştırıldı.
 
Çamlıca’ya yapılacağı söylenen cami son yıllarda gördüğüm en saçma girişim diyen Tanyeli; “Dün açıklanan proje şaka gibi. Tasarım  altı minareli dört yarım kubbeli çok kötü bir Sultanahmet Camii kopyasından ibaret. Orijinali yüzyıllardır orada dururken böylesine kötü bir projenin inşa edilmesine ancak gülünür, söyleyecek söz bulamıyorum” diye konuştu.

ugur_tanyeli.jpg
 
Ciddi mimarlar yarışmaya katılmadılar
 
Proje yarışmanın alelacele düzenlendiğini kaydeden Tanyeli, “Bildiğim kadarıyla hiçbir ciddi mimar yarışmaya katılmadı. Bu kadar kısa sürede iyi proje beklemek zaten mümkün değil. Bu hızla mimari yarışma düzenlenmez” dedi. Projenin uygulanmaması gerektiğini dile getiren Mimar Uğur Tanyeli, yeni bir projenin şart olduğunu sözlerine ekledi.  
 
Proje mimarından yanıt: Taklit değil tarz
 
Öte yandan, Anadolu ajansına konuşan projenin mimarlarından Bahar Mızrak, yarışmaya çok iyi projelerin katıldığını ancak herkesin bir tarza sahip olduğunu söyledi.  Eleştirilere yanıt veren Mızrak, ''Eserimizin bir Mimar Sinan taklidi olduğunu düşünüyorlar ama bu bir taklit değildir. Bu bir tarzdır. Yarışmanın şartnamesinde de Türk-İslam çizgilerini taşıyan bir cami projesi öngörülüyordu, biz de o şekilde tasarladık. Benim için de Hayriye Gül Totu için de cami denince tarz klasik cami tarzıdır. Bir şaire 'niye kahramanlık şiirleri yazıyorsunuz?' diyemeyeceğiniz gibi bizim mesleğimizde de aynı şey geçerlidir. Mühendislikte iki kere iki dört eder ama mimarlık için bunu söyleyemezsiniz. Sanatta ve tasarımda sınır yok. Dolayısıyla kimileri çağdaş ve modern tarzı benimsiyordur, bizim kabul ettiğimiz tarz Türk-İslam tarzıdır" diye konuştu.
 
2 ayda sonuçlandı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "İstanbul’un her yerinden görülecek" dediği caminin projesi için "Çamlıca yeni silüetinin mimarını arıyor" başlığıyla açılan yarışma, duyurulduktan iki ay sonra sonuçlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman’ın başkanlığını yaptığı 7 kişilik jürinin değerlendirmesi sonucu 62 proje, 20’ye düşürüldü. Uygulanacak projeyi İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği belirledi. Dernek Başkanı Ergin Külünk, "İkinci olan projeler arasından seçimimizi yaptık" demişti.
 
Kamuoyundan da onay çıkmadı

dunya.com üzerinden yürütülen anket çalışmasında projenin beğenilip beğenilmediği soruldu. 2 saat içinde yapılan oylamada projeyi beğenenlerin oranı yüzde 20'de kalırken, oy kullananların yüzde 80'i projeyi beğenmedi. 
 
camlica_cami.20121116111858.jpg
Bu konularda ilginizi çekebilir