Cazdan klasik müziğe danstan dünya ezgilerine

İstanbullu sanatseverlerin buluşma noktalarından İş Sanat, 15. sezonunun programını açıkladı. Şimdi sıra, biletleri 13 Ekim'de satışa çıkacak renkli programdan zevkimize göre seçim yapmakta. İsterseniz gelin, sezona yakından bakalım...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin-009.jpg

Bu sene “Yeni Yıl Konseri”ne kahkahalar eşlik edecek

İş Sanat Konser Salonu'nda 15 yıldır klasik müzik dünyasının ünlü isimlerini ağırladık bugüne kadar. Bu yılın programına bakılırsa bu kural değişmediği gibi, yeni bir kanal daha açıldığını sezmek mümkün. 15 yılın tecrübesini referans alan İş Sanat, dünya klasik müzik sahnesinin yükselen yıldızlarının önemli bir bölümünü de çağırmış bu yıl İstanbul'a. 1 Kasım’daki açılışında Alpaslan Ertüngealp yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve piyanist Hüseyin Sermet’i ağırlayarak başlayacak 800 kişilik salon, sezon yolculuğuna. Klasik kategosinde özellikle ilgimi çeken bir etkinlik var: “Yeni Yıl Konseri.” Bu yıl konuğumuz, şef ve piyanist olmanın yanında bir “komedyen” de olan Rainer Hersch’in yöneteceği Johann Strauss Orkestrası. Avusturalyalı soprano Kristy Swift’in solist olarak katılacağı konser, Hersch’in mizah dolu şovu ve görkemli dönem kostümleri giyen dansçılarla (üstte) renkli bir gece vaat ediyor. Peki, mayısa kadar sürecek sezonda, klasik sahnesinden başka kimleri dinleme olanağı bulacağız, derseniz, hemen sayalım: Rus keman virtüözü Vadim Repin’e eşlik edecek olan Wiener Concert-Verein, Güney Kore asıllı genç kemancı Sarah Chang, İtalyan dönem müziği topluluklarından I Sonatori ve kemancı Giuliano Carmignola, Münih Oda Orkestrası ve Alman-Japon piyanist Alice Sara Ott, Basel Oda Orkestrası ve bol ödüllü genç Gürcü piyanist Khatia Buniatishvili, Almanya’nın dünyaca ünlü dönem müziği topluluğu Akademie für Alte Musik Berlin ve çellist Jean-Guihem Queyras, genç virtüözlerden oluşan çok uluslu topluluk Chiaroscuro Quartet, Adını “Yetenek Sizsiniz Litvanya” ile duyuran akordeon sanatçısı Martynas Levickis, keman virtüözü Yehudi Menuhin’in de övgüyle söz ettiği Philharmonia Quartet Berlin ve Efe Baltacıgil, yeni kuşağın nefes kesen keman virtüözlerinden Ray Chen ve Londra Filarmoni Orkestrası, 78 yıllık tarihiyle ülkesinin en köklü orkestralarından biri olan Rusya Devlet Akademi Senfoni Orkestrası, son olarak da kemancı Renaud Capuçon ve Berlin Oda Orkestrası.

Modern dans tutkunları için enerjik iki gösteri

Konser salonu, 15. yılında 2 özel modern dans gösterisine de ev sahipliği yapıyor. Post-modern dansın cesur temsilcilerinden Trisha Brown (yanda) ile American Dance Theatre’dan New York City Ballet'ye Amerika’nın en önemli topluluklarına yaptığı güçlü sahne tasarımları ve duygu yüklü koreografi lerle eleştirmenlerin gözdesi olan Jessica Lang’ın yönettikleri topluluklar bu yılki konuklarımız arasında yer alıyor.

"Neşeli Günler" ailesi konuğumuz

Dünya müziği meraklılarının sayısı hızla artıyor, bildiğiniz gibi. Her sezon programında önemli bir yeri bu türe ayıran İş Sanat’ın da bu ilginin yoğunlaşmasında epey payı var. Bu yılki dünya müziği kategorisinin en ilgi çekecek ekibiyse “geçmişten gelen” The von Trapps (yanda.) Defalarca sahnelenen ve fi lmi de çok sevilen “Neşeli Günler”de (The Sound of Music) hikâyesi anlatılan von Trapps ailesinin yeni nesil sesleri, bu yıl konuklarımız arasında. Yeni projesi “Flamencura” ile şehrimize gelecek olan gitarist Paco Peña, tüm dünyada tanınan Ornella Vanoni, Portekizli sanatçı Dulce Pontes, “21. yüzyılın Bob Marley’i” olarak anılan Aşa, Tunuslu udi Dhaffer Youssef ve Ayo dünya müziğinin diğer temsilcileri.

Stacey Kent'ten Brezilya Motifleri

Takipçilerinin çok iyi bildiği gibi, İş Sanat’ta cazın yeri ayrı. Sezonun ilk konserlerinden birinde dünyaca ünlü bir vokali Stacey Kent’i ağırlayarak, cazcı takipçilerinin yüzünü güldürecek konser salonu. Yumuşacık sesi ve romantik yorumuyla günümüzün en gözde kadın vokallerinden biri olan Kent, bilindik tarzını bu kez Brezilya motifl eriyle harmanlayarak çıkacak İstanbullu hayranlarının karşısına. Bu sezonun diğer caz yorumcularını da hızla hatırlatalım: Serbest cazın kurucularından sayılan saksofoncu Pharoah Sanders, İngiltere’de yeni neslin en sevdiği cazcılardan biri olan Anthony Strong, geçen sezon Soma’da meydana gelen elim kaza nedeniyle konseri ertelenen Ravi Coltrane ve Quartet’i, zamanımızın en yaratıcı müzisyen ve bestecilerinden biri sayılan caz trompetçisi Tom Harrell.

Halit Ergenç'ten müzikal şarkıları

İş Sanat'ta sezon caz, klasik, dans ve dünya müziğinden ibaret değil. Türk rock, pop, caz ve halk müziğinin en sevilen isimlerinden İş Sanat’a özel bazı proje konserler de dinleyeceğiz sezon boyu. Bunların arasında seyirciyi en heyecanlandıranı ise temeli sahne / müzikal oyunculuğu olmasına rağmen asıl ününü televizyona yaptığı işlerle kazanan Halit Ergenç’in Sinema Senfoni Orkestrası eşliğinde klasikleşmiş müzikallerden ve sevilen fi lm şarkılarından seçmeler yorumlayacağı konser. Yalın şarkılarının yeni düzenlemeleriyle, Mercan Erzincan “Oyalı Yazma” üçlüsüyle, Ozan Musluoğlu ve arkadaşları “All My Friends Are Vocalists” projesiyle, Tuluğ Tırpan ve Murat Beşer de Can Bonomo- Fatma Turgut’un vokaliyle buluşacaklar bu yıl sanatseverlerle.