Doğu'nun merkezine nostaljik bir seyahat
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde açılan arşiv sergisi, gezginlerin 18. yüzyılda başlayan ve sonraki yüzyılda dönüşerek devam eden Doğu topraklarına yolculuklarının İstanbul merkezli öyküsünü anlatıyor
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni sergisi “Doğu’nun Merkezine Seyahat 1850-1950 - Pierre de Gigord Koleksiyonu’ndan İstanbul’da Gezginlerin 100 Yılı”, seyircilerle buluştu. Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü sergi salonunda düzenlenen, “Doğu’nun Merkezine Seyahat” sergisi, gezginlerin 18. yüzyılda başlayan ve sonraki yüzyılda dönüşerek devam eden, Doğu topraklarına yolculuklarının İstanbul merkezli öyküsünü anlatıyor.
Ekrem Işın ve Catherine Pinguet eş küratörlüğünde gerçekleşen sergi, kitle turizmi ve seyahat kültürünün 1850-1950 yılları arasındaki değişimine odaklanıyor. Sergide, Osmanlı dönemi fotoğrafl arı ve efemera alanında dünyanın önde gelen koleksiyoncularından biri olan Pierre de Gigord’un koleksiyonundan derlenen, aralarında fotoğraf, kartpostal, afiş, ilan, broşür, yemek mönüleri ve objelerin bulunduğu 160 parça civarında eser izleyiciyle buluşuyor. Gigord’un özellikle eski İstanbul’a ait kültürel ve kent görsellerini içeren koleksiyonu, meraklılara Osmanlı’nın son dönem ve Türkiye Cumhuriyeti’nin erken dönem manzaralarını sunuyor.
“Doğu’ya Seyahat” kavramının sanayi devriminin 19. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıktığını belirten serginin küratörü Ekrem Işın, “18. yüzyıl sonundan 19. yüzyıl ortalarına kadar Doğu coğrafyası, arkeolog, dilbilimci, mimar, coğrafyacı, botanikçi ve din adamları tarafından bir odak noktası halindeydi. Bilginin kaynağına uygarlığın köklerini keşfederek ulaşmayı hedefl eyen bu seyahatlerin insanları özgürleştirdiği söylemi oldukça yaygındı” diyor. Bu seyahatler ile 1850’li yıllara kadar sürdürülen keşif eksenli araştırmacı dilin, Kırım Savaşı sonrasında yerini seyyah gruplarının Doğu kültürünü tüketici diline bıraktığını belirten Işın, seyahat yapan kişinin bilgi toplayıcı ve yorumlayıcı seyyah tipi değil, gizemli coğrafyaları hızla yağmalayan turist tipine dönüştüğünü anlatıyor. 17 Ekim tarihine kadar açık kalacak olan sergi, İstanbul’un tarihi bölgesi Beyoğlu Tepebaşı’nda bulunan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, Pazar günleri hariç hafta içi her gün saat 10:00-19:00 arasında gezilebilir.
Pera Müzesi 10. yaşını kutladı
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kuruluşunun 10. yılını, 5 Haziran Cuma günü sanatseverlerle birlikte etkinliklerle kutladı. Ziyaretçiler tüm gün müzedeki “Grayson Perry: Küçük Farklılıklar”, “Cecil Beaton: Portreler” ve koleksiyon sergilerini ücretsiz gezme fırsatı bulurken, Kanadalı iki genç sanatçı tarafından müzenin ön cephesine yerleştirilen “gör / bak / deniz” adlı dev sanat eseri de ilk kez İstanbullularla buluştu. Doğum günü partisi gece saat DJ Kulakkurdu ve DJ Yabancıdeğil’in müzikleri eşliğinde 01:00’a kadar devam etti. Müzenin tarihi binası, Kanadalı genç sanatçılar Caitlind r.c. Brown ve Wayne Garrett tarafından 10. yıl için özel olarak hazırlanan esere büründü.