Efes ve Diyarbakır Surları UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde

Efes ve Diyarbakır Surları UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeyi başardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Selçuk’taki Efes Antik Kenti ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. 

UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi’nin Almanya’nın Bonn kentindeki toplantısında yapılan oylamada toplamda 31 adayın bulunduğu listede Türkiye’den bu yıl iki aday asıl listeye girdi. 

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Kültür Mirası’na giren Efes aslında listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi, Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. 

Geçen yıl listeye 99. sıradan giren Bergama ile İzmir güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu. 

Bu sonuçla Türkiye’nin listedeki varlık sayısı ise 15’e yükseldi. Selçuk, Efes Antik Kenti’nin Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne dahil olması için 1994 yılında başvuru yapmıştı. Efes’in geçici listede çıkarılıp asıl listeye dahil edilme süreci Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın çabaları, kurumlar arası diyalog ve birlikte yönetim anlayışı ile ivme kazanmış oldu. Önce alan yönetim raporu onaylandı. Ardından Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS’ un olumlu raporu sürece hız kazandırdı. Böylece UNESCO Komitesinin Almanya’nın Bonn kentinde aldığı kararla Dünya Kenti Selçuk artık tescillenmiş oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 21 yıllık uzun ve sabırlı bekleyişin ardından Efes’in UNESCO listesine girmesinin kentleri açısından büyük bir adım olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl Bergama bu listeye girmişti. Şimdi sırada, 2 yıldır Geçici Liste’de yer alan Foça var” diye konuştu. 

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ise, Selçuk Belediye Başkanı olarak Efes’in Dünya Kültür Mirası Listesine alınmasının sorumluluğunun bilincinde olduklarını belirterek, “Efes’in gelecek nesillere aktarılması için Şahsım ve Selçuk halkının iradesi tamdır. ICOMOS’a,  UNESCO’ya ve emeği geçen tüm paydaşlara Selçuk – Efes halkı adına teşekkür ediyorum” dedi.