Gauguin'den MoMA'da ilk 'monografik'sergisi

Fransız sanatçı Gauguin'in New York Modern Sanat Müzesi'ndeki ilk "monografik" sergisi, ''Gauguin: Metamorphoses'' açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Ünlü Fransız sanatçı Paul Gauguin'in New York Modern Sanat Müzesi'ndeki (MoMA) ilk ''monografik'' sergisi, sanat severlerin gösterimine hazır. 

1848-1903 yılları arasında yaşamış olan ünlü sanatçının Starr Figura'nın küratörlüğünde MoMA'da gösterime açılacak ''Gauguin: Metamorphoses'' adlı sergisi, sanatçının değişik dönemlerini kapsayan az bilinen gravür ve çizimleriyle, bunlarla bağlantılı seramik ve tahta üzerine baskı, resim ve heykellerine yoğunlaştı.   

Serginin küratörü Figura,yaptığı açıklamada, düyanın birçok bölgesinden müze ve özel koleksiyonlardan Gauguin'in eserlerini topladığını ve bir baskı uzmanı olarak, sanatçının henüz MoMA'da söylenmemiş hikayesini anlatmayı hedeflediğini bildirerek, serginin hazırlanmasının yıllarını aldığını ifade etti. 

Yaklaşık 160'a yakın eserinin yer aldığı sergide, aralarında 120 kağıt üzerine baskı işleriyle birlikte 30 civarında resim ve heykel de bulunuyor. 1880'li yıllara kadar Paris'te banker olarak hayatını sürdüren ünlü Post-Empresyonist ressam, borsadaki krizin ardından ''Fransız Polinezyası'' olarak anılan Tahiti'de sanatçı olarak yaşamına devam etti. 

Gauguin'i diğer sanatçılardan farklı kılan özelliklerden biri, dönemindeki Avrupa'nın çağdaş hayatını bırakıp, daha ilkel bir yaşamın sürdürüldüğü Pasifik Okyanus'unda bulunan Tahiti'de sanat yaşamını sürdürmesi ve eserlerine yerlilerin yaşam ve gelenekleriyle ilgili gözlemlerini yansıtması oldu. 

Ünlü izlenimci sanatçının MoMA'daki sergisi, halka 8 Mart-8 Haziran tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir