Gündemden bunalan sinemaya koştu, rekorlar alt üst oldu

2000'lerden bu yana istikrarlı bir şekilde yükselen sinema seyircisi sayısı, bu yıl yerli komedi filmlerinin etkisiyle sıçrama yaptı. Geçen yıl 50 milyonu aşarak tüm zamanların rekoru kırılırken 2014'ün ilk 10 haftasında 21 milyondan fazla bilet satıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
BORSA/FİNANS SERVİSİ
ugur.yilmaz@dunya.com

Türkiye son aylarda siyaset ve ekonomideki gelişmelerle çalkalanırken, yoğun gündemden bunalan halk komedi filmlerine koştu.  2014’te toplam seyirci sayısında ve açılış haftası izlenme oranlarında rekor kırılırken en çok seyredilen filmler sıralaması da değişti. İlk 10 haftada seyirci sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35’a yakın yükselirken 21.4 milyon seyirciye 222 milyon TL’lik bilet satıldı. Geçen yılın tamamında bilet satışı 504 milyon TL olurken seyirci sayısı 50 milyona ulaşmıştı.
İlk 10 haftada seyirci sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 5 milyon 300 bin artışla yüzde 34,7 yükselirken, bu sıradışı rakamların yakalanmasında gişe canavarı komedi filmleri etkili oldu. Şahan Gökbakar’ın başrolünü üstlendiği Recep İvedik serisinin 4. filmi yalnızca 4 haftada 6 milyon seyirciyi sinemaya çekerek Türk sinemasının ilk hafta açılış rekorunu kırdı. Pek çok sinema kompleksinde birden fazla salonda gösterilmeye devam eden film, şimdiden en çok izlenenler arasında 3. sıraya yükseldi.  Recep İvedik 4 temposunu koruyacak olursa birkaç hafta içinde en çok izlenme rekorunu elinde bulunduran Düğün Dernek’i tahtından edebilir. Ancak Düğün Dernek’in önümüzdeki aylarda yeni bir montajla tekrar gösterime girecek olması iki film arasındaki seyirci yarışını nihai olarak kimin kazanacağını belirsizleştiriyor.  Geçen yıl Aralık ortasında vizyona giren ve 6 milyon 681 bin kişinin izlediği Düğün Dernek, istatistiklerin tutulduğu 1989’dan bu yana Türkiye’de en çok izlenen film olma unvanını elinde bulundururken, 2014 yılının rekor istatistiklerine de 2,6 milyon seyircilik bir katkı yaptı.

2-003.png
Rekorun arkasında devam filmleri var
Recep İvedik 4’ü bir diğer devam filmi Eyyvah Eyvah 3 izledi. 31 Ocak’ta vizyona giren ve halen gösterilmekte olan film 7 haftada 3 milyon 370 bin kişiyi beyaz perdeye çekti. Ata Demirer ve Demet Akbağ’ın başrolünü paylaştığı serinin en çok izlenen filmi 3 milyon 947 bin ile ikincisi olurken, vizyondaki zorlu rakipler nedeniyle son filmin 4 milyona ulaşması mümkün görünmüyor. 2014’ün en çok izlenen 4. filmi ise bir diğer yerli yapım Patron Mutlu Son istiyor oldu. Yılın ilk günü gösterime giren filmi, 1 milyon 294 bin kişi izlerken gişe hasılatı 14 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu yılın 1 milyon barajını aşan son filmi ise yabancı yapımı Karlar Ülkesi (Frozen)  oldu. Şubat tatilinde çocukları salonlara çeken animasyon filmi, yetişkinlerden de tam not aldı. 1 milyon 103 bin kişinin izlediği film, gişeden 12 milyon 280 bin TL gelir elde etti.

3-301.jpg

Şahan Gökbakar ve Ata Demirer’le birlikte Türkiye’de gişesi garanti isimlerden Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz, şimdiye kadar bu yıl gösterime girecek yeni film duyurmadı. Ancak her iki isim de Holywood’un ünlü oyuncusu Russell Crowe’un yöneteceği Çanakkale Savaşı’nın sonrasını anlatan Water Diviner filminde rol alacaklar. Magazin gündemini uzun süre işgal eden filmin bu yılsonunda vizyona girmesi beklenirken, gişede de milyonlu rakamları yakalaması zor görünmüyor.

Dev bütçeli yabancı yapımlar gişede ses getirecek
İlk aylarda seyirci yükünü Türk filmleri çekerken, yılın geri kalanında vizyona girecek yabancı devam filmlerinin izlenme rakamlarını yüksek tutması bekleniyor. Şu an vizyonda olan 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi, Need for Speed: Hız Tutkusu; önümüzdeki aylarda gösterime girecek olan Örümcek Adam, Kaptan Amerika, X-Men, Açlık Oyunları ve Günah Şehri gibi çizgi roman uyarlaması devam filmlerinin sıra, Hızlı ve Öfkeli, Maymunlar Cehennemi, Transformers ve Hobbit gibi bol görsel efekt ve aksiyon içeren yapımlar 2014 yılında izlenme ve hasılat rakamlarını tüm zamanların zirvesine taşıyacak gibi görünüyor.

1-003.png

Bu konularda ilginizi çekebilir