İstanbul’da sesin saltanatı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün DenizBank’ın ana sporsorluğunda düzenlediği İstanbul Opera Festivali, 3-17 Haziran tarihleri arasında, tarihimizden beslenen eserlerin ağırlıkta olduğu bir programla perde açıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

65444.jpg

Tiyatro Festivali’nin son haftasına girdiği şu günlerde, İstanbul’da âdeta “sesin saltanatı” başlıyor. Bir yandan dün akşam açılan 42. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali sürerken, bir yandan da operaseverlerin dört gözle beklediği Opera Festivali konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor. En son söyleyeceğimizi baştan dile getirelim: İstanbul’da kentin güzelliğine güzellik katacak, kaliteli müzikle dolu bir Haziran ayı bekliyor sanatseverleri. 

Operaseverleri yaz aylarında birbirinden önemli yapıtlarla “serinleten” Uluslararası İstanbul Opera Festivali, bu yıl biraz daha erken, Haziran başından itibaren gerçekleştiriliyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün DenizBank’ın ana sporsorluğunda bu yıl 5. kez gerçekleştireceği festivalde, seyircileri biri yabancı olmak üzere 6 opera prodüksiyonu ve bir gala konser bekliyor. 

Bizden hikâyeler... 

Festival programına yakından bakıldığında “bizden” hikâyelerin opera sahnesindeki yansımalarının ağırlıkta olduğunu görmek mümkün. Zira; Verdi’nin “Attila”- sı, Rossini’nin “Fatih Sultan Mehmet” i, Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırması” ile Tulebayev’in “Birjan ve Sara”sı temalarını bizim tarihimizden ve topraklarımızdan alan öykülere sahipler. Festivalin tek yabancı konuğu Salzburg Devlet Operası’ndan dinleyeceğimiz Glück’ün “Beklenmedik Karşılaşma” sı da Avrupa’nın Türk-Osmanlı imgesine bakışını gözler önüne seren bir yapıt. Seyircimizin en sevdiği yapıtlardan “Lüküs Hayat”la festivale operet rengi de katılırken, finaldeyse dünyaca tanınan bariton Dmitri Hvorostovsky’nin gala konseri dinlenebilecek. 

Yeni sanat mekânlarında... 

Özetle, yarın akşam Ankara Devlet Opera Balesi’nin “Attila” yorumuyla başlayacak olan 5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, operanın büyüsüne kapılmış seyircileri; Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi ve yeni sanat mekânımız Bakırköy Leyla Gencer Sanat Merkezi’nde sesin rehberliğinde yepyeni yolculuklara çıkaracak. Opera Festivali kapsamındaki tüm etkinliklerin biletleri Mybilet sitesinden temin edilebiliyor. Sevdiğiniz operayı kaçırmak istemiyorsanız, acele edin!

Yarın 'Attila'nın öyküsüyle başlıyor

Opera Festivali’nin seyircilere sunacağı ilk yapıt, Ankara Devlet Opera ve Balesi imzalı “Attila.” Verdi’nin ünlü eseri, yarın akşam Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde yorumlanıyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin prömiyerini bu sezon gerçekleştirdiği eserin rejisi Andrejs Zagars imzası taşıyor. Operada; Attila’nın, Roma’yı işgali sırasında kendisine esir düşen Odabella’ya olan aşkı ve Odabella’nın intikam planları anlatılıyor. Şef Lorenzo Castriota’nın yönettiği eserde “Attila”yı Tuncay Kurtoğlu, “Odabella”yı Feryal Türkoğlu, “Foresto”yu ise Luciano Ganci seslendiriyor.

Programınızı şimdiden yapın!

6 Haziran: İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin yorumlayacağı “Fatih Sultan Mehmet”, Rossini’nin bir eseri. Operayı, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde dinlemek mümkün. 
9 ve 10 Haziran: Festivalde yorumlanacak ilk Samsun Devlet Opera ve Balesi eseri, “Saraydan Kız Kaçırma.” Mozart’ın sevilen yapıtı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi’nde dinlenebiliyor. 
13 Haziran: Samsun Devlet Opera ve Balesi, 13 Haziran’da da Bakırköy Leyla Gencer Sahnesi’nde Tulebayev’in “Birjan ve Sara”sını seyircilere sunuyor. 
14 ve 15 Haziran: Festivalin tek yabancı konuğu, Glück’ün “Beklenmedik Karşılaşma”sını yorumlayacak olan Salzburg Devlet Operası. Merakla beklenen gösteri, Kadıköy Süreyya Operası’nda izlenebilecek. 
15 ve 16 Haziran: Opera Festivali’nde bir de yerli operet var. Cemal Reşit Rey’in “Lüküs Hayat” opereti, Mersin Devlet Opera ve Balesi yorumuyla Bakırköy Leyla Gencer Sahnesi’nde olacak. 
17 Haziran: Festival bir gala konserle kapacak. Constantine Orbelian yönetimindeki İstanbul Devlet Opera Balesi’nin Dimitri Hvorostovsky’e eşlik edeceği konser, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Konsere soprano Ana Maria Martinez de solist olarak katılacak.