İşte Türkiye'nin ilk ve tek dantel müzesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KASTAMONU - Kastamonu'da, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde yer alan Türkiye'nin tek dantel müzesinde, 1800 ile 1980 yılları arasında örülen 400'e yakın dantel sergileniyor.
 
d1-002.jpg
 
Kastamonu Valiliği ve Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi'nin iş birliğiyle 2009 yılında kurulan müze, Türkiye'de kendi alanında ilk ve tek olma özelliğini taşıyor.
Müzede, "kenar, ara, uç ve şapka" gibi 1800 ile 1980 yılları arasında örülen yaklaşık 400 eser sergileniyor.
 
[PAGE]
 
Müze Sorumlusu İlknur Aynan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda bağışlanan dantellerle çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
 
d2-002.jpg
 
[PAGE]
 
Müzede sergilenecek ürünlerin, eski ve farklı dantel örneklerinden olması gerektiğini belirten Aynan, "Önceliği eski dantellerimize veriyoruz. Bunun sebebi, eski dantellerin hem otantik hem de geçmiş dönemlerin özelliklerini taşıyor olması. Burada 1800 ile 1980 yılları arasında örülen dantellerimiz var. Ayrıca Kastamonu çarşaf bağları, Kastamonu fanilası gibi kente özgü çalışmalar da bulunmaktadır" ifadesini kullandı.
 
d3-002.jpg
 
[PAGE]
 
"Amacımız, dünya dantel müzeleri arasına girmek"
Aynan, müzeyi dünya standartlarına getirmeyi planladıklarını anlatarak, bu amaçla Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tomris Yalçınkaya ile proje başlattıklarını kaydetti.
 
d4-001.jpg
Söz konusu projeyle dünyanın değişik yerlerinde bulunan dantel müzelerini görerek, oradaki çalışmaları kendi müzelerine uyarlamak istediklerini vurgulayan Aynan, "Amacımız, dünya dantel müzeleri arasına girmek. Türkiye ve Kastamonu'nun tanıtılması açısından bu gibi çalışmalar da önemli. Türkiye ve dünyadaki herkesi, kültür ve sanat merkezimizi görmeye bekliyoruz" diye konuştu.
Aynan, yakın zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ndeki çalışma odasında kullandığı Kastamonu yapımı perdeyi de müzede sergileyeceklerini ifade etti.