Kadınların vazgeçilmez 'Pabuç' tutkusu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, kadınların vazgeçilmez tutkusu olan ayakkabıların geçmişine uzanan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 

19. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar geçen zamana ait ayakkabıların yer aldığı “Pabuç-Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan” başlıklı sergi, 31 Mayıs 2015 tarihine kadar Sadberk Hanım Müzesi’nde görülebiliyor. “Pabuç-Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan” sergisinde yer alan objelerde çoğunluğu Osmanlı’nın son döneminde üretilen ayakkabı ve terlikler oluştururken, Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hindistan ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden de örnekler izlenebiliyor. 

Cumhuriyet’in ilk yıllarında üretilen ayakkabıları da kapsayan 127 parçalık koleksiyon, geleneksel anlayışın yanı sıra Batı modasını yansıtan çeşitli modelleri de bir araya getiriyor. Sergilenenler arasında arasında Mısır Hıdiv ailesinden Prenses Atiye’ye ait olan gelin ayakkabısından Bursa Valisi Ahmet Münir Paşa'nın kızı Memduha Hanım’ın 3-4 yaşlarındayken giydiği çocuk potinine kadar ilginç hikâyelere sahip birçok eser bulunuyor.