Klasik müzik, Karadeniz’in kıyılarına vurdu

Doğuş Grubu’nun CSO ana sponsorluğu kapsamında gerçekleştirdiği “Kampüste Senfonik Akşamlar” turnesinin Batı Karadeniz durağında düzenlenen konserleri 6 bin sanatsever coşkuyla takip etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-031.jpg

Karadeniz’in neşesine, şevkine, dizginlenemez yaşam tutkusuna, geçen hafta klasik müziğin binbir rengi de eklendi. Doğuş Grubu’nun 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla imzaladığı protokolle başlayan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ana sponsorluğu kapsamında gerçekleştirdiği “Kampüste Senfonik Akşamlar” (KSA) turnesinin bu yılki durağı, Batı Karadeniz’di çünkü... Ücretsiz düzenlenen ve sırasıyla Sakarya, Zonguldak, Bartın, Sinop ve Samsun’a uğrayan turne, bölge halkının çok sesli müziğe coşkulu ilgisini göstermesi açısından son derece verimli geçti. İlki 2009’da düzenlenen KSA projesinin ana çıkış noktası, CSO’yu bugüne kadar gitmediği Anadolu’daki illere götürerek buralardaki üniversiteler aracılığıyla gençlere ve bölge halkına klasik müziği sevdirmek... Sosyal sorumluluk projelerinde özellikle klasik müziğe önem veren Doğuş Grubu, bu hedefl e yola çıkarak bu sene 6 bin, 2009’dan bu yanaysa 27 bine yakın sayıda dinleyiciye ulaştı ki bu hiç de azımsanacak bir rakam değil. Ama asıl önemli olan, bu rakamların altında yatanı okumak: Klasik müzik belli bir zümrenin değil, geniş kitlelerin de kolaylıkla ilgi duyacağı ve hayranlıkla dinleyebileceği -elbette evrensel bir sanat... Tıpkı, geçen haftaki söyleşimizde Hüseyin Sermet’in dediği gibi, sadece efor istiyor. Ama son derece keyifl i bir efor bu... Bu keyifli yolun taşlarını döşeyenlerden biri olduğu için de Doğuş Grubu’na bir teşekkür borcumuz var. 

Unutulmayacak bir gece... 

KSA'ya dönecek olursak... Turnenin bu yıl iki programı vardı, bu programların ilkinde Üç Tenor; Sakarya, Zonguldak Bülent Ecevit, Bartın ve Sinop üniversitelerinde sahne alarak dinleyicilere çok sesli müzikle dolu geceler yaşattı. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu dinleyicilerin, bu 4 ilde de konserlerin gerçekleştirildiği salonları hıncahınç doldurup, ek sandalyelere rağmen salonlara sığmadıklarını öğrenip sevinirken, son durak olan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki coşkuya bizzat tanık oldum. Samsun, dünyaca ünlü virtüözümüz İdil Biret’i öyle bir ağırladı ki İstanbul’da bu kadar ilgili ve içten dinleyici az bulunur. Öğrencilerden öğretim üyelerine, çocuklardan yaşını başını almış pek çok klasik müzik meraklısına çok hoş bir seyirci kitlesiydi bu. 

Rengim Gökmen yönetimindeki CSO’nun Suppe’nin tanıdık ritimli “Hafif Süvari Uvertürü” ile açtığı konserde, sıra Biret’in Mozart yorumuna gelince Karadeniz’den heyecan dalgası taşıyan bir rüzgâr esmişçesine kıpırdandı meraklı kalabalık. Hepimiz piyanistin yumuşacık icrasını huşû içinde dinlerken, Mozart’ın bizi savurduğu duygulara doğru yol aldık. İdil Biret’in şahane bir bis yaptığı Brahms’ın “Macar Dansları 1”iyle devam eden gece, orkestranın Ferit Alnar’ın “İki Dans”ını, Marquez’in “Danzon No:2”sini ve yine Brahms’ın “Macar Dansları 1, 5 ve 6”sını seslendirmesiyle son buldu. 

Sanat etkinliklerinden alınan keyif, bütün bir salona yayılırsa o keyif katlanır katlanır unutulmaz olur. O gece, benim için öyle bir geceydi. Eminim pek çok Samsunlu’nun anılarına da “İdil Biret’i dinlediğimiz gece” olarak kayda geçti...

Projenin arkasında 7-8 aylık emek var

►Bu yıl 5. kez düzenlenen turne, aynı zamanda CSO’nun Ankara’ya gelişinin ve Cumhurbaşkanlığı makamı bünyesine alınmasının da 90. yılı kutlaması da oldu bir nevi. 
►CSO, bu turneyle kurulduğundan beri gitmediği 24 ilimizde sahne aldı. Hatta Samsun hariç gidilen hiçbir ilin orkestrası da yok. Yani bu turne, bir nevi canlı yorumlanan klasik müzikle ilk tanışma. 
►Projenin arkasında 7-8 aylık bir emek var. Turnenin hangi bölgemizde gerçekleşeceğini belli olur olmaz, Doğuş Holding Kurumsal İletişim’in temsilcisinin de bulunduğu bir ekip yola çıkıyor ve şehirlerin turne için uygunluklarını konser salonunun varlığı ve niteliğinden ekibin kalacağı otele kadar araştırıyor. Hatta bu keşfin maddelerinden biri de, eğer gidilmesi planlanan ilde bir konser salonu yoksa, mevcut spor salonuna geçici sahne kurulup kurulamayacağı. Bu bağlamda 4 günlük bu “mini festival”in arkasında büyük bir özveri ve ciddi bir ekip çalışması var. 
►Çok sesli evrensel müziğin Türkiye’de yaygınlaştırılması için çeşitli projeler üreterek klasik müziğin daha fazla insan tarafından tanınıp sevilmesini hedefl eyen Doğuş Grubu, CSO’nun ana sponsoru dediğimiz gibi. Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Deniz Bayel’in söylediğine göre; “Kampüste Senfonik Akşamlar” turnesi, grubun CSO’ya desteğinin yaklaşık yüzde 60’lık bölümünü kapsıyor. Turne için 150 kişiyi aşkın bir ekibin gezdiği düşünülürse, resmin çerçevesi daha net ortaya çıkabilir.

Biret'i dinleme fırsatını kaçırmayın

Samsun’da müzikseverlere -çoğunundaha önce tanık olmadıkları bir müzik ziyafeti sunan İdil Biret, İstanbul’da da ard arda vereceği konserlerle sanatseverle buluşacak. Samsun’da kendisine gösterilen ilgiden memnun olan dünyaca ünlü piyanistimiz Biret, yarın Enka İbrahim Betil Oditoryumu’nda sahne alarak Chopin ve Scriabin’in eserlerinden oluşan bir resital verecek. Sanatçı, 4 Aralık’ta ise Martı Otel’de Aydın Karlıbel ile birlikte Osmanlı’dan günümüze klasik müziğin serüveninden notlar aktaracağı bir söyleşi gerçekleştirecek. Piyanist, 9 Aralık’ta 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV) yararına Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahne alırken, Lukasz Borowicz’in yöneteceği 12 Aralık tarihli İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası konserinin de solisti olacak. Piyanist, 10 Ocak’taysa Bursa’da Borusan Quartet ile birlikte çalacak. Sanatçı, yine yeni yılda Antalya’da Ateş Pars’ın bir eserinin prömiyerini seslendirip konser kaydı gerçekleştirecek. Bu arada, İdil Biret’in “Kampüste Senfonik Akşamlar” turnesinin 2009’da Konya’da gerçekleştirilen ilk konserinin de solisti olduğunu hatırlatalım.

YIL YIL “KAMPÜSTE SENFONIK AKŞAMLAR” 

►2009: Konya, Niğde ve Gaziantep’te 2 bin 200 seyirci. ►2010: Kars, Erzurum, Rize, Giresun ve Trabzon’da 5 bin 500 seyirci. 
►2011: Turne ulusal yas sebebiyle gerçekleştirilmedi. ►2012: Afyon, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın ve Muğla’da 6 bin 350 seyirci. 
►2013: Yozgat, Nevşehir, Kayseri, Sivas ve Malatya’da 6 bin 500 seyirci. 
►2014: Sakarya, Zonguldak, Bartın, Sinop ve Samsun’da 6 bin seyirci. 
►Toplam: 24 ilde 26 bin 550 seyirci