Livaneli, Mevlânâ’yı yorumluyor

Bu yıl 13 mekânda dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçıları İstanbullu sanatseverlerle buluşturacak olan 21. İstanbul Caz Festivali, yarın başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17 yıldır Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali, yarın başlıyor. Festivalin ilk haftasının sürprizi ise Zülfü Livaneli’nin Mevlânâ Celaleddin Rumi’nin İngilizce şiirleri üzerine bestelediği yeni eseri “Rumi Suite-The Eternal Day”in Türkiye prömiyeri. Livaneli’nin besteci kimliğiyle katılacağı ve sahnede sunumlarıyla da yer alacağı konser, Goethe Institut’un katkılarıyla 2 Temmuz Çarşamba akşamı 21.15’te Sepetçiler Kasrı’nda dinlenebiliyor. Sanatçının iki yıllık bir çalışma sürecinin ardından hayata geçirdiği “Rumi Suite-The Eternal Day” projesi için Mevlânâ’nın şiirleri, Livaneli’nin kitaplarını da Farsça’ya çeviren Mohammadamin Seyfi Ala ve Aylin Livaneli’nin işbirliğiyle Farsça’dan İngilizce’ye aktarıldı. Mevlânâ “Bir yer var doğrunun ve yanlışın ötesinde. Seninle orada buluşacağız” sözleri ise eserin bağlayıcı temasını oluşturdu. Zülfü Livaneli’nin caz formları ve geleneksel Türk müziğini harmanladığı eseri “Rumi Suite-The Eternal Day”i, sanatçıyla daha önce birlikte birçok kez çalışan bir kadro seslendiriyor: Piyanist Henning Schmiedt yönetimindeki Henning Schmiedt Altılısı’nda; caz vokalisti Romy Camerun ve genç neyzenlerden Burcu Karadağ’ın yanı sıra trompette Joo Kraus, basta Ralph Gräßler ve davulda Uli Moritz var. Livaneli, projenin oluşum sürecini şöyle anlatıyor: “Son yıllarda bu şiirlerin İngilizce çevirilerini elimden düşürmüyor, başucu kitabım olarak sürekli elimin altında bulunduruyordum. Sanırım, her gün okuduğum şiirleri içimde bir yoğunlaşmaya, bir birikime yol açtı. Sanki gece gündüz içimde bir Mevlânâ nehri akıyordu. Bir süre sonra bu nehir dışarı akmanın da bir yolunu bulacaktı elbette ve bir gün kendimi bu şiirlere melodiler yazarken buldum. Bir karar değildi bu, kendiliğinden yaşanan bir süreçti. Melodiler ardı ardına âdeta fışkırdı, bir suite’e dönüştü ve iki yıllık bir dönem sonunda ‘Rumî Suite’ ortaya çıktı.” 

Dünya prömiyerini 26 Ekim 2013 tarihinde Bremen Radyosu’nun ünlü Sendesaal’de yapan“Rumi Suite- The Eternal Day” projesi Türkiye’de ilk defa 21. İstanbul Caz Festivali kapsamında seslendiriliyor.

Açılış akşamı FOURinthePOCKET grubu sahne alacak

Caz Festivali’nin açılış konseri yarın akşam gerçekleştiriliyor. Avusturya Başkonsolosluğu-Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek açılış törendine FOURinthePOCKET grubu sanatseverlerle buluşuyor. Elif Çağlar, Alp Ersönmez, Mert Önal, Çağrı Sertel ve Toygun Sezen’den oluşan FOURinthePOCKET’in konseri, saat 21.30’dan itibaren dinlenebiliyor. Grup; soul, hip-hop ve R&B şarkılarına taptaze bir soluk getiriyor. 16 Temmuz tarihine kadar 13 farklı mekânda Hugh Laurie, Katie Melua, Chick Corea, Stanley Clarke gibi ustaların yanı sıra Cécile Mclorin Salvant ve Kellylee Evans’ın da aralarında olduğu uluslararası cazın yükselen isimlerin de yer aldığı 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak olan İstanbul Caz Festivali, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek “Parklarda Caz” etkinliği ile de cazın sihrini şehrin parklarına da taşıyor.