Mandela’nın uzun özgürlük yolu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Afrikalı liderin hayatını konu alan “Mandela”, Idris Elba’nın performansı ve görüntülerinin başarısıyla vizyonun dikkat çekenlerinden biri

Sinemalarımızda bugün, Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’nın hayatını beyazperdeye taşıyan “Mandela: Özgürlüğe Giden Yol” (Mandela: Long Walk to Freedom) vizyona giriyor. 

“Boleyn Kızı” nın İngiliz rejisörü Justin Chadwicvk’in yönettiği “Mandela”da, efsanevi lideri 41 yaşındaki İngiliz aktör Idris Elba canlandırıyor. Filmin diğer önemli rollerinde; Naomie Harris, Tony Kgoroge ve Riaad Moosa var. Kronolojik ilerliyor Transkei tepelerinde yalınayak koşan bir çocuğun, özgür Güney Afrika’nın ilk başkanı oluşunu öyküleyen “Mandela: Özgürlüğe Giden Yol”, efsanevi liderin öyküsünü, insani özelliklerini, yakın çevresi, yaşadığı travmatik dönemeçleri anlatıyor. Nelson Mandela’nın hayatını kronolojik olarak takip eden film, efsanevi liderin kasabada geçen çocukluğundan başlıyor. 

Hukuk öğrencisiyken siyasetle ilgilenmeye başlayan Mandela, Güney Afrika’da özgürlük mücadelesinin liderlerinden biri olurken, 1964’te hapse atılıyor. 27 yıl hapis yatan Nelson Mandela, özgürlük uğruna özel hayatında pek çok mutsuzluğa göğüs germek zorunda kalsa da, 1993’te Nobel Barış Ödülü’ne lâyık görülmesinin peşi sıra ülkesinin ilk siyahi başkanı oluyor.

Sinemada unutulmaz biyografiler

• Gandhi (1982): 

Vizyona girdiği yıl 8 Oscar kazanan “Gandhi”, Ben Kingsley’in performansıyla biyografik sinemanın en iyilerinden biri sayılıyor. 

• Amadeus (1984): 

Mozart’ın hikâyesine odaklanan film, bir biyografi olmanın yanı sıra “sanatçının kişiliği” temasını da ele alan etkileyici bir film. 

• Malcolm X (1992): 

İnsan hakları savunucusu Malcolm X’i filmde Denzel Washinton canlandırıyor. 

• Frida (2002): 

Ressam Frida Kahlo’nun trajedilerle dolu hayatı, Salma Hayek’in oynadığı bu filmde âdeta tablolarından çıkarak beyazperdeye taşınıyor. 

• Capote (2005): 

Yaşamını kısa bir süre önce talihsiz bir şekilde yitiren Philip Seymour Hoff man, filmde yazar Truman Capote’yi kolay kolay yakalanamayacak bir özdeşlikle canlandırıyor.