Nuri Bilge Ceylan hakkında suç duyurusu

Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan "Kış Uykusu" filminde, hayvanlara işkence yapıldığı iddiasıyla yönetmen Nuri Bilge Ceylan hakkında suç duyurusunda bulunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği Başkanı Orhan Kural, Cannes Festivali'nde Altın Palmiye ödülü alan "Kış Uykusu" filminde, hayvanlara işkence yapıldığı iddiasıyla yönetmen Nuri Bilge Ceylan hakkında suç duyusurunda bulundu. 

Avukatı Ekrem Çatalkaya ile Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Kural, suç duyurusu dilekçesini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sundu. 

Dilekçede, "şüpheli" olarak yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve NBC Film, "tanık" olarak da Ömür Gedik yer aldı. 

Dilekçede, filmin bir sahnesinde yılkı atının, nehirden sürüklenerek çıkarıldığı ve vurulan bir tavşanın "kanlar içinde can çekişirken dakikalarca gösterildiği" belirtildi. 

"Festival yönetimine kınama mektubu" 

Filmde, insanların kanun dışı avcılığa da özendirildiği öne sürülen dilekçede, şu ifadeler yer aldı: 

"Çekimlerde atı kullanmak için herhangi bir izin alınmamıştır. Veteriner yoktur, raporu yoktur. Zaten atı tesadüfen gördüklerini kendileri ifade ettiler. Şahit, Ömür Gedik. Bu görüntüleri basına yansıtarak filmin belki de reklamını yapmak uğruna halkın duyguları ile oynanmış ve galeyana getirilmiştir. Çok kişi ağlayarak sinema salonunu terk etmiş. Çocukların ise ruhsal durumları etkilenmiştir." 

Filmdeki sahnelerin Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı olduğu savunulan dilekçede, Cannes Film Festivali yönetimine bir mektup yazılarak, bu yapıma Altın Palmiye ödülü verilmesinin kınandığı kaydedildi. 

Dilekçede, filmin bir kopyasının istenmesi, işkence olduğu iddia edilen iki sahnenin incelenmesi ve yönetmen Ceylan'ın ilgili kanun hükümleri geregince cezalandırılması talep edildi. 

Suç duyurusu dilekçesini sunduktan sonra savcı Abdurrezzak Aydın'a ifade veren Orhan Kural, adliyeden ayrıldığı sırada gazetecilere yaptığı açıklamada, şikayetini reklam için yapmadığını, hayvanlara işkence edildiği için film hakkında şikayetçi olduğunu söyledi.