Popüler kültür ikonuydu: Farrah Fawcett

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hakan SONOK

Kelimenin tam anlamıyla bir “American Beauty-Amerikan Güzeli” olan Farrah Fawcett (1947-2009) aynı zamanda 20.yüzyılın en popüler kültür ikonlarından biriydi…“Charlie’nin Melekleri” (1976) televizyon dizisi bu ünvanı kendisine kazandırmıştı…Farrah, bu diziden bölüm başı beş bin dolar (2014 yılının 21 bin dolarına denk bir ücret) kazanırken, diğer baş oyuncu Jaclyn Smith’e bölüm başı 40 bin dolar ödenmesi üzerine Farrah “Charlie’nin Melekleri”yle yollarını ayırdı…Her zaman erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü Hollywood’un Farrah Fawcett’i fena halde sömürdüğünün en çarpıcı kıyaslaması Farrah’ın kocası Lee Majors’ın “The Six Million Dollar Man-Altı Milyon Dolarlık Adam” televizyon dizisinden (1974) bölüm başı 50 bin dolar (2014 yılının 240 bin dolarına denk bir ücret) kazanmasıdır.

1970 yılının son günlerinde gösterilmeye başlanan, 1970 ile 1971 yılı boyunca gösterildiği her ülkede, on milyonlarca seyirciye mendil üzerine mendil ıslattıran, gözyaşı döktüren ve seyirci rekorları kıran “Aşk Hikayesi-Love Story”de çok sevdiği, hayatını paylaştığı genç kadının kanserden eriyip gitmesiyle  çaresiz ve yalnız kalan genç bir erkeği canlandıran Ryan O’Neal’la 1980-1997 arasında karı koca hayatı  yaşayan Farrah Fawcett’in yollarını da kanser ayırmıştı. Yani O’Neal’ın en popüler filmindeki rolü gerçek yaşamına taşınmıştı. Altı kez Altın Küre ve üç kez TV Oscar’ı Emmy adaylığı elde eden Farrah Fawcett, özellikle mayolu posteri ve “Charlie’nin Melekleri” TV dizisiyle 1970’lerin ikinci yarısında genç ve yetişkin erkeklerin bir numaralı arzu nesnesi olmuştu. O dönemin genç kız ve kadınlarıysa Farrah Fawcett gibi görünmek için epey çaba, zaman ve para harcamıştı.

Kariyer yapan, “Çalışan Kız” bir anda ünlü kocasından çok daha popüler olunca evliliği çatırdamaya başlamıştı… Farrah Fawcett bir keresinde, “Los Angeles’ta yaşayan insanların evliliği daha kısa  sürer,” demişti…                                     3-339.jpg                                

Farrah Fawcett, 1968 yılında “The Big Valley” (1965) adlı popüler televizyon dizisinin yıldızı Lee Majors ile tanıştı. 28 Temmuz 1973’te onunla evlendi. Majors, Farrah’ın hayatı üzerinde tam bir kontrol kurmayı arzuluyordu. Majors’un “The Six Million Dollar Man – Altı Milyon Dolarlık Adam” (1974-1978) dizisinde başrol oynamaya başlamasından kısa süre sonra Farrah bu dizinin dört bölümünde konuk oyuncu olarak kamera karşısına geçti. 1976’da “Charlie’nin Melekleri”nin en gözde dizi haline gelmesiyle Farrah’ın bir anda  20. yüzyılın en popüler kültür ikonları arasına eklenmesi, kıskanç kocasının moralinin sıfırlanmasına yol açarak, Farrah’ın evliliğini çatırdatmaya başladı. Majors, Farrah’tan daha popülerken evliliklerinin üzerinde kara bulutlar yoktu. Ama bunun aksi gerçekleşince olanlar oldu. Majors Farrah’ın her akşam saat 18:30’da evde olmasını ve akşam yemeğini birlikte yemelerini istiyordu. Majors, Farrah’ın evli olduğu adamdan çok işini önemsediğine inanıyor, kendisini gölgede kalmış hissediyor ve diziyi bırakması için Farrah’a baskı yapıyordu. Fawcett ile Majors arasındaki şiddetli geçimsizlik artınca 1979 yılında evlerini ayırdılar. Ufukta bir uzlaşma belirtisi olmadığı için de üç yıllık bekleme süresinin ardından 1982 yılında resmen boşandılar.Çiftin bu evlilikten çocukları olmadı.

Farrah, aralarında Ultra-Brite diş macunu ve Wella Balsam şampuanı gibi çeşitli televizyon reklam filmlerinde oynayarak adını duyurmuştu.Kırmızı mayo giyerek fotoğraf çektirdiği posterinin satışının oniki milyona ulaşmasıyla ve  “Logan’s Run” (1976) adlı bilimkurgu filmindeki rolüyle yapımcı Aaron Spelling’in dikkatini çekti. ”The Love Boat-Aşk Gemisi” (1977-87) gibi dizileri de üreten Spelling, Farrah’ın güzelliğinden etkilenmişti. Aaron Spelling ile ortağı Leonard Goldberg, sonradan beklenmedik bir mega hit diziye dönüşen “Charlie’s Angels – Charlie’nin Melekleri” (1976-1981) adlı dizide Farrah’a rol verdiler. Artık bütün dikkatler Farrah’ın üzerindeydi.Dizi o denli popüler oldu ki, Farrah’ın diziden aldığı ücret bir anda dizinin yapımcılara ve televizyonlara kazandırdıkları yanında gülünç kalmaya başladı.Deyim yerindeyse Farrah’ın diziden kazancı yapımcıların kazancı yanında okyanusta damlaydı.1976 yılında “Charlie’s Angels”ın gösterilmeye başlamasıyla birlikte ABD’nin her köşesinde yeni doğan kız çocuklarına Farrah ismi konulması dramatik şekilde artmıştı. Farrah, ününün getirdiği ratingin karşılığını almak istiyordu, ancak buna karşılık yapımcılar Farrah’ın ücretinde hiçbir zaman makul bir düzeltme ve iyileştirme yapmadı.Bütün bu nedenlerle ayrılık kaçınılmaz oldu ve 1977 yılında ilk sezonun bitimiyle beraber Farrah kendisine ilk Altın Küre ödülü adaylığını kazandıran diziyi aniden terk etti. Bu davranışı nedeniyle kısa süre içerisinde dizinin yapımcılarıyla mahkemelik oldu.Yapımcılarla uzlaşmaya giderek dizinin altı bölümünde konuk oyuncu olarak rol almayı kabul etmek zorunda kalacaktı. Dizide Farrah’ın yerini Cheryl Ladd alacaktı.

4-278.jpgEn Uzun Süreli Aşk İlişkisini Kocasının Arkadaşıyla Yaşadı

1980’de Farrah aynı zamanda kocasının arkadaşı olan Ryan O’Neal ile evliliğinden uzun süren, ancak bir türlü evlilikle noktalanmayan bir aşk birlikteliğine adım attı. Ryan O’Neal ile bu birlikteliği 17 yıl sürdü. Ancak Ryan O’Neal’ın Oscar ödüllü kızı Tatum O’Neal bu ilişkiyi onaylamadığı için Farrah ile hiçbir zaman bir araya gelmedi.Ryan O’Neal, “Dünyaya tek eşli olmak üzere geldiğimi düşünmüyorum.İnsanların hiçbirinin doğaları gereği tek eşli olduklarını zannetmiyorum,” diyen Marlon Brando’nun yolundan gittiğinden Hollywood’un en çapkın erkeklerinden biri olmuştu…Kızı Tatum babasının Ursula Andress gibi güzel kadınlarla ilişkilerini de hiçbir zaman onaylamamıştı…

Farrah ile Ryan O’Neal’ın oğlu Redmond’sa 1985’te dünyaya geldi ve bu delikanlı yakın zamanda uyuşturucu bulundurmaktan cezaevine girdi. Redmond Farrah’ın ilk ve tek çocuğu olarak kaldı.

Unutulmayan rolleri

1984 yılında çekilen “The Burning Bed” adlı TV filminde oynadığı başrol ile Farrah önemli çıkış yakaladı. Bu filmde şiddet gören bir kadının öyküsü vardı.Bu rolüyle eleştirmenlerden de ilk kez tam not aldı. Emmy ve Altın Küre ödüllerinin ikisine birden aday gösterildi. Ayrıca bu rolünden sonra şiddet gören kadınlara yardımcı olan kuruluşların etkinliklerine katılmaya başladı.

1989 yılında “Small Sacrifices” adlı televizyon filmiyle başarıyı bir kez daha yakaladı. Filmde  gerçekten yaşanmış bir suç öyküsü konu ediliyordu. Bu filmde takıntı halinde sevdiği bir erkekle beraber olabilmek için kendi çocuklarını gözünü kırpmadan öldüren ve bu cinayete trafik kazası süsü veren mutsuz bir kadını oynadı. Bu rolüyle TV Oscar’ı Emmy ödülüne bir kez daha aday gösterildi.

Çıplak Fotoğraflarının Bulunduğu Dergi Dört Milyon Adet Sattı

1995 yılında artık kendisinden beklenmeyen bir yaşta Playboy dergisine soyunarak hayranlarını ve herkesi şaşırttı. Farrah’ın 48 yaşındayken verdiği çıplak pozlar sayesinde Playboy dergisi, 4 milyon adet satarak, son 10 yılın en büyük satış rakamına ulaştı. 

5-179.jpgHayatını Kontrol Etmek İsteyen Bir Diğer Erkek

Ryan O’Neal’den ayrıldıktan sonra yapımcı James Orr ile kısa süren bir ilişkisi oldu. Ancak 28 Ocak 1998’de evlilik teklifini reddettiği adam tarafından çok şiddetli bir şekilde dövüldü.Farrah tarafından mahkemeye verilen ünlü yapımcı hapse girdi. 

TV Oscar’ı Emmy’ye Üçüncü Adaylığı ve Annesinin Ölümü

2004 yılında “The Guardian” adlı filmdeki performansıyla üçüncü defa TV Oscar’ı Emmy adaylığını elde etti.Ancak o dönemden ölümüne kadar sonu gelmeyen bir trajediler zinciri yaşamaya başladı. 2006 başlarında çok sevdiği annesini kaybetmesiyle birlikte çok derin bir sarsıntı yaşadı.

“Charlie’s Angels”ın 2000 yılında gösterime giren sinema filmi versiyonunda konuk oyuncu olması teklif edildi. Ancak Farrah’ın o filmde Charlie karakterinin seslendirmesini yapmakta ısrar etmesi üzerine görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı.