"Çalıkuşu" balesi Bodrum'da sahnelendi

MDOB, Çalıkuşu adlı bale eserini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılış temsili olarak sanatseverlerle buluşturdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), koreografi ve uyarlamasını Merih Çimenciler’in yaptığı Çalıkuşu adlı bale eserini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılış temsili olarak sanatseverlerle buluşturdu.

 
Mersin Devlet Opera ve Balesi, Devlet Sanatçısı Merih Çimenciler’in Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden aynı adla uyarladığı Çalıkuşu balesini 12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında Bodrum’da sahneledi. 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün bir projesi olan ve yaklaşık 12 yıldır kapalı gişe oynayan eser Türkiye’de pek çok sorumluluk projelerinin içinde yer aldı. Bu doğrultuda Ardahan’ın Çıldır ilçesinde bir kız yurdu yapılması ve engelli çocuklar yararına çocuk kalp kardiyolojisi makinesi alınmasına vesile oldu. Festivalin açılış eseri olan Çalıkuşu balesi, birçok ilki de içinde barındırıyor. Eserin en önemli yanı Türk Sanat Müziği ile icra edilmesinin yanı sıra, kanun, ud, ney ve tamburun da orkestrada yer alıyor olması. 

Reşat Nuri Güntekin’in romanına birebir sadık kalınarak sahneye uyarlanan Çalıkuşu balesinde; küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, içli, iradeli, kültürlü ve güzel bir genç kız olan Feride’nin, genç ve yakışıklı Kamuran’a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu’da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir