SEKA Kâğıt Müzesi açılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk kâğıt müzesi bu pazar kapılarını açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Temeli 1934 yılında temelleri atılan Türkiye'nin ilk kağıt fabrikası SEKA Kâğıt Fabrikası, Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri. Faaliyete 1936 yılında geçen fabrika yıllar içinde teknolojik yeniliklere ayak uyduramadı ve kapanmak durumunda kaldı.

Ömrünü tamamlamasının ardından SEKA’nın yeniden doğuşu için beklenen karar 2005 yılında verildi. SEKA arazisi Kocaeli halkının oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Endüstriyel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdi.

Müzeye dönüştürülen fabrika bu pazar günü, kuruluşundan tam 80 yıl sonra tekrar kapılarını açıyor.

Makinalar çalışır hale getirildi

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 19 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek.

SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.

Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1’inci Kâğıt Fabrikası’na ait 2 no’lu Kâğıt Makinası’dır. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

115 ayrı vitrinde 443 belge ve 337 obje

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.

Kâğıda adanmış bir ömür

Türkiye’de kâğıt denilince, ilk akla gelen isim Mehmet Ali Kâğıtçı. Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi ve SEKA’nın kurucusu. Yaşamını kağıda ve SEKA’ya adayan Kâğıtçı’nın hayatının dönüm noktaları, yazdığı çok sayıda kitap, belgeler ve bilgiler Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu’nda yer alıyor.

SEKA’nın kısa tarihçesi:

14 Ağustos 1934 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın temeli atıldı.
18 Nisan 1936 Cumhuriyet Döneminin ilk kâğıdı üretildi.
06 Kasım 1936 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın açılışı yapıldı.
10 Mart 2005 SEKA, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi.
19 Kasım 2006 SEKAPARK açıldı.
18 Nisan 2015 Kocaeli Bilim Merkezi açıldı.
06 Kasım 2016 SEKA Kâğıt Müzesi açıldı.