Tasarım Bienali’nden gerilla taktikleri

2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım’da başlıyor. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu kez bienalin ücretsiz olduğunu ve bunu başarabilmekten çok mutlu olduklarını söyledi. Şimdi hedef Bienale katılımı artırmak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, Zoë Ryan küratörlüğünde, “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığıyla 1 Kasım'da başlayacak. Bienal 14 Aralık'a kadar sürecek. İlkinden farklı olarak bu kez Tasarım Bienali ücretsiz gezilebilecek. Bienal öncesi bir basın buluşması düzenleyen İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu kez bienali ücretsiz yapabildikleri için duydukları memnuniyeti ifade etti. Tasarım Bienali'ni, küresel tasarım dünyasının takvimine yerleştirmek istediklerini vurgulayan Eczacıbaşı, "Bienaller bir tartışma platformu yaratır. Düşündürür. Tasarım Bienali ile gelecek nasıl olacak hep birlikte düşünelim, tartışalım istiyoruz" dedi. 

İKSV, bu kez Bienal'i ücretsiz yapmakla yetinmemiş, katılımı artırmaya da kararlı. Bu nedenle bir 'gerilla kampanya' düzenlenmiş. Kampanya ile vapurda yediğiniz simitin sarıldığı kağıtta, belirli kuaförlerle gittiğinizde saçınızı kesen berberin önlüğünde, birçok cafe›de verilen bardak altlarında bienalin bilgilendirmesi yapılacak. Böylece Tasarım Bienali İstanbul'da hayatın içine girecek, bu kapsamda çekilen fotoğraflar tasarimbienali hastagiyle paylaşılacak. 

Evde çekirge yetiştirip protein olarak tüketmek...

 Bienal için kuratör Zoë Ryan’a 800 eser başvurusu gelmiş. “Tasarımcıların gelecek hayallerinin” yer alacağı Bienal’de sergilenecek 53 projenin dörtte biri Türkiye’den. İşte bazı projeler ve hikayeleri: 

Mansour Ourasanah’ın, protein üretiminin küresel sonuçları üzerine bir tartışma yaratmayı hedef- Tasarım Bienali’nden gerilla taktikleri 2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım’da başlıyor. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu kez bienalin ücretsiz olduğunu ve bunu başarabilmekten çok mutlu olduklarını söyledi. Şimdi hedef Bienale katılımı artırmak. Bunun için bir gerilla kampanya düzenlenmiş. Vapurda simit yerken, berberde saçınızı kestirirken Bienal’den haberdar olacaksınız. lediği projesi “LEPSIS: Çekirge Yetiştirme Sanatı” (LEPSIS: The Art of Growing Grasshoppers), dünyadaki nüfus artışı ve kronik açlığa çare olarak insan tüketimi için evlerde çekirge yetiştirmeyi öneriyor. LEPSIS ev mutfaklarına yönelik bir böcekle beslenme ünitesi. LEPSIS, çekirge tüketmenin yanı sıra mutfakta üretim yapmaya ve çekirgelerin büyüme sürecini yakından izlemeye olanak veriyor. 

Sentetik biyolojiyle tasarım birleşirse...
 
Sentetik biyolojiyle tasarımı birleştiren Alexandra Daisy Ginsberg, “Altıncı Soy Tükenmesi için Tasarım” (Designing for the sixth extinction) projesi ile geleceğin yaşayan organizmalar üzerinden şekilleneceğini bunların çevresel sorunlara cevap vereceğine inanıyor. Bienalde, asit yağmurundan ötürü hasar görmüş toprağı iyileştirmek amacıyla üretilen sentetik “biyoremidasyon sülüğü” üzerine yapılan araştırmalar yer alacak. 

Sadece su ekleyerek yemek yapma dönemi 

Defne Koz ve Marco Susani’nin “Sadece Su Ekle” (Just Add Water) projesi de yemeğin kendisinden onu hazırlamaya yarayan aletlere kadar bütün bir yemek deneyimini tasarlamaya girişiyor. Lezzet Hapları yenilikçi gastronomiden, moleküler aşçılıktan ve endüstriyel tasarımdan faydalanan, tasarlanmış bir yemek malzemesi. 

İstanbul'un koku haritasını çıkardılar 

Koku tasarımcısı Sissel Tolaas, NASALO Koku Sözlüğü başlıklı projesine İstanbul’un kokularını da eklemiş ve Galata, Karaköy ve Tünel bölgelerinden kokular toplamış. Böylece İstanbul’un koku haritasını çıkarmış. “Hiçbir şey kötü kokmaz; buna neden olan, düşüncelerdir” diyen Sisel Tolaas’ın koku haritası da bienalde yer alacak projelerden. Bienalde balık derisinden koltuk tasarımları da var. Studio FormaFantasma, balık derilerinden kömür filtrelerine, alternatif malzemelerden ürün tasarımları yapıyor.

Çocuklar için her gün atölye 

Tasarım bilinci ve bakışını çocuklara ve gençlere verebilmek belki de bu bienalin Türkiye’nin geleceğine en büyük katkısı olacak. İKSV bu nedenle Tasarım Bienali süresince her gün çocuk atölyeleri yapılmasını organize etmiş. Atölyeler, Ülker Çocuk Sanat Atölyesi sponsorluğunda. SALT Yorumlama işbirliğiyle, lise öğrencileriyle tasarım fikri ile bu alandaki akımlar ve yenilikçi düşünceler ele alınacak. Rehberler eşliğinde bienali gezecek olan öğrenciler, atölyelere katılacak. İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova bu yıl ayrıca bir Akademi Programı başlattıklarını ve Türkiye’den 30 Üniversiteden bu programa 72 proje gönderildiğini açıkladı. Akademi Programı sergisi, üniversitelerin kampüsleri ve Antrepo 7’de ücretsiz olarak gezilebilecek. 

İstanbul'u keşfedin! 

Bienal kapsamında İstanbul’un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve yapıların yanı sıra çeşitli bölgelerin kendine has dokularının inceleneceği tematik yürüyüşler olmak üzere 11 farklı Tasarım Rotası yapılacak. Kuzguncuk, Çemberlitaş- Kapalıçarşı-Sultanahmet, Galata, Fener-Balat, Beyoğlu-Galatasaray- Cihangir bu rotalardan birkaçı. Tasarımın farklı disiplinlerine ve evrelerine dair bilgi edinme ve gözlem yapma olanağı sağlayan rotalar, “Müstesna İstanbul: Küçük Dükkânlar Kitabı”nın yazarı Ilgın Yorulmaz’ın işbirliğiyle sunuluyor. Tasarım Rotaları’na ek olarak gerçekleştirilen tematik yürüyüşler TAK Kadıköy ve İstanbul’un önde gelen tasarımcı ve mimar, akademisyen ve kültür kurumlarının işbirliğiyle oluşturuldu.