Türk Dünyası Yazarlar Birlikleri Konseyi kuruluyor

"VI. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi", 16-18 Şubat'ta, TÜRKSOY) Eskişehir Valiliği ve Avrasya Yazarlar Birliğinin iş birliğinde gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - "VI. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi", 16-18 Şubat'ta, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Eskişehir Valiliği ve Avrasya Yazarlar Birliğinin iş birliğinde gerçekleştirilecek. 

TÜRKSOY'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Eskişehir'de düzenlenecek kongre, Türk dünyasının edebiyat hayatına yön veren yazar, araştırmacı ve bilim insanlarını buluşturacak.  

Etkinlik bu yıl, çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden, "dilde, fikirde, işte birlik" diyen İsmail Gaspıralı'nın vefatının 100. yılı vesilesiyle İsmail Gaspıralı'ya ithaf edildi. 

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Başkurdistan , Kırım, Kosova, Dağıstan, Karaçay Malkar, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Türkmen Sahra (İran), Gagavuzya (Moldova) ve Türkiye'nin önde gelen edebiyat dergilerinin genel yayın yönetmenlerini bir araya getirecek kongrenin açılışı 17 Şubat'ta saat 09.30'da Anemon Hotel'de yapılacak. 

Zorlu şartlar altında yayın yapan Türk dünyasının edebiyat dergilerinin arasında iş birliğinin derinleştirilebilmesi amacıyla hayata geçirilen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi'nde, İsmail Gaspıralı İdealleri ile Yerelden Milliye, Milliden Evrensele Türk Dünyası Edebiyatı, Küreselleşme ve Edebiyat Dergiciliği gibi konularda paneller gerçekleştirilecek. 

"Türk Dünyası Yazarlar Birlikleri Konseyi" kuruluyor 

23 Ağustos 2012'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı'nda, Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliğinin kurulması hususu gündeme alınmıştı. 

Zirveye katılan devlet başkanlarının, söz konusu birliğin Türk dili konuşan halkların kültürel bütünleşmesine ve manevi dünyalarının gelişmesine sağlayacağı katkıya olan inançlarını toplantının sonuç bildirgesine taşıyarak yinelemesiyle geçen zaman içerisinde gerekli şartlar oluştu ve tüm hazırlıklar tamamlandı. 

TÜRKSOY ve Avrasya Yazarlar Birliği tarafından hazırlanan metnin kongrede imzaya sunulmasıyla Türk Dünyası Yazarlar Birlikleri Konseyi isminde yeni bir birliğinin adımları da atılmış olacak. 

Kongreye özel sergi 

Kongre kapsamında bu yıl, TÜRKSOY'un etkinliklerine ait posterlerden oluşan '"TÜRKSOY Arşivinden" fotograf sergisi ve kongreye katılan dergilerin örneklerinin yer alacağı, "Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Sergisi" ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. 

"Yılın Edebiyat Adamı" seçilecek 

2011'de Türk Yazar Ali Akbaş, 2012'de Azerbaycanlı yazar Anar Rızayev, 2013'te ise Kazak yazar Tölen Abdik'in layık görüldüğü "Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı Ödülü", Kongre'nin son gününde yapılacak çalışma sonrası yeni sahibine takdim edilecek. 

Ayrıca kongre çerçevesinde TÜRKSOY, Avrasya Yazarlar Birliği ve Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin katkılarıyla Türkiye Türkçesi'nde hazırlanan "Tölen Abdik'in Hayatı ve Seçme Eserleri" kitabı da ilk kez okuyucuların beğenisine sunulacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir