Ünlü İngiliz yazar PD James hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü İngiliz yazar P. D. James 94 yaşında vefat etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya çapında milyonlarca satan kitaplara imza atan ünlü İngiliz polisiye yazarı PD James, 94 yaşında hayata veda etti.  

Menajeri, ünlü yazarın Oxford'daki evinde eceliyle öldüğünü açıkladı.  

James'in yayıncısı Faber and Faber'den yapılan açıklamada, "Dünyanın en büyük yazarlarından birini kaybetmekten büyük üzüntü duyuyoruz. James, 1962'de ilk kitabını bastığımız günden bu yana bizimle çalışıyordu. James, hepimiz için ilham kaynağıydı. Olağanüstü kitaplarını basmak, bizim için büyük bir ayrıcalıktı" denildi.  

Diğer polisiye yazarları da James'in ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi.   

James'in yakın arkadaşlarından ünlü yazar Ruth Rendell, "Polisiye alanında ayrıntılar büyük önem taşır. James, bu konuda çok duyarlıydı. Hata yapmamak için çok çalışırdı" dedi. 

Amerikalı polisiye yazarı Patricia Cornwell de James'i en büyük esin kaynaklarından biri olarak niteleyerek yazarlığa başlamasında James'in önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.  

Oxford'da 3 Ağustos 1920'de dünyaya gelen James, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki adli tıp birimindeki görevini 1979'a kadar sürdürmüştü. "Cover Her Face" adlı ilk kitabını, 1962'de 42 yaşındayken yayımlayan James, eleştirmenlerden büyük övgü almıştı.  

Yarattığı dedektif Adam Dalgliesh karakteriyle dünya çapında ün kazanan James'in kitaplarının büyük bir kısmı, televizyona da uyarlanmıştı. James'in 1992 tarihli "The Children of Men" romanı, 2006'da yönetmen Alfonso Cuaron tarafından beyaz perdeye aktarılmış, filmde başrolleri Clive Owen ve Julianne Moore paylaşmıştı.  

"Death Comes to Pemberley" adlı son romanını 2011'de yayımlayan James, 1987'de Polisiye Yazarları Derneği'nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne, 2005'te de Milli Sanat Kulübü'nün Edebiyat Onur Madalyası'na layık görülmüştü.  

Eserleri birçok dile çevrilen James'in Türkçe yayımlanan romanları arasında "Özel Hasta", "Deniz Feneri", "Kadınlara Göre Değil" ve "Doğal Bir Ölüm" yer alıyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir