Ürkütücü bir uçuş

Haftanın en ilginç yapımlarından biri Takashi Shimizu’nun yönettiği ve bir uçakta yaşanan sarsıcı olayları anlatan “Uçuş 7500

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sinemalarımızda bugün vizyona giren filmler gerilim ağırlıklı. Craig Rosenberg’in senaryosundan Takashi Shimizu’nun çektiği “Uçuş 7500” (7500) de onlardan biri. Bir uçağın türbülansa girmesiyle başlayan gerilimli olayları konu alan filmde önemli rolleri; Leslie Bibb, Jamie Chung, Jerry Ferrara, Ryan Kwanten, Amy Smart, Christian Serratos ve Scout Taylor paylaşıyor. “Halka” ve “Köstebek” filmlerinin Oscarlı yapımcısı Roy Lee’nin fikrinden yola çıkılarak çekilen “Uçuş 7500”de, Vista Pasific’in 7500 numaralı uçuşunun öyküsü anlatılıyor. Uçağın yolcuları oldukça ilginç: Yakın arkadaşlarıyla Japonya’ya tatile giden bir çift, balayı için Tokyo’yu tercih eden nörotik Liz ve kocası Rick, garip biri olan Jacinta, hamile olduğundan endişelenen Raquel, gizemli bir kutuyu yanından ayırmayan işadamı Lance ve dolandırıcı Jake. Uçuşun ortalarında beklenmedik bir türbülans, hepsinin dengesini bozuyor. Türbülans dindiğince, işadamı Lance bir kalp krizi geçirip ölüyor. Türbülanslar birbiri ardına devam ederken, her sakinleşme anında bir başka yolcunun kaybolduğu ortaya çıkıyor.

Uçakta geçen unutulmaz filmler 

Airplane! (1980): Bir uçak ne kadar komik olabilir? Tüm zamanların en neşeli filmlerinden biri kabul edilen “Airplane”i seyretmiş herkes bu sorunun yanıtını biliyor. Film, 1980’in “Altın Küre” ödüllerinde “En İyi Müzikal ya da Komedi” adaylarından biriydi. 

Top Gun (1986): “Top Gun” için söylenecek çok fazla şey yok; “Tom Cruise’u Tom Cruise yapan film” demek yeterli. Filmin her ülkede olduğu gibi bizde de yerli versiyonları yapıldı, en yenisi “Anadolu Kartalları.” 

Aklı Havada (2009): George Clooney’nin o kentten bu kente dolaşan profesyonel bir “işten kovucu”yu oynadığı “Up in the Air”, havaalanları ve uçaklardan ibaretti âdeta. Vera Farmiga’nın da oynadığı yapıt, modern zaman insanlarının yalnızlıklarına göndermelerle doluydu. 

Sıkıysa Yakala (2002): Leonardo Di Caprio’nun ünlü dolandıcı Frank Abagnale Jr.’ı canlandırdığı filmin odağında da uçaklar vardı. Çünkü Frank, sahte belgelerle pilot oluyor, herkesi ikna da ediyordu.

Uçuş Planı (2005): Jodie Foster’li “Flightplan” (üstte) uçakta geçen gerilimler arasında belki de en sevileni. Genç bir kadın uçakta birden kaybolan küçük kızını arıyor ama herkes ona senin zaten yanında kızın yoktu ki, diyor. Konu Hitchcock’tan, “The Lady Vanishes” filminden ama orada mekân uçak değil, tren.