Violetta’nın ölümsüz aşkı Aspendos’ta

Alexandre Dumas Fils’in “Kamelyalı Kadın” romanından yola çıkan Verdi’nin “La Traviata” operası, festival kapsamında 10 Eylül akşamı sanatseverlere sunulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün bu yıl 21. kez düzenlediği Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, ülkemizden toplulukların ve yabancı grupların sahneledikleri gösterilerle devam ediyor. 2 bin yıllık antik Aspendos Tiyatrosu'nda 30 Ağustos’ta sahnelenen “Aida” operasıyla başlayan festival kapsamında 10 Eylül’de bir başka Giuseppe Verdi başyapıtı var: “La Traviata.” Festivalde Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin yorumuyla perde açacak olan opera, 2 perde ve 2 saat 50 dakika sürüyor. 

Modern bir yorumla 

Librettosu F.M.Piave’nin imzasını taşıyan “La Traviata”, operaseverlerin çok iyi bildikleri gibi ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas Fils’in 1848 yılında kaleme aldığı “Kamelyalı Kadın” romanı etrafında şekilleniyor. 19. yüzyıl Paris’inde havai bir hayat yaşamakta olan Violetta ile masum âşığı Alfredo’nun öyküsü, unutulmaz aryalarıyla opera literatürünün en sevilen eserlerinden biri. 

Orkestrayı Artem Makarov’un yönettiği Antalya Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonunda reji Recep Ayyılmaz’a ait. Ayyılmaz’ın rejisiyle “La Traviata”, 19. yüzyıldaki kimliğini genişleterek modern bir hikâyeye dönüşüyor. Dekor ve kostüm tasarımı Kemal Çağda Çitkaya imzası taşıyan operanın koro şefi Caner Ruhselman, koreografı ise Kürşat Kılıç. Mustafa Eski’nin ışık tasarımının kullanıldığı röprizde; “Alfredo”yu Göksay Yaran, “Violetta” yı Nurdan Aydın, “Germont”u Serhat Konukman, “Annina”yı Arzu Aydoğdumu, “Gastone”u ise Fatih Şanal seslendiriyor. “La Traviata” da ayrıca; Ebru Kaptan, Şafak Güç, Alaaddin Ataseven, Türkel Acar, Metin Yakar, Zafer İşgören ve Yalçın Ünsal sahneye çıkıyor. 

Hiç eskimeyen bir hikâye 

“La Traviata”da hikâye, üç perdede gelişiyor. İlk perdede seyirciler, Paris’in gece hayatının tanınmış simalarından Violetta Valery’nin evine davetliler. Genç kadınla öteden beri ilgilenen Alfredo da o gece dostları sayesinde kalabalığa karışabilmiş. Bir fırsat bulan Alfredo, Violetta’ya aşkını anlatıyor. Alfredo’ya önce inanmayan ama sonra delikanlıyı samimi bulan Violetta, ona bir kamelya verip gönderiyor.

Verdi’den bir eser daha: “Attila”

21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde bu yıl programda önemli bir Verdi ağırlığı var. Festivalin açılışında yorumlanan “Aida” ve 10 Eylül’de dinlenebilecek olan “La Traviata”nın yanında, 17 Eylül akşamı da bir başka Verdi operası programda yer alıyor: “Attila.” Librettosu Temistocle Solera imzası taşıyan Attila, festivalde Andrejs Zagars rejisiyle Ankara Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonu olarak perde açıyor. Hun İmparatoru Attila’nın öyküsünü sahneye taşıyan operanın orkestra şefi Lorenzo Castriota ve Alessandro Cedrone. Dekorları Savaş Camgöz, kostümleri Kristine Pasternaka, ışıkları Fuat Gök imzalı operanın koro şefl eriyse Lyubomira Aleksandrova ve Mustafa Erdoğan. Eserde “Attila”yı Tuncay Kurtoğlu, “Odabella”yı Feryal Türkoğlu, “Foresto”yu Luciano Ganci, “Ezio”yu Cem Beran Sertkaya, “Uldino”yu Metin Turan ve “Leone”yi Yiğitcan Tatlıoğlu seslendiriyor.