Vizyona yerli film damgası

Çekim aşamalarından bu yana merakla beklenen “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”, “Kırımlı” ve “Yağmur: Kıyamet Çiçeği”, bugün sinemaseverlerle buluşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sinemalarımızda bugün, çekim aşamalarından beri gündemde olan üç yerli film seyircilerle buluşuyor. Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları’nı buluşturan “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”, tarihi drama “Kırımlı” ve Kazım Koyuncu’nun hayatından esinlenen “Yağmur: Kıyamet Çiçeği”, seyircinin bu haftaki tercihini yerli filmlere yöneltecek iddialı yapımlar. 

Beşikçioğlu bu kez romantik 

Özellikle “Behzat Ç.” dizisindeki performansıyla geniş bir hayran kitlesi edinen Erdal Beşikçioğlu'nun romantik bir rolde seyirci karşısına çıkacağı “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”, İlhami Algör'ün sevilen romanından bir uyarlama. Senaryosunu Ceyda Aşar ile birlikte yazan Çiğdem Vitrinel’in yönettiği filmde, Beşikçioğlu’nun partneri Sezin Akbaşoğulları. “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”da, müzikleri de yapan Harun Tekin’in yanı sıra Hare Sürel, Derya Alabora, Ege Aydan, Kerem Atabeyoğlu, Erdinç Gülener ve Barış Yalçın da rol alıyor. Filmde; “henüz hiçbir kitabı yayınlanmamış yazar” Arif kadınları ve aşkı anlamaya çalıştığı bir sırada Müzeyyen’e rastlıyor. Arif kadınların kendisinden hep bir şeyler beklemesinden bıkmış bir adam, Müzeyyen’in hayatını kurmuş olması onu çekiyor. 

Murat Yıldırım “Kırımlı”da 

Tarihi dramalardan hoşlananlar için de bugün bir yerli film vizyona giriyor: “Kırımlı.” Cengiz Dağcı’nın eserinden sinemaya uyarlanan “Kırımlı” nın yönetmen koltuğunda Burak Cem Arlıel var. Murat Yıldırım ve Selma Ergeç’in başrollerini yorumladıkları filmde; Baki Davrak, Bülent Alkış, Ali Barkın, Burç Kümbetlioğlu, Joshy Peters ve Gülçin Santırcıoğlu da oynuyor. “Kırımlı”, 2011 senesinde kaybettiğimiz Cengiz Dağcı’nın 1956’de yayınlanmış ilk romanı “Korkunç Yıllar”dan yola çıkılarak senaryolaştırılmış bir film. Filmde; Rus devrimini takip eden yıllarda kültürel hak ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini uman ancak Rus milliyetçisi siyasetin baskısına maruz kalan Kırım’da doğan Sadık Turan’ın öyküsü anlatılıyor. Stalin döneminde okula başlayan Sadık, bir sabah Kızıl Ordu’ya bağlı askerlerin sınıfl ara girip bundan böyle Kiril alfabesiyle eğitim yapacaklarını tebliğ etmeleriyle dehşete kapılıyor. Ve kısa süre içinde milli kimlikleri dışında inançlarını yaşamalarının engellendiğine tanık oluyor.

Kazım Koyuncu'yu anıyoruz

Yakanlandığı amansız hastalık nedeniyle genç yaşta aramızdan ayrılan Karadeniz müziğinin sevilen ismi Kazım Koyuncu’nun öyküsünden esinlenen “Yağmur: Kıyamet Çiçeği” ise Onur Aydın’ın yazıp yönettiği bir film.

aescs.jpg

Engin Hepileri, Elena Viunova, Erkan Kolçak Köstendil, Devrim Saltoğlu, Sevtap Özaltun, Settar Tanrıöğen, Altan Erkekli, Devrim Yakut, Sait Genay, Serap Aksoy, Rıza Sönmez, Hüseyin Avni Danyal, Ruhi Sarı ve Ayhan Eroğlu’nun oynadığı filmde olaylar şöyle gelişiyor: Kazım, yirmi yaşında bir üniversite öğrencisi. Siyasi görüşleri nedeni ile gözaltına alınınca, üniversiteden uzaklaştırma cezası alıyor. Kendine yeni bir yön çizmeye karar veriyor. Okulu bırakıyor ve profesyonel olarak müzik yapmaya karar veriyor.