Yıldırım Mayruk koleksiyonundan 528 parça eser el değiştirecek

Ünlü modacı, satışa çıkan objeleri için “Yaşanmışlıkların hikâyelerini her birinde sertifikalanmış olarak gelecek nesillere iletmek istiyorum” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Moda dünyasının ünlü ismi Yıldırım Mayruk’un ev eşyalarının ve koleksiyonlarının yer aldığı “Yıldırım Mayruk Anılar Müzayedesi”, bu hafta gerçekleştiriliyor. Pera Mezat Müzayedecilik tarafından düzenlenen müzayede, 11 Nisan Cumartesi günü, Dedeman Otel İstanbul’da takip edilebiliyor. Müzayede saat 14.30’da başlıyor. 

1960’larda başladığı profesyonel meslek hayatı boyunca ilham aldığı eserleri toplamaya özen gösteren Yıldırım Mayruk, müzayede ile ilgili “Tablolar, eşyalar, gümüşler, aksesuarlar, tekstil ürünleri, porselenler detaylarında sakladığı estetik unsurlarını hep bana sundu. İşte bu yüzden bu koleksiyonları yaşarken başkalarının da hizmetine sunmak üzere bir müzayede ile başkalarının beğenisine sunmaya karar verdik. Yaşanmışlıkların hikâyelerini her birinde sertifikalanmış olarak gelecek nesillere iletmek istiyorum” dedi. 

“Yıldırım Mayruk Anılar Müzayedesi” nin öne çıkan eserleri arasında; Osmanlı saray ressamı Fausto Zonaro’nun “Rufai Dervişleri” tablosu, Osmanlı Türk ressamı Tekezade Sait Efendi’nin iki adet yağlıboya tablosu, oryantalist birçok tablo ve objenin yanı sıra Fenerbahçe kulübüne özel üretilmiş 66 parça dikkat çekiyor. Koleksiyonerlerin 10 Nisan’a kadar Dedeman Otel İstanbul Pınar Salonu’nda inceleyebileceği 528 lot eser arasında muhammen bedeli en yüksek olan parça; 40’a 67 santimetre ebatlarındaki Fausto Zonaro’nun “Rufai Dervişleri” tablosu. Tuval üzeri yağlıboya ve imzalı olan yapıt; 150 bin liradan alıcılara sunuluyor. Fransız ve Alman karaflarından oluşan 53 parçalık karaf koleksiyonu da “Yıldırım Mayruk Anılar Müzayedesi” nin önemli eserlerinden. Koleksiyon, 75 bin liraya el değiştiriyor. 

Mobilyadan şamdanlara, sofra takımlarından karaf takımına, tablolardan eski Türk işi örtülere pek çok antika objenin yeni sahibini bekleyeceği müzayedede bir başka ilginç parça da 82 santimetre yüksekliğindeki çift İtalyan şamdan. Ahşaptan el oyma işçilikli, tüm yüzeyleri orijinal altın ve gümüş varaklı şamdanın muhammen bedeli 20 bin lira. 

Koleksiyonundan özel parçaları sanatseverlere sunan Yıldırım Mayruk, günümüz modasına yön veren isimlerden. 1940 yılında Bursa’da 5 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğan Mayruk asker olan babasını 12 yaşındayken kaybetti. Yıldırım Mayruk, terzi olan ablasından etkilenerek bu mesleğe gönül verdi. İlk diktiği elbise, 15-16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğenine tasarladığı ipekli gülkurusu bir elbise oldu. Daha sonra annesine biri ekose, diğeri çizgili kumaştan iki tayyör dikti. 1960 yılında askerlik hizmetinden döndükten sonra ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı. Lise yıllarında şapka yapıp satarak başladığı moda hayatına 1960’lı yılların başında Bursa’dan İstanbul’a gelerek Beyoğlu’ndaki Çiçek Pasajı’nın kapısının tam karşısında Güney Palas’ta bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de, ününü de büyüttü. Sonrasında ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 elbise ile katıldı. O defile sonrasında Yıldırım Mayruk, dönemin piri sayılan sosyete terzisi Mualla Özbek ile tanıştı. Mualla Özbek kendisine “Benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” dedi ve defilenin sonrasında atölyesi müşteri akınına uğradı. Beyoğlu’ndaki atölyede 10 sene çalıştıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti. 22 yıl Teşvikiye’de çalıştıktan sonra şu an bulunduğu Gümüşsuyu’ndaki atölyesine taşındı. Moda Laboratuvarı’nda çok başarılı çalışmalar yaptı. Mayruk, dünya sosyetesi, siyaset ve cemiyet hayatından birçok isim için tasarımlar yapmaya devam ediyor.

Öne çıkanlar... 

• Fausto Zonaro’dan “Rufai Dervişleri”: 150 bin lira 
• Karaf koleksiyonu: 75 bin lira 
• Felix Bachman’dan “Constantinople” tablosu: 13 bin lira 
• Girolamo Gianni’den “Constantinople” tablosu: 12 bin lira 
• Cıvanyan’dan “Kız Kulesi”: 8 bin lira 
• Fransız salon takımı 7 bin 500 lira • Fabio Fabbi’den bir tablo: 7 bin lira 
• Cıvanyan’dan bir tablo: 6 bin lira 
• Tekezade Sait Efendi’den bir portre: 6 bin lira 
• Tekezade Sait Efendi’den bir başka portre: 6 bin lira 
• 6 parça gümüş çay-kahve takımı: 5 bin lira