Zorlu PSM, ilk 5’i hedefliyor

Dünyanın en iyilerinden biri olma amacındaki Zorlu PSM, önümüzdeki dönemde "Sefiller", "Oz Büyücüsü", "Aslan Kral" gibi iddialı müzikalleri getirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İddialı sahne ve gösteri sanatlarıyla bu yıl ikinci sezonu geride bırakan Zorlu Performans Sanatları Merkezi, çıtayı yükseğe koydu. Zorlu PSM 6’ıncı sezonu dünyanın ilk beş sanat merkezinden biri olarak tamamlamayı hedefl iyor. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, yılda 10 milyon dolara yakın zarar yazan Zorlu PSM’nin kendileri ve Türkiye için bir prestij projesi olduğunu söyledi. “Burası bir artık sanat hub’ı oldu diyen Yüngül, merkezle ilgili olarak “İstanbul’un inşa edilen üçüncü havalimanı neyse burası da o” değerlendirmesini yaptı. 

Zorlu PSM’nin etkinlikleri ve projelerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Ömer Yüngül, merkezin kendi vizyonlarının bile ötesine geçen bir proje olduğunu belirterek, “Buradan kâr beklentimiz yok. Gösteriler maliyetini kurtarsın yeter diye bakıyoruz. Zorlu Performans Sanatları Merkezi Türkiye’ye değer katan bir yer” diye konuştu. Şubat 2015’te gerçekleşen yönetim değişikliği ile iddialı bir ekibin göreve geldiğini anlatan Yüngül, “Burayı uçuralım’ dedik ve bu yıl, yani ikinci sezonumuzda 500 bin biletli seyirciye ulaştık. Genel Müdürümüz Murat Bey, ‘6. sezonda Zorlu PSM’yi Milano La Scala Opera Evi, Oslo Opera House, Reykjavik Harpa ve New York Lincoln Center’ın ardından dünyanın beşinci büyük sanat merkezinden biri yapacağız’ iddiasında” diye konuştu. 

Yüngül, Zorlu Klasik Müzik Orkestrası kurma konusunda bir projeleri de bulunduğunu ve bu konudaki çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

Zorlu Gayrimenkul Grubu Genel Müdürü Mesut Pektaş da Zorlu PSM’nin orta ve uzun vadede sahibine çok şey katacak bir proje olduğunu belirterek şunları kaydetti. “2016 başından itibaren burası tüm fonksiyonları ile çalışır vaziyete geldi. Yıllık ortalama 8-10 milyon dolar zarar ediyor. Tabii bu zararı aşağı çekmek için gayret gösteriyoruz. Para kazanamıyoruz ama, bundan çok da şikayet etmiyoruz. Zorlu PSM’de bir süre önce sahnelenen The Phantom of the Opera’nın maliyeti 6 milyon 750 bin dolardı. Bu maliyeti bilet satışı ile karşılamanız mümkün değil. Burası bizim vizyonumuzun uç noktası.”

Efsane müzikaller geliyor

Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Murat Abbas, merkezin doluluk oranının beklentilerin üzerine çıkmasına rağmen, nitelikli prodüksiyonların yüksek maliyeti nedeniyle kârlılığa ulaşmanın zorluğuna işaret etti. Abbas, kültür sanat faaliyetlerindeki yüksek vergilendirmenin de bu kültür ve sanat faaliyetlerinin gelişmesine set çektiğini kaydetti. Abbas, “Biz burada dünyadaki benzerlerimizle eşit şartlarda rekabet etmiyoruz. Sattığımız 100 liralık bir biletin 48 lirasını vergi ve harç olarak ödüyoruz” dedi. Ortalama doluluk oranında yüzde 80’lere ulaştıklarını belirten Murat Abbas, projeleriyle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Özelikle tiyatrolardan büyük talep var. Belki seneye buraya bir ya da iki yeni tiyatro sahnesi daha kazandırmak zorundayız. Büyük prodüksiyonları getirmeye devam edeceğiz. Ocak ayında dünyanın ilk beş büyük müzikalinden biri olan Sefi ller müzikalini sahneleyeceğiz. 2017’de Oz Büyücüsü müzikalini, 2019’da da Broadway’in efsane müzikali Aslan Kral’ı getiriyoruz. Ardından Batı Yakasının Hikâyesi’ni getireceğiz. Yeni bir sergi merkezi olarak Sky Loung’u hazırlıyoruz. Şubat’ta Barbican’dan Digital Revolution sergisi ile başlıyoruz, ardından dünyanın önde gelen müze ve sergi salonlarındaki sergileri getireceğiz. Ayrıca kuruluş çalışmalarını sürdürdüğümüz Zorlu PSM Akademisi ile burasını bir sanat eğitimi hub’ı haline getirmeyi hedefliyoruz.”

Rakamlarla Zorlu PSM

► 55.000 metrekarelik toplam alan
► 2.190 kişi kapasiteli Ana Tiyatro
► Ayakta 3.000 kişiyi ağırlayabilecek sahne,
► 678 kişi kapasiteli doğal akustik özelliğiyle tasarlanan Drama Sahnesi
► 280 kişilik son teknoloji ile donatılan kayıt Stüdyosu
► Özel davetler için seçilmiş bir alan sunan 250 kişilik VIP Lounge
► Toplam 2.500 metrekareye ve üç kata yayılan fuaye alanları
► 1.052 metrekare backstage alanında 24 adet, toplam 286 kişilik soyunma odası
► Aynı anda 6 büyük tır girişine izin veren yükleme boşaltma alanı
► İlk iki sezondaki 200’ün üzerinde etkinlik, 1.000’i aşkın performans
► 3. sezon etkinlik sayısı hedefi 261, performans hedefi 1.032
► İlk iki sezon izleyici sayısı 500 binden fazla
► En çok ziyaretçi çeken etkinlik Phantom of The Opera (85.000 ziyaretçi, 80.000 bilet satışı.)