Anayasa değişikliğinde süre kısaldı

Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresini 120 günden 60 güne indirldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TBMM - Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'a göre, Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasında öngörülen süre, 120 günden 60 güne inecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşların halk oylamasında oy kullanacakları süre ise 40 günden 20 güne çekilecek.

"Geldiğim konuma paraşütle gelmedim"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "geldiği konuma paraşütle gelmediğini" söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliklerinin halk oylaması süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifin son maddesi üzerine CHP Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Atilla Emek, "AK Parti'nin Anayasa değişikliği ile toplumda gerilim yarattığını" öne sürdü. CHP'li Emek, "AKP iktidarı referandumda gerekli desteği bulamayacaktır" dedi.

Yasa teklifinin "yandaş yargı için gündeme getirildiğini" iddia eden Emek, "Ne kadar müdahale ederseniz edin, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını ortadan kaldıramazsınız. AKP'nin dayatmalarına biz de milletimiz de izin vermeyecektir" diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "bu Meclis anayasa yapamaz" diyenlerin ayıp içinde olduğunu ifade ederek, "Parlamento seçime kadar bütün çalışmaları yapma kudretine sahiptir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da teklifin yasalaşması durumunda 1 yıl uygulanamayacağına ilişkin görüşleri anımsattı. "Halk oylaması seçim midir?" diye soran Bozdağ, seçim ve halk oylamasının ayrı şeyler olduğunu savundu.

Anayasanın çeşitli maddelerinden alıntılar yapan Bozdağ, "Halk oylaması kanunu ayrı, seçim kanunu ayrı bir şeydir" dedi.

Bir yıllık sürenin seçim için geçerli olduğunu belirten Bozdağ, "Seçimde, adı üzerinde seçim yapıyorsunuz. Seçim, herhangi birini seçmektir. Halk oylamasında kimseyi seçmezsiniz. Kabul veya ret vardır" diye konuştu.

"Burası yasama kurumu, yargı değil"

Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise ABD'de Anayasa değişikliği konusunda brifinge gidildiğine ilişkin soru üzerine, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile ilgili hiçbir çalışma içinde bulunmadığını söyledi. Bağış, "Bulunan kimseyi de tanımıyorum. Böyle bir şey yoktur" dedi.

Erzurum'da, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in de sanık olduğu iddianamede "Alevilere hizmet götürülmenin suç olarak gösterildiği" iddiası konusunda ise Bağış, Cumhuriyet Başsavcısının iddianamesinde yer alan konularla ilgili yorum yapmanın haddi olmadığını ifade etti. Bağış, şunları söyledi:

"Burası Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama kurumudur, yargı kurumu değil. Bu ülkede yargı yasamanın işini yapmaya kalkarsa, yasama da yargının işini yapmaya kalkarsa memlekette sıkıntı olur. İddianame ile ilgili karar vermesi gereken hakim kararını vermiştir. İddianameyi kabul etmiştir. Orada bir yargı kararı vardır. Bırakın yargı bağımsız kalsın. Yargıya baskı yapmayın. Alışkanlıklarınızdan lütfen vazgeçin. Siz böyle baskı yaptığınız sürece, ben Türkiye'yi Avrupa Birliği standartlarına yükseltmede çok sıkıntı yaşarım. Bunu, Avrupalılara anlatamam. Böyle yapıp ülkemizin imajına zarar vermeyin."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4.5 yıl danışmanlığını, 2 yıl partisinin genel başkan yardımcılığını yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu üyesi olduğunu anımsatan Bağış, "Geldiğim konuma paraşütle gelmedim" dedi.

Bağış, 8 yıldır siyasette bulunmaktan ve bu süre zarfında Başbakan Erdoğan'ın yakın çalışma arkadaşı olmaktan büyük onur duyduğunu belirten Bağış, "Onun bütün toplantılarında sadece ülkemizin ve milletimizin çıkarlarını koruduğuna şahit oldum. Hiçbir yerde, hiçbir zaman kendi şahsi çıkarları veya herhangi bir şahsın çıkarları için bir girişimde bulunmadığına şahit oldum. Tek talebi, milletimizin refahı, ülkemizin kalkınması" diye konuştu.

 Teklifin yasalaşmasının ardından TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, yarın saat 13.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.