Atık yağ yönetmeliği RG'de
Atık yağlardan kaynaklanan çevresel zararın giderilmesi için yapılan harcamalar "kirleten öder" prensibine göre kirletenler karşılayacak
ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan atık yağların kontrolüne ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, atık motor yağları dahil atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu çıkan atıkların insan ve çevreye zarar verecek şekilde sahada boşaltılması veya yenisi ile değiştirilmesi, depolanması, doğrudan veya dolaylı biçimde yüzeysel veya yeraltı sularına, denizlere, drenaj sistemleriyle toprağa verilmesi, fuel-oil veya diğer sıvı yakıtlara karıştırılması ve hava kirliliğine neden olacak şekilde işlenmesi ve yakılması yasak olacak. Atık yağların kaynağında en aza indirilmesi, üretiminin kaçınılmaz olduğu durumlarda öncelikle atık yağlardan her türlü kirletici ve partiküller giderilerek ulusal ve uluslararası standartlara uygun orijinal yağ elde edilmesi ve rafine edilerek ulusal veya uluslararası standartlar ile şartnamelere uygun baz yağ ve petrol ürünlerine dönüştürülmesi esas olacak. Atık yağların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı, atık yağ üreticileri, taşıyıcıları, işleme ve bertarafçıları kusur şartı aranmaksızın sorumlu olacak. Bu faaliyetler sonucu meydana gelen zararlardan ötürü üretici ve piyasaya sürenlerin tazminat sorumluluğu kusurları oranında saklı kalacak.
'Kirleten öder' prensibi
Atık yağlardan kaynaklanan her türlü çevresel zararın giderilmesi için yapılan harcamalar "kirleten öder" prensibine göre kirliliğe neden olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından karşılanacak.
Atık yağların çevreye uyumlu bir şekilde yönetimini sağlayan program ve politikaları saptamak, yönetmeliğin uygulanmasına yönelik iş birliği ve koordinasyon ile atık yağ işleme ve bertaraf tesislerine lisans vermek ve atık yağların çevreye uyumlu yönetimine ilişkin en yeni sistem ve teknolojilerin uygulanmasında ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamak konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı yetkili olacak. Yönetmelikte, belediyelerin de atık yağları belediye evsel atık depolama sahasına kabul etmemek, atık yağların su, toprak gibi ortamlara doğrudan verilmesini ve kanalizasyona boşaltılmasını önlemek ve lisanslı atık yağ taşıma araçlarının kent içindeki hareketlerini kolaylaştırıcı düzenlemeleri yapmakla görevli ve yetkili olduğu belirtildi.
Üreticilerin yükümlülükleri
Atık yağ üreticilerinin yükümlülüklerine de yönetmelikte yer verildi. Buna göre, üreticiler atık yağ üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli önlemleri almak, atık yağ analizlerini yapmak ve yaptırmakla, atık yağları kategorilerine göre geçici depolamak, atık yağları birbirleriyle ve tehlikeli atıklarla karıştırmamak ve atık yağların lisans almış taşıyıcılar aracılığıyla lisanslı işleme ve bertaraf tesislerine gönderilmesini sağlamakla yükümlü olacak. Yönetmelikte motor yağı üreticileri ve işalatçıları ile atık yağların rafine edilmesi ve dönüştürülmesine ilişkin işletmecilerin uyması gereken kurallara ilişkin düzenlemelere de yer verildi. Geçici depolamaların yapılacağı tank ve konteynerlerin geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş olmaları, farklı kategorilerdeki atık yağların birbiriyle karıştırılmaması gerekiyor. Atık yağların rafine edilmesi ve dönüştürülmesine ilişkin tesisleri kurmak veya işletmek isteyenlerin bakanlıktan lisans almaları zorunlu olacak. Yapılan denetimlerde tesisin lisansa uygun çalıştırılmadığı mevzuatta istenen koşulların yerine getirilmediğinin saptanması durumunda, bunların giderilmesi için işletmeciye bir ay ile bir yıl arasında süre verilecek. Bu süre sonunda yapılan denetimlerde aksaklığın devam ettiği tespit edilirse Çevre Kanunu uyarınca işlem yapılacak, faaliyeti geçici olarak durdurulan işletmenin lisansı süre sonunda da yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda iptal edilecek.