”Başbakan'ın sivil anayasa konusunda sivil toplumdan beklentileri var”

Başbakan Erdoğan'la görüşen Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu Başbakan'ın da sivil anayasa konusunda sivil toplumdan beklentileri olduğunu gördüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakanlık Resmi Konut'ta basına kapalı olarak yapılan görüşme yaklaşık 70 dakika sürdü.

Kabulün ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'a, memurların özlük hakları konusunda çözüme yönelik talepleri ile demokratikleşme ve insan hakları konusundaki görüşlerini ilettiklerini söyledi.

Erdoğan'a sivil anayasa konusundaki çalışmalarını da takdim ettiklerini anlatan Gündoğdu, sivil anayasayı Türkiye'nin önemli ihtiyaçlarından biri olarak gördüklerini dile getirdi.

Hazırladıkları sivil anayasa konusunda bilgi veren Gündoğdu, önerilerinin Anayasa'nın bütün maddelerini kapsamadığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Çalışma hayatını ve Anayasa'nın hukukun üstünlüğüne göre dizayn edilmesini, devlete göre insan değil, insana göre devleti dizayn eden yapıda olması gerektiği anlayışıyla bir sivil anayasa çalışması yaptık. Bu hazırlık içerisinde Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerinin haricinde var olan, daha sonradan eklenen başlangıç bölümü dahi tartışmaya açılması gerektiğine inanarak bir öneride bulunduk.

Anayasa eliyle darbelere hazırlanan zeminin nasıl oluştuğu ve bu oluşumun nasıl ortadan kalkmasına yönelik, demokratik iklime yönelik, temel hak ve özgürlükler adına bireyin, insanın merkeze alınması gerektiğine bu raporumuzda yön verdik. Düşünceleri açıklamanın serbest olduğu ama yaşantıya dönüşen düşüncenin hala kabul görmemesi garabetini bu raporumuzda dile getirdik. Eğitimde fırsat eşitliğinin eleyen ve engelleyen hak değil, engellerin kaldırıldığı bir hakka dönüşmesi için talebimizi yansıttık.

Kamu çalışanlarının işçilerden farklı olarak grevsiz, toplu sözleşmesiz sendika yasasına mahkum edilmiş olmasını kabul etmediğimizi, Anayasa'nın 52. ve 53. maddelerinde yapılacak değişiklikle işçi ve memur ayrımının kaldırılıp sendikal hak yönüyle çalışanlar sistemine geçilmesi konusuna raporumuzda yer verdik.

Kamu çalışanlarının siyaset yasağının kaldırılması görüşünü gündeme getiriyoruz. Ayrıca siyasi partileri halkın açması ve halkın kapatması gerektiğini vurguladık. Bunun demokratik bir teamül olması gerektiği üzerinde durduk."

Gündoğdu, sivil anayasa konusunda hazırladıkları raporda, yargı tarafsızlığına ait tereddütlerin giderilmesi konusunda öneride bulunduklarını da ifade etti.

Ahmet Gühdoğdu, krize yönelik önerilerini Başbakan Erdoğan'a anlattıklarını da dile getirerek, yılda iki kez olmak üzere asgari ücret tutarında çalışanlara çek verilmesi ve vergi oranlarının yüzde 5 oranında düşürülmesi önerisinde bulunduklarını söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımını soran basın mensuplarına da şu açıklamayı yaptı:

"Sayın Başbakanımızla görüşmede her konuda ayrı ayrı değerlendirmelerimiz oldu. İstihdam ile ilgili konunun acil çalışma yapılması gereken konular içerisinde olduğunu, sivil anayasa konusunda sivil topluma büyük iş düştüğünün Sayın Başbakan tarafından da bir beklenti olduğunu gördük. Bu konunun sadece siyasi partilere havale edilmeyen, sivil toplumun bütün kurumları Türkiye'nin geleceğine dair demokratikleşme yolculuğunda katkıda bulunması ve katkı adına sivil anayasa talebinin önemi üzerine yaptığı açıklamalara tanık olduk. Toplu sözleşme talebimize yönelik 'çalışanlar' ifadesine geçilmesi yönünde toplu sözleşmeden sorumlu Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı Bey de oradaydı. Bunu çalışalım diye doğrudan talimatlandırılması söz konusu oldu."