Gelir Vergisi Kanunu değişiyor
TBMM Genel Kurulunda, "temel yasa" olarak görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarının görüşülmesine devam edildi
ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, "temel yasa" olarak görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarının, vergi davalarında avukatlık ücretinin maktu olarak belirlenmesini düzenleyen maddesi, tartışmalara neden oldu.
Genel Kurulda, tasarının 4 maddesi daha kabul edilerek, 40. maddeye gelindi.
Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın aralarında bulunduğu bazı AK Parti milletvekilleri ile CHP ve MHP milletvekilleri, vergi davalarında avukatlık ücretinin maktu olarak belirlenmesini düzenleyen 37. maddenin tasarıdan çıkarılması için önerge verdi.
Önerge üzerinde söz alan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Maliye bürokratlarını, avukatlara karşı hasmane tutum içinde olmakla suçladı. Düzenlemenin, Anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Mengü, "Değerli milletvekilleri, Parlamentoyu, Maliye bürokrasinin oyuncağı haline getirmeyin" dedi.
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da söz alarak, milletvekillerinden önergeye destek istedi. Hükümet ve Komisyonun katılmadığı önerge, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Maddenin kabul edilmesinin ardından, TRT'nin gelirlerine ilişkin madde üzerinde verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan DTP'li Kaplan, AK Parti Grubunun tutumunu eleştirdi.
Kaplan, dün akşam, maddenin tasarıdan çıkarılması konusunda, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'ın da imzasını taşıyan bir önerge verildiğini ve mutabakat sağlandığını öne sürerek, bugün farklı bir durumun ortaya çıktığını kaydetti. Kaplan, "Bugünkü durumdan sonra, Meclisin yapması gereken ilk işin, siyasi etik yasasını çıkarmak olduğunu" ifade ederek, "Meclisin bugünden itibaren sorunu ahlakidir. Ahlak erozyonu yaşıyoruz. Dün verdiğimiz önerge, bugün değişiyorsa nerede duracağımızı biz de şaşırdık kaldık" diye konuştu.
"Aramızda güven bunalımı var"
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın imzası olan önergeyi, kendilerine verilen söz ve taahhüt çerçevesinde imzaladığını söyledi.
Bekir Bozdağ'ın imzası da bulunan önergenin, Maliye bürokrasi tarafından benimsenmediğinin ve iktidar grubunun önergenin aleyhinde oy kullanacağını öğrenmesi üzerine, derhal imzasını geri çektiğini anlatan Okay, şöyle konuştu:
"Dün akşam gelip, 'Bu önergeye imza atar mısınız, yanlış yapmışız, geri çekiyoruz' diyenler, bugün 'hayır, o önergeyi bürokrasi kabul etmedi, onun için aleyhine oy kullanıyoruz' diyorsa, AKP grubunu temsil eden kadrolarla aramızda çok ciddi güven bunalımı var... Bileseniz ki AK Parti demek, sadece yolsuzluklarla ilintili değil. Her alanda ak olmak zorundasınız. Sözünüzün arkasında durmak zorundasınız. Eğer sözünüzün arkasında durmuyor, attığınız imzanın sorumluluğunu taşıyamıyorsanız, teslim oluyorsanız, o zaman her türlü eleştiriyi kabul edeceksiniz. Diyeceksiniz ki 'biz, sözümüzü yerine getiremiyoruz. Biz, sizi kandırıyoruz.' Bu Parlamento niye cuma günü çalışıyor? İşte bu nedenlerle..."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Meclisin Temmuz ayında tatile girmeyerek çalışmalarını sürdüreceğini" söylediğini belirten Okay, "Kararlılıkla ifade ediyorum; her gün en az 184 AKP'li burada hazır bulunsun, ağustos ise ağustos. Eylül ise eylül... 1 Ekim'e kadar çalışırız" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, konuya ilişkin görüşlerini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda davet üzerine ifade ettiğini söyledi. İyimaya, "AK Parti grubunun bağlayıcı bir kararı olmadığını, şahsi görüşünü önergeleştirdiğini ve önergesi doğrultusunda oy kullandığını" söyledi.
"Resmi görüşler bana ait"
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis faaliyetlerinin nöbet usulüyle yürütülmesi konusunda parti grup yönetimlerinde yerleşmiş kurallar bulunduğunu anımsattı. Canikli, Grup Başkanvekili olarak bu hafta, AK Parti Grubunu kendisinin temsil ettiğini belirterek, "Resmi görüşler bana aittir" dedi.
CHP'li Okay'la tartışılan düzenlemeyi görüştüklerini, ancak "olur" vermediğini anlatan Canikli, "Grup kararı alınmadığı takdirde milletvekillerinin, Meclis çalışmalarında şahsi görüşlerini yansıtabileceğini, önerge verebileceğini" hatırlattı. Canikli, "Bekir Bey'in imzasını da bu çerçevede düşünmek lazım. Ben, nöbetçi ve yetkili Grup Başkanvekili olarak, başından beri düzenlemeye karşı çıktım ve Hakkı Suha Bey'e de söyledim" diyerek, avukatlık ücret tarifesinin maktu hale gelmesinin, hem mükellefi hem de devleti koruduğunu kaydetti.
"Yetki belgesi isteyeceğiz"
Tekrar söz alan CHP Grup Başkanvekili Okay, "Anlaşılan o ki bundan sonra AKP Grup Başkanvekilleriyle herhangi bir şey görüşürken yetki belgesi isteyeceğiz. Kim yetkili, kim yetkisiz? Sabahtan akşama, 10 dakika arayla girip çıkan elinde yetki belgesiyle gelecek" diyerek, Canikli'nin tanıklığında konunun konuşulduğunu öne sürdü.
"TRT Genel Müdürü görevden alınmalı"
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, TRT'nin ülkede yaşayan bütün farklılıklara kucak açması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki TRT, Alevi'yi Sünnileştirmeye, Kürdü Türkleştirmeye, solcuyu sağcılaştırmaya çalışıyor. Bu politikalar çok geride kaldı. TRT Genel Müdürünü ziyaret ettik, sıkıntımızı paylaştık. 'Burada o kadar çok eleman var ki... Askeri, sivil bürokratların çocukları aydan aya gelip maaşlarını alıyor, ben ne yaptıklarını bilmiyorum' dedi. Biz de umutlanmıştık, TRT Genel Müdürü bunlardan hesap soracak. Sonra bir baktık ki askeri, sivil bürokratın çocukları yine aynı şekilde gidip maaşlarını alıyor.
TRT-6'yı olumlu bir adım olarak görmüştük. Ama orada görev yapan elemanlar, bir süre sonra istifa etmek zorunda kaldı. Hala domatesin kırmızılığından, limonun sarısından, biberin yeşilinden korkan bir TRT'nin, Türkiye'ye ne yararı olabilir? TRT'nin kocaman bir kadrosu var ama gidip dışarıdan hizmet satın alıyor. TRT Genel Müdürü görevden alınmalıdır. TRT, sadece AK Parti'nin değil, Meclis içinde ve dışındaki tüm siyasi partilerin hakkını, hukukunu yerli yerine oturtmalıdır."
Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Sakık'ın sözleriyle ilgili olarak, "Kamuda görev yapan asker ve sivil bürokratlar tabii ki olacaktır. İfade bir genellemeyi kapsamamalıdır. Genel Müdür, çalışmayan insanlarla ilgili gerekeni yapsın. Ama 'asker ve sivil bürokratların çocukları' denilmesi haksızlık olur. İnsanları töhmet altında bırakmayalım, haksızlık yapmayalım" dedi.
CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur da TRT'nin nitelikli yayıncılık anlayışından uzaklaştığını, kadrolaşma iddialarının odağına oturduğunu savunarak, TRT Genel Müdürü'nün yakınlarını işe almak için kurumun yasasında değişikliğe yaptığını ileri sürdü.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise TRT'nin yayınlarını eleştirerek, "AKP'nin borazanı haline geldiğini" söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın partisine "AKP değil, AK Parti" denilmesini istediğini belirterek, "Akman'ı ak-layarak ak mı oluyorsunuz?" dedi.
Üzerinde "AKRT" yazan bir kağıt gösteren Günal, "TRT, AKRT haline geldi" dedi.
Görüşmeler tamamlandı
TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarının görüşmeleri tamamlanamadı.
"Temel yasa" olarak görüşülen tasarının 40. maddesinde verilen önergenin oylamasından önce MHP ve CHP milletvekilleri, yoklama istedi. Yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısına ulaşılamadı.
Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, 16 Haziran Salı Günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.