İşletmelerin hava kirliliği yönetmeliği değişti

Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuya ilişkin yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, yönetmelikteki "kapsamında yer alan işletmeler için emisyon ölçüm raporu geçerlilik süresi üç yılı ifade eder" ibaresi "iki yılı" şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğin, 10'uncu maddesinin "Emisyon izni belgesi verilmesi" şeklindeki başlığı "Emisyon izni belgesi verilmesi" olarak değiştirilerek, "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelikte yer alan '7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık' başlığı altındaki işletmeler, mezkur yönetmelik ek listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez" fıkrası eklendi.

Aynı yönetmeliğin 14'üncü maddesinde de "İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanunu'nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri halinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur" şeklinde değişikliğe gidildi.

Yönetmelikteki 17'nci maddenin "İznin iptal edilmesi" şeklindeki başlığı, "Hava emisyonu konulu çevre izninin iptal edilmesi", birinci fıkrasının ilk cümlesi "Bu Yönetmelik esaslarına göre işletme için verilen hava emisyonu konulu çevre izni" ve "ç" bendi de "İşletmecinin veya İşletme sahibinin, belirtilen sürelerde yapılması gereken teyit ölçümlerini yaptırmadığının tespit edilmesi halinde" olarak düzeltildi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir