Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu değişti
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki bazı yönetmelikler değişti
ANKARA - "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamaları ile Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, yönetmeliğin kapsamı, "21 Temmuz 1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki kültür varlıklarının rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri, sokak sağlıklaştırma, çevre düzenleme projeleri tüm müzelerdeki kültür varlıklarıyla ilgili teşhir-tanzim ve bağlı işlere ait projeler ve ilgili diğer projelerin yaptırılması, bunlarla ilgili uygulama işleri ve bunların uygulamaları ile değerlendirme, muhafaza, nakil işleri ve kazı çalışmalarına ilişkin mal ve hizmet alımları ihalelerini kapsar" şeklinde düzenlendi.
"İdare", "Uygulama işleri", "Bakım", "Restorasyon projesi" tanımları yeniden oluşturulurken, "Basit onarım" ve "Esaslı onarım (restorasyon)" ile "Restorasyon teknikleri" de yönetmelik içine alındı.
Yönetmeliğin, "Temel ilkeler" başlığı "Uygulama İlkeleri" şeklinde değiştirilerek, şöyle düzenlendi:
"Kültür varlıklarıyla ilgili esaslı onarımlar mesleki ve teknik yeterliliği ile ekonomik ve mali güçleri idarelerce kabul edilen yükleniciler eliyle yapılır.
Kültür varlıklarının bir il dahilinde ayrı ayrı veya gruplanarak her türlü bakım ve onarımları için yıllara yaygın sözleşmeler yapılması, kaynakların etkin ve verimli kullanılması temel bir gerekliliktir. Bu tür sözleşmelerde yükleniciye, sözleşmelerinde belirtilen esaslara ve rayice göre ödeme yapılır.
Kültür varlıklarının her türlü projesinin hazırlanması ve esaslı onarım ihalesi bir il dahilinde ayrı ayrı veya gruplanarak birlikte yapılabilir.
Proje hazırlanması ve esaslı onarım işlerinin birlikte uygulanmasında yüklenici, idarece tespit edilen müdahale tekniklerini de içeren restorasyon ön raporu, mesleki deneyimleri ve mevzuat ilkeleri doğrultusunda restorasyon projelerini hazırlar. Yüklenici, yurt içindeki eserlerin projelerini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarının onayına sunar, gerekli onay alındıktan sonra restorasyon işlerine başlar.
Yurt dışındaki kültür varlıklarının korunması proje hazırlanması, uygulama esas ve usulleri ile diğer işlemler Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülür.
Şartnamelerde; detay, yöntem ve tekniklere yer verilir.
İhaleye çıkmadan önce idarelerin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur.
Birden fazla yılı kapsayan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için işin süresine uygun olarak yıllar itibariyle ödeneğin bütçelerinde bulunmasını sağlamak üzere programlamanın yapılmış olması zorunludur. İlk yıl için öngörülen ödenek proje maliyetinin yüzde 10'undan az olmaz ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri sonraki yıllarda azaltılmaz.
İhalelerde ihale dokümanı hazırlanmadan ilan veya davet yapılamaz.
Kültür varlıklarının bulundukları alanlardaki yapısal ve bitkisel düzenlemelere ilişkin projeler ve uygulamalar, çevre düzenleme projesi kapsamında değerlendirilerek aynı usul ve esaslara göre yapılır.
Tüm müzelerdeki kültür varlıkları ile ilgili teşhir, tanzim ve bağlı işlere ait projeler ve uygulamalar değerlendirme kapsamında ele alınarak aynı usul ve esaslara göre yapılır."
İhaleye girecek olanlardan istenen belgeler de yeniden belirlenirken, ihale dışı kalma durumları da düzenlendi. Ayrıca, yaklaşık maliyet hesaplamaları ile yaklaşık maliyet hesabına esas fiyat ve rayiçlerin tespiti de yeni haliyle yönetmelikte yer aldı.
Alt ve üst rakamlar yeniden belirlendi
Yönetmeliğin ihalenin hangi şekil ve yerlerde ilan edileceğine ilişkin maddesinde de değişikliğe gidildi. Bu maddeye temel alınan alt ve üst miktarlar yeniden belirlendi.
Buna göre, rakamlar ilişkin bölüm, şu şekilde düzenlendi:
"Yaklaşık maliyeti 335.811 TL'ye kadar olan mal ve hizmet alımları ile 1.343.247 TL'ye kadar olan uygulama işleri, açık ihale usulünde işin ihale edileceği günden, en az on gün önce, Kamu İhale Bülteninde, işin yapılacağı il ile ihalenin yapılacağı il ayrı ise her iki ilde de günlük gazetelerden birinde birer defa; işin yapılacağı il ile ihalenin yapılacağı il aynı ise, o ilde çıkan günlük gazetelerden birinde bir defa yayımlanır. Günlük gazete çıkmayan yerlerde ilanlar; işin ihale edileceği günden en az yedi gün önce ihaleyi yapacak idare ile hükümet ve belediye binalarının ilan tahtasına asılacak yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılır.
Yaklaşık maliyeti 335.811 TL ile (335.811 TL dahil) 671.625 TL arasında (671.625 TL. hariç) olan mal ve hizmet alımları ile 1.343.247 TL ile (1.343.247 TL dahil) 2.686.497 TL arasında (2.686.497 TL hariç) olan uygulama işleri, açık ihale usulünde işin ihale edileceği günden, en az on yedi gün önce, 671.625 TL'ye eşit ve üzerindeki mal ve hizmet alımı ihaleleri ile 2.686.497 TL'ye eşit ve üzerindeki uygulama işleri, açık ihale usulünde işin ihale edileceği günden, en az yirmi dört gün önce, Kamu İhale Bülteninde ve o ilde çıkan günlük gazetelerden birinde bir defa yayımlanmak suretiyle ilan edilir. Günlük gazete çıkmayan yerlerde ilanlar; işin ihale edileceği günden en az 17-24 gün önce ihaleyi yapacak idare ile hükümet ve belediye binalarının ilan tahtasına asılacak yazılar ve belediye yayın araçları ile yapılır.
İhaleler ayrıca varsa idarelerin web sayfasında yayınlanmak suretiyle ilan edilir.
Yabancı ülkelerde ise; idareler, işin önem ve özelliğine göre bu ilanları yurt dışında çıkan başka gazeteler veya öteki yayın araçları ile de ayrıca yayınlatabilirler. Bu durumda ilan süresine 12 gün eklenir."
Pazarlık usulü ihaleler
Yönetmelikteki yeni düzenlemeye göre pazarlık usulü, "idarelerin, KDV hariç 250.000 TL (250.000 TL dahil) tutarına kadar olan yönetmelik kapsamındaki her türlü işlerini; ihale konusu iş veya benzer işler alanında faaliyet gösteren en az üç istekliden teklif istenmek suretiyle yapabileceği ihale usulü" olarak tanımlandı.
Ayrıca yönetmeliğin 14, 25. ve 27. maddesindeki parasal limitler her yıl ocak ayı sonuna kadar Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan bir önceki yılın genel Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranları esas alınarak yayımlanacak tebliğ ile güncellenecek.
"Büyükşehir belediye sınırları dahilinde bulunan idarelerin 24.759 YTL, diğer idarelerin 8.252 YTL'yi aşmayan ihtiyaçlarının alımında ihale komisyonu kurma ve yeterlik kurallarını arama, sözleşme düzenleme zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir" ifadesi "İdareler acil durumlarda ve gerekli görülen hallerde ihale usullerinin dışında harcama yetkilisinin onayı ile Katma Değer Vergisi hariç tutarı 100.000 TL'ye kadar olan ihtiyaçları" şeklinde yeniden düzenlendi.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış olan iş deneyim belgeleri, bu yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlamaları halinde, bu yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde iş deneyimini gösterir belge olarak kullanılabilecek.