”Özürlüler hak kaybına uğramayacak”

Çubukçu, özürlü ve muhtaç aylıkları yönetmeliğindeki değişikliğin olumsuz bir etkisi olmayacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, yönetmelik değişikliği ile özürlülerin herhangi bir hak kayba uğramasının söz konusu olmadığını söyledi.

Çubukçu, yazılı açıklamasında, 1 Ağustos 2008 tarih ve 26954 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümleri hakkında bazı basın yayın organlarında "özürlü ve muhtaçların aylıkları tırpanlandı" şeklinde haberler yer aldığını belirtti. Çubukçu, kamuoyunun konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, "söz konusu Yönetmelik değişikliği ile özürlülerin herhangi bir hak kaybına uğramasının söz konusu olmadığını" kaydetti. Aylığın hak edilme şartları ve miktarının ilgili kanunla düzenlendiğini hatırlatan Çubukçu, "Yönetmelikle hak sahipliğinin genişletilmesi veya daraltılması yönünde düzenleme yapılamaz" dedi. Uygulamada görülen aksaklıklar nedeniyle yönetmelikte özürlülerin lehine uygulamalar getirildiğini belirten Çubukçu, şöyle devam etti:

"Örneğin, yönetmeliğin 14. maddesinin (ç) ve (d) bentleri yürürlükten kaldırılarak yazılı beyan verilmesi uygulamasına son verildiğinden kırtasiyeciliğin ve bürokratik işlemlerin azaltılması sağlanmıştır. Yine yönetmeliğin 19 ve 20. maddelerinde yapılan değişikliklerle özürlünün bir işte çalışmaya başlaması nedeniyle kesilmesi gereken aylığının bir ödeme döneminde (3 ay) daha kısa süreli çalışmalarda kesilmemesi ve herhangi bir nedenle aylık ödemesi durdurulanların yeniden aylık taleplerinde yeni sağlık kurulu raporu istenmemesi temin edilmiştir. Açıklanan bu nedenlerle özürlü ve muhtaç vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacak ve son derece pozitif olan bir çalışmanın hak sahipleri ve kamuoyunu doğru bilgilendirecek şekilde yansıtılması yararlı olacaktır."