RTÜK Üyeliği seçimi yapılamadı
TBMM Genel Kurulu çalışma süresi doluğu için Ak Parti'nin meclis çalışma saatlerine ilişkin grup önerisini ve RTÜK üyeliği seçimleri yapılamadı.
ANKARA - Meclisin, iki haftalık gündemi ve çalışma saatlerine ilişkin AK Parti grup önerisi, çalışma süresi dolduğu için oylanamadı. TBMM Genel Kurulu, bugünkü çalışmasını tamamladı.
TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine, AK Parti, gündem ve çalışma saatlerinde değişiklik içeren grup önerisini, Genel Kurul gündemine getirdi.
Öneri aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti grup önerisiyle Meclisin Temmuz ayına kadar olan çalışma takviminin belirlediğini söyledi.
RTÜK'ün boşalacak 3 üyeliği için seçim yapılmasının grup önerisinde yer aldığını, bu konunun yargıya intikal ettiğini anımsatan Okay, Anayasa ve RTÜK Kanununa aykırı işlem yapıldığını öne sürdü.
Çalışma saatlerinde yapılan değişikliği eleştiren Okay, Suriye sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerinin 2 haftadır tamamlanamamış olması nedeniyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'li milletvekillerini cezalandırdığını iddia etti. Okay, milletvekillerinin, kanun tasarı ve tekliflerinin görüşmelerinde millet adına karar verdiklerini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla hareket edemeyeceklerini kaydetti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da öneri lehinde yaptığı konuşmada, Meclisin 2 haftalık gündeminin belirlendiğini ifade etti ve bilgi verdi. Hiçbir konuda 6,5 yıldır grup kararı almadıklarını, AK Parti milletvekillerinin özgür iradeleriyle hareket ettiklerini belirten Elitaş, milletvekillerinin iradelerine kimsenin ipotek koyamayacağını söyledi.
Elitaş, Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunundaki görüşmelerinde CHP ve MHP'li üyelerin katkı verdiklerini, ancak şimdi "bir kaşık suda fırtına koparıldığını" ifade ederek, bu durumun, karşı oy yazılarının da gruplar tarafından yazdırılmış olduğu anlamına geleceğini kaydetti.
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Elitaş'ın muhalefet milletvekillerine yönelik sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Elitaş'ın, "6 maddelik kanun tasarısının 2 haftadır görüşüldüğünü" ifade ettiğini anlatan Kutluata, "Türkiye sınırının savunulması için ömrümüz boyunca uğraşırız" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, milletvekillerinin, mayınların temizlenmesine karşı olmadığını, ancak temizlenecek arazinin bölgedeki köylülere verilmesini istediklerini belirtti.
AK Parti'nin bu isteğe, "Hazine'de para yok" diyerek karşı çıktığını, ancak Başbakan Erdoğan'a uçak alımı ile Sabah-ATV'nin satışı konusunda devlet bankalarından 750 milyon dolar kredi sağlanmasında kaynak bulunduğunu ileri süren Anadol, AK Parti'yi mayın temizleme işinde "samimiyetsiz davranmakla" suçladı.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi.
Başkanvekili Meral Akşener, MHP'den Kutluata'ya söz verdiğini anımsatarak, Günal'ın talebini yerine getirmeyeceğini söyledi. Günal'ın ısrarlı tutumu üzerine Akşener, birleşime ara verdi. Akşener, aradan sonra da Günal'ın ısrar etmesi üzerine birleşime ikinci kez ara verdi.
MHP'li Günal'ın verilen arada, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusuna değinerek, bakanları, Genel Kurulda bulunmadıkları gerekçesiyle eleştirdi. Bakanlar Kurulu sıralarında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la birlikte oturan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Günal'a tepki gösterdi. Sinirlenen Atalay, sıraya eliyle vurarak, "Hükümetin bakanları burada oturuyor. Ayıp..." dedi.
Günal'ın, "Maliye Bakanı ile Milli Savunma Bakanı'nı kastettiğini" söylemesi üzerine de Atalay, "AK Parti hükümetinin bakanlarıyız ve buradayız" diye karşılık verdi. Atalay, bir süre sonra Genel Kuruldan ayrıldı.
Aranın ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Elitaş'tan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun MHP'li üyelerinden özür dilemesini istedi. Siyaseti millet için yaptıklarını ifade eden Vural, yasa tasarı ve tekliflerinin millet menfaatine olup olmadığına göre oy kullandıklarını kaydetti.
Vural, AK Parti milletvekillerini cezalandırmayı öngördüğünü ileri sürdüğü önerinin "yanlış" olduğunu savundu. AK Parti grup önerisinin, milletinin önceliklerini dikkate almayan, milletin menfaatini dışlayan yasa tasarısını öncelikle Meclisten geçirmek için kurgulandığını iddia eden Vural, "Bu mayına basmamanızı tavsiye ediyorum. Gelin bu mayına Türkiye'yi bastırmayalım" dedi. Vural, "Davos'tan bir özür için böyle bir tasarıyı öncelikle Parlamento'da görüşmenin doğru olmadığını" söyledi.
AK Parti grup önerisinin oylamasından önce, CHP'li milletvekilleri yoklama istedi.
Başkanvekili Meral Akşener, yoklama işlemi sırasında çalışma süresinin dolduğunu ifade ederek, yarın saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Genel Kurulun çalışma süresi dolduğu için RTÜK'ün boşalacak 3 üyeliği için seçim yapılamadı.
Bu arada, CHP'nin, tarımsal faaliyetlerde yaşanan sorunların tespit edilerek çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergenin bugünkü birleşimde görüşülmesine ilişkin grup önerisi, Genel Kurulda kabul edilmedi.
AK Parti grup önerisi
AK Parti'nin grup önerisi, Genel Kurulun bugün, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören tasarısının görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışmasını öngörüyor.
Öneri, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin tasarının da aralarında yer aldığı 22 kanun tasarı ve teklifin, gündemin ön sıralarına çekilmesi ve çalışma saatlerinin uzatılmasını içeriyor.