”Telaşla Anayasa değişmez”

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu "Telaşla Anayasa değişmez, önyargılarla Anayasa değişmez, Anayasa bir toplumsal uzlaşma sonucu değişir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KONYA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti'nin gerçekleri halkın gündeminden kaçırmak için Anayasa değişikliğini parlamentoya getirip parlamentoyu, halkı, gündemi meşgul ettiğini savunarak, "Telaşla Anayasa değişmez, ön yargılarla Anayasa değişmez, Anayasa bir toplumsal uzlaşma sonucu değişir" dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden CHP Konya İl Başkanlığı görevine seçilen Orçun Güney Çalık'ı ziyaret etti.

Okay ve Kılıçdaroğlu, ziyarette, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin "Anayasa değişikliği paketi görüşmeleri için AK Parti'ye randevu verecek misiniz?" sorusunu Okay, şöyle yanıtladı:

"Yolda buraya gelirken AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Bekir Bozdağ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin beylerle birlikte ziyaret etme taleplerini bildirdiler. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi Grubu'nu ziyaretlerini kabul ettik. Pazartesi günü saat 10.00'da buluşmak üzere randevulaştık. Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte Pazartesi günü saat 10.00'da AK Parti Grup Başkanvekili ve iki sayın bakanı grup odamızda kabul edeceğiz."

Anayasa'da yapılacak değişikliğe ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi'nin duruşunun çok net olduğunu ifade eden Okay, iktidarla ortak bir Anayasa değişikliğinde elele vermelerinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Türkiye'de ilk

Anayasa değişikliğinin AK Parti'nin iç işi gibi sunulduğunu anlatan Okay, şunları kaydetti:

"Anayasalar bir toplumsal mutabakat metnidir. Bir siyasi partinin başbakanlıkta kendi parti kurmaylarıyla bir Anayasa değişiklik taslağı hazırlaması Türkiye'de ilk defa oluyor. Anayasa değişikliğini milletvekilleri verir, siyasi partiler vermez. Anayasa değişikliği taslağının neler götürüp neler getireceğinden şu anda imza veren milletvekillerinin haberi yok. Dün kimi basın organlarında da yer aldı. 'AKP milletvekillerinin imzası alındı' dendi. Ama öyle enteresan bir olay ki milletvekilleri imza verdi ama neye imza verdiklerini bilmiyorlar. Hatta halen Başbakanlıkta Anayasa değişiklik taslağı üzerinde çalışma yapılıyor. Ama üzerinde çalışma yapılan taslağa ilişkin milletvekillerinin haberi yok ancak imzası var."

Okay, AK Parti'nin parti tüzüğü değiştirir gibi Anayasayı değiştirmeye kalkıştığını savunarak, böyle bir Anayasa değişikliği önerisinin Türkiye'de ilk defa parlamentoya intikal edeceğini bildirdi.

Anayasa değişikliği paketine Cumhuriyet Halk Partisi'nin destek vermesinin söz konusu olmayacağını yineleyen Okay, "Bu Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesine ihtimal vermiyoruz. Esasında neyin geleceği de belli değil. Bir meçhul üzerine konuşuyoruz. Sonuç itibarıyla bu meçhule destek vermeyeceğiz" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu da halkın öncelikli gündeminin işsizlik ve yoksulluk olduğunu belirtti.

"Binlerce çocuğun yatağa aç girdiği bir yerde önce bu sorunun çözülmesi gerektiğini" ifade eden Kılıçdaroğlu, "AKP gerçekleri halkın gündeminden kaçırmak için Anayasa değişikliğini parlamentoya getirip, parlamentoyu meşgul ediyor, halkı meşgul ediyor, gündemi meşgul ediyor. Böylece halkın yoksulluğu ve işsizlik AKP'nin politikaları arasında kaybolup gidiyor. Telaşla Anayasa değişmez, ön yargılarla Anayasa değişmez, Anayasa bir toplumsal uzlaşma sonucu değişir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki "kaçak Ermeniler" ile ilgili sözlerini de eleştirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakan'ın 'Türkiye'de 100 bin kaçak Ermeni var, biz bunları göndeririz' demesi doğru bir olay değildir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yakışmaz. Eğer kaçak işçi çalışıyorsa kaçak işçiye göz yumuluyorsa bu bir suç. Ama kaçak işçi çalışıyor ve bu bir tehdit unsuru olarak kullanılıyorsa bu başka bir suç. Hele iki ülke arasındaki bir çatışmanın, sokaktaki yurttaşa bağlanması ve ceza olarak sokaktaki yurttaşın sınır dışı edilmesi gibi bir sonuca bağlanması hiçbir zaman doğru değil. Kişiler gelirler burada çalışırlar. Yasa dışı bir işlem varsa Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir."