2016 ihracat hedefi 150 milyar dolar

Ekonomi Bakanı Elitaş, OVP'de Türkiye'nin 2016 yılında ihracat hedefinin 150 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade ederek "Gönül ister ki gelecek yıl 80 bin ihracatçımızla, dünyanın her tarafını gezerek 200 milyar dolar ihracatı yakalayabilelim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Aralık ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıya, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM sektör başkanları ve üyeleri katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakan Elitaş, orta vadeli planda Türkiye'nin 2016 yılında ihracat hedefinin 150 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade etti. "Gönül ister ki daha fazla rakamları ortaya çıkarabilelim" diyen Elitaş, . 2002 yılında 32 bin olan ihracatçı sayısının 2015 yılında 72 bine çıktığını vurguladı. Elitaş, "Gönül ister ki 2016 yılında 80 bin ihracatçımızla, dünyanın her tarafını gezerek 200 milyar dolar ihracatı yakalayabilelim. Ama orta vadeli planımızdaki ihracat hedefimiz 150 milyar dolar" dedi. 

"İhracatta pariteden kaynaklı 11 milyar dolarlık azalma var" 

Elitaş, 2015 yılı ihracatında rakam olarak bir düşüş olduğunu belirtirken, ekim ayı itibariyle ihrcatta yüzde 8.2 civarında bir düşme olduğunu anlattı. Elitaş, "TİM kayıtlarına göre kasım-aralık itibariyle de yüzde 11 civarında parasal değer olarak azalma var. Toplam olarak euro/dolar paritesinden kaynaklanan 11 milyar dolarlık ihracatımızda azalma söz konusu, 11.7 milyar dolar ithalatımızda bir azalma söz konusu. Yani bu seneki hedefimiz, 143 milyar dolarlık kısmı yakalayacağız diye tahmin ediyorum. 

Ticarette küslük olmaz 

Rusya ile yaşanan olaylarda ihracatçıların zarar görmemesi için 10 Kasım tarihinden itibaren yola çıkmış mallarla Rusya gümrüğünde bekleyen malların ne yapılacağıyla ilgili olduğunu belirtti. Bakan Elitaş, "İhracatçılarımızın zarar görmemesi ile ilgili önemli tedbirler aldık ve hayata geçirmeye de başladık" dedi. Bakan Elitaş, "Bizler ticaret erbabıyız. Ticarette küsme olmaz, darılma olmaz. Ticaret kendi kuralları içinde devam eder" dedi ve Rusya ile ilişkiler konusunda şöyle konuştu: "Bugün Rusya'nın yaş meyve-sebze tedarikinde en büyük tedarikçi biziz. Rusya bizim yaş meyve-sebze ihracatımızda çok önemli bir alıcı değil. Ama Rusya'nın en önemli tedarikçilerinden birisi biziz. Şu anda Rusya Federasyonu'nun yetkilileri, Türk ihracatçısına ceza vermek için yaptıkları eylemlerle aslında kendi vatandaşlarını cezalandırdıklarının farkında değiller. Özellikle buradan Rusya Federasyonu'nun yetkililerine diyorum ki; ticari kuralların dışına çıkarak, büyük devlet davranışının dışına çıkarak, Türk ihracatçısını, Türk yaş meyve-sebze ihracatçısını cezalandırmak isterken, Rusya halkını cezalandırdıklarının farkında olmaları gereğinin altını çiziyorum." 

2016 yılında döviz fiyatlarındaki dalganın azalmasını ümit ediyoruz 

Bakan Elitaş, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı konusunda da şu değerlendirmede bulundu: 

"ABD Merkez Bankası iki yıldır s ürüncemede olan kararını açıkladı; iki yıldır belirli periyotlar halinde sürekli ABD Merkez Bankası'nın ne yapacağı konusunda spekülasyon yapılıyor ve tüm dünya piyasalarını olumsuz etkiliyor. Ama Fed'in açıklamasıyla birlikte, piyasaların önceden olumsuz şekilde algıladığı, olumsuz şekilde satın aldığı sonucu nihayet belli bir noktaya getirdi. Ve döviz fiyatlarında kırılgan dalga boyunu biraz daha aşağıya düşürdü. Ümit ediyorum ki 2016 yılında döviz fiyatlarındaki dalga boyu biraz daha azalıp, net bir şekilde önümüzü görecek boyuta geldiğimizde, gelecek ile ilgili kanaatlerimiz yağı yere basar ve endişeye mahal bırakmayacak şekilde iyi bir noktaya gidecektir." 

Bakan Mustafa Elitaş, İsrail konusunda da şu açıklamaları yaptı: "Basından takip ettiğimiz kadarıyla, İsrail ile bir ilişkinin var olduğu ifade ediliyor. Ama bizim burada şartımız belli. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şart yerine geldiği takdirde İsrail'le olan ilişkilerimizi eski haline döndürmek için gayret gösteririz. Şartlar; birincisi özür meselesiydi, ikincisi tazminat meselesiydi, üçüncüsü ise Gazze'ye konulan ablukanın kaldırılması meselesiydi. Özür meselesi gerçekleşti, tazminat konusu da kısmen halledildi. Eğer İsrail Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği üçüncü şıkkı da yerine getiriyorsa ilişkilerimizin eski haline dönmesinde herhangi bir sakıncanın, sıkıntının olmadığını söylüyorum."