Adana'da iki farklı organizasyonla tasarım ve inovasyonun fitili ateşlendi

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin de desteğini alarak inovasyonun fitilini Akdeniz'de ateşledi. Birlik bu alanda Türkiye'nin geleceği olan gençleri sektöre kazandırmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de sanayi ve kalkınma hamlelerinin temelini tekstil sektörü oluşturuyor. Bugün ülkede en fazla katma değer yaratan sektörlerden olan tekstil ve konfeksiyon sektörü, gücünü sahip olduğu bu sağlam temellerden alıyor. Ancak sektörün ilerleyebilmesi için artık bir sonraki aşamaya geçme isteği hem sanayici hem de ihracatçıların gündeminde. Küresel markalar yaratmak, sektörde trendi belirleyen olmak için her alanda farklı, yaratıcı ve yenilikçi olmak gerekiyor. Türk tekstil sektörünün gücü geçmişten gelen gücü ile bu adımları atmaya yeterli. İhracat ise; büyümenin, istihdamın ve refahın en önemli itici gücü konumunda yer alıyor. Çoğunlukla orta ve düşük teknoloji ürünlerden oluşan Türkiye ihracatının yapısı değişmeden orta ve ileri teknoloji ürün ihracatının oranı artmadan gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma imkanı bulunmuyor. Bilim ve teknolojideki gelişmeler ile inovasyona dayalı stratejiler, şirketlerin dolayısıyla da ülke ekonomilerinin verimlilik ve rekabet artışının temel unsurları haline geldi. Teknolojideki değişim, dünyadaki üretim modellerini, üretim süreçlerini ve tüketici taleplerini hızla değiştiriyor. Ülke olarak gelecekte dünyanın önde gelen ekonomileri arasına girmek, 2023 için öngörülen iddialı hedefl ere ulaşmak için bu değişime ayak uydurmak hatta belirli alanlarda yön vermek gerekiyor. Tekstil sektöründe de dünyada modayı belirleyen ülke olabilmek için katma değeri yüksek ürün üretimine olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. 

ATHİB de bu kapsamda, Ekonomi Bakanlığı ve TİM'in öncülüğünde ülkece ortaya koyulan 500 milyar dolar hedefine ulaşabilmek için ihraç ürünlerinin katma değeri yüksek ürünler olması gerektiği bilinci ile farklı projelere imza atıyor. Geçtiğimiz kasım ayında da bölge için oldukça önemli iki etkinlik olan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ve İnovasyon Haftası Etkinlikleri gerçekleştirildi. 

ATHİB düzenlediği etkinliklerde, ihracatçı firmalar öncelikli olmak üzere bölgede tekstil sektöründe yer alan tüm firmaların tasarım kültürünü benimseyerek, dünya rekabet ortamındaki değişim hareketinde yer almalarını sağlama amacını taşıyor. Bu kapsamda bölgede faaliyet gösteren firmaların tasarım yönlerinin güçlendirilmesi ve yarattıkları katma değeri arttırmaları amacıyla öncelikle bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin, güzel sanatlar fakültelerinden mezun olan öğrencilerin ve sektörde profesyonel olarak çalışan herkesin sahip oldukları kabiliyet ve yaratıcılıklarını sektöre kazandırmak için "ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması"nın dördüncüsü düzenlendi. Yarışma, görkemli bir törene sahne oldu. 

Yurtdışında eğitim imkanı 

Daha önceki yarışmalarda dereceye giren üç genç bu alandaki yeteneklerini geliştirmeleri için Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile 2 yıllığına yurtdışında eğitimine gönderildi. Yine dördüncü yarışma sonucunda dereceye giren bir öğrenci 2 yıl süreyle yurtdışı eğitim hakkı kazandı. Ayrıca finale kalan tüm yarışmacılar Şubat ayında gerçekleştirilecek olan Paris Premiere Vision fuarını ziyaret edecek. Kumaş tasarımı alanında ilerlemek isteyen genç yeteneklerin sektöre kazandırılmasına fırsat veren yarışmada öğrenci ve genel kategorilerinde yarışan tasarımcılardan birinciye 10 bin TL, ikinciye 7 bin TL ve üçüncüye 4 bin TL para ödülü verildi. Öğrenci kategorisinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Tuğçe Aşık birinci, Dokuz Üniversitesi'nden Uğur Özmiş ikinci ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Berk Gümüşterazili üçüncü olarak dereceye girdiği yarışmada genel kategoride ise Gülhan Güleçer birinci, İsmail Yerlikaya ikinci, Lale Şanlı ise üçüncü oldu.