AHBİB, 11 ayda 1 milyar dolar ihracat yaptı

Irak, 191.3 milyon dolarlık değeri ve yüzde 19’luk payıyla ilk sırada yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


AHBİB, bu yılın ilk 11 ayında 1 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Ülke bazında 2018 yılı Ocak-Kasım dönemi hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracat rakamları dikkate alındığında Irak, 191.3 milyon dolarlık değeri ve yüzde 19’luk payıyla ilk sırada yer aldı. Ardından Suriye yüzde 13 ile ikinci, Sudan yüzde 4’lük pay ile üçüncü oldu.

2018 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracat rakamları dikkate alındığında ilk sırayı değer bazındaki yüzde 26’lık payı ile pastacılık ürünleri ve bakliyat paylaştı. Hem pastacılık hem de bakliyat ürün grubu içinde ilgili dönemde ihracatı yapılan ürünler arasında en fazla pay yüzde 13 ile kırmızı mercimeğin oldu. 200’e yakın ülkeye ihracat yapan Türkiye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatı, 2018 Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 6.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin ihracatında Irak, 1. 4 milyar dolar ile ilk sırada

Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 2018 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatı ülkeler bazında incelendiğinde; Irak 1.4 milyar dolarlık ihracatı ve yüzde 24’lük payı ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi sırasıyla yüzde 7’lik pay ile Suriye, yüzde 4’lük pay ile Birleşik Devletler takip etti.

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Türkiye geneli 2018 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatı değerlendirildiğinde, 6 milyar dolarlık ihracatta yüzde 26’lık payı ve 1.5 milyar dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise yüzde 10’luk payı ile “tatlı bisküvi ve gofretler” oldu. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerini, 1.2 milyar dolar ihracat değeri ve yüzde 20’lik payıyla değirmencilik ürünleri izledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir