Akdeniz, hububat ihracatında lider

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanındaki 6 ihracatçı birliği içinde Akdeniz, yılın ilk yarısının lideri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), sektör ihracatında ilk 6 aylık dönemindeki payını 104 milyon dolarlık ihracat artışıyla yüzde 18'e yükseltti. Sektörün Türkiye geneli ihracatı 2017 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1.5'lik artış ile 3.2 milyar dolar değerine ulaştı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü ihracatı ise aynı dönemde 599 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Türkiye genelindeki yüzde 1.5'lik artışa karşın AHBİB yaklaşık yüzde 21 ihracat artışı gösterdi. Böylece Akdenizli ihracatçı sektörde yer alan 6 ihracatçı birlikleri arasında lider oldu.

AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, AKİB'in hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatında sağlanan başarıdaki en büyük payın geçen yıla kıyasla 56 milyon dolarlık ihracat artışı yakalayan ve yılın ilk 5 ayında 48 ülkeye ihracatı yapılan bitkisel yağlar ürün grubuna ait olduğunu belirtti. Arslan, "2017 yılı Haziran dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı 467,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 3,8. Ülkelere göre incelendiğinde, Haziran döneminde Irak 133.3 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 28,5'lik pay değeri ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu yüzde 7 ve yüzde 4.3 pay değerleri ile Suriye ve Birleşmiş Milletler takip etmektedir" dedi.

AKİB Genel Sekreterliği'nin 2017 yılı Haziran döneminde sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 88.2 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatının gerçekleştirildiğinin görüldüğünü ifade eden Arslan, "AKİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatında Haziran ayında görülen yüzde 4 artışın bitkisel yağlar, şeker ve şeker mamulleri ile pastacılık ürünleri ürün grupları ihracatlarında görülen artıştan kaynaklanmıştır. Bu bağlamda Birliğimizin ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 18.8 olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

İhracat yapılan ülke sayısı 164'e ulaştı

AKİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 17 yeni pazara ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Arslan, bu sayede ihracat gerçekleştirilen toplam ülke sayısının 164'e ulaştığını kaydetti. Arslan, "Bizler ihracatçılar olarak dünyanın birçok ülkesiyle zaten ilişki halindeyiz fakat günümüz ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda bu gelişmeler ekonomimiz açısından oldukça büyük önem arz ediyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanma Türkiye ekonomisine de olumlu yansıdı. Ülkemizin ilk 6 aylık ihracatı yüzde 9 artış kaydetti ve bu artış büyüme oranına direkt olarak katkı sağlayarak, ülkemizi yılın ilk çeyrek döneminde G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumuna getirdi" dedi.

Dünya Bakliyat Kongresi'nin ev sahibi Türkiye'den

Ulusal Bakliyat Konseyi'nin talebi, Hükümetin önerisi üzerine Birleşmiş Milletler'in 2016 yılını "Dünya Bakliyat Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Mahmut Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun üzerine bakliyat ürünlerine yönelik farkındalığın artmasıyla medyada ve gündemde daha çok yer bulan bakliyat sektörü paydaşları her sene olduğu gibi bu sene de Dünya Bakliyat Konfederasyonu eski adıyla CICILS, yeni adıyla GPC tarafından düzenlenen 'Dünya Bakliyat Kongresi'nde bir araya geldi. 1999 yılından bu yana her sene dünyanın farklı bir şehrinde düzenlenen Dünya Bakliyat Kongresi 2015 yılında Las Vegas'ta, 2016 yılında ülkemizde İzmir Çeşme'de yapılmıştı. Hem sektörün en prestijli buluşmasının olması hem de ülkemizin bakliyattaki öneminin bir kez daha vurgulanması adına çok başarılı bir etkinlik olmuştu. Ülkemiz için oldukça yararlı bir süreci ifade etmişti. 53 ülkenin bakliyat sektörünün önemli oyuncuları çeşitli görüşmeler yaptılar ve bakliyatın geleceği konusunda önemli kararlar alındı.

Bu yıl gerçekleştirilen Dünya Bakliyat Kongresi ise 2,1 milyar dolarlık bakliyat ihracatıyla dünya toplam bakliyat ihracatında yüzde 21'lik paya sahip olan Kanada'nın Vancouver şehrinde 10-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Dünyanın farklı kıtalarından 55 ülkenin üyesi olduğu sektörün en büyük meslek örgütü Dünya Bakliyat Konfederasyonu ile Kanada Özel Mahsuller Derneği (CSCA) işbirliğinde "Geleceğin Gıdası" sloganıyla düzenlenen Kongre'ye 55 ülkeden 1158 delege katılım sağladı. Bu nedenle bugüne kadar bakliyat sektörünün gördüğü en büyük buluşmaya tanık olduk. Bizim için ayrıca önemli bir nokta ise Türkiye'nin Kanada, Hindistan ve ABD'den sonra en fazla delege sayısına sahip olan 4. ülke olmasıdır. Toplamda yaklaşık 100'e yakın temsilcinin Türkiye'den katılmış olması ülkemizin bakliyattaki konumuna ve bakliyata verdiği öneme en güzel örnek. Bu büyük organizasyona Dünya Bakliyat Konfederasyonu başkanlığını yürüten Hüseyin Arslan'ın ev sahipliği yapmış olması da oldukça memnuniyet verici bir durum. Bu görevi ülkemizden Mersin'den bir sektör temsilcisinin yapıyor olması ve tek aday olarak 2 yıllığına tekrar başkan seçilerek 2019'a kadar devam ettirecek olması bizler için haklı bir gurur kaynağıdır."

Kongrede ihracatçılar sayısız görüşme fırsatı yakaladı

AKİB Koordinatör Başkanı ve AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, bakliyat ürünlerinin insan sağlığına faydaları ve çeşitli hastalıklarla mücadele etmede önemine, üretiminden ülkeler arasındaki küresel ticaretine ve fiyat görünümüne kadar pek çok konunun masaya yatırıldığı kongrenin, kuru gıda markalarının iletişimini güçlendirecek ve hareketlendirecek bir etkinlik olduğunu anlatarak, sektörün uzman paydaşlarının katılımlarıyla düzenlenen resepsiyonun 2017 yılı için sektördeki global arz, talep ve sorunların görüşüldüğü sektörel oturumlar ve ikili iş görüşmelerini içeren bir platform olduğunu söyledi. Arslan, katılan firmalar için önemli bir marka niteliği taşıyan etkinliğin her yıl tekrarlanıyor olmasıyla da bilgi alışverişinin sürdürülebilirliği konusunda sektöre önemli katkılar sağladığını iletti.

'Geleceğin gıdası' bakliyatın günü 10 Şubat olacak

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu'nun 2016 yılında yaptığı çalışmalarla bakliyatı dünya gündemine taşıdığını, üretim ve tüketimin artmasında önemli bir misyon yüklendiğini savunan Mahmut Arslan, "Birleşmiş Milletler (BM) ile yapılan yoğun görüşmeler sonucu, 2016 yılı Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edildi. Bizler de bunu bakliyatın hak ettiği önemi ve dikkati yakalaması için büyük bir fırsat olarak gördük. Toplamda 63 ülkede 225 farklı etkinlik düzenlendi, sosyal medyada milyonlarca kişiye ulaşan kampanya yürütüldü. BM, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile yapılan işbirliği ve bakliyat sektörünün en büyük birliği olan Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) girişimlerinin bir sonucu olarak 44 ülkenin de onayıyla 10 Şubat gününü 'Dünya Bakliyat Günü' olarak kutlanacağını bu yılın sonuna kadar ilan edecek.

Bugüne kadar çeşitli STK'ların ve kuruluşların bakliyat ürünlerini görünür kılmak için seçtiği birbirinden farklı günler vardır fakat uluslararası düzeyde bu amaca yönelik bir günün ilan edilmesi büyük bir kazanımdır. 2018 yılından itibaren tüm dünyada bakliyat ürünlerine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenecek kutlama, BM Genel Kurulu'nun duyurusuyla resmiyet kazanmış olacak" dedi.

Bunların yanı sıra içerisinde hükümetlerin, araştırma kurumlarının, hükümete bağlı olmayan yardım kuruluşlarının, akademisyenlerin de bulunduğu çeşitli ulusal organizasyonlarla koordineli halde çalıştıklarını dile getiren Mahmut Arslan şunları söyledi: "Bu kişi, kurum ve kuruluşlar bakliyat üzerine araştırmalar yapıyorlar, üretimin ve tüketimin artırılması için çalışmalar yapıyorlar. Fakat bunların yanı sıra sektörel sorunlar çerçevesinde üyeler aracılığıyla ilgili hükümetlerle çözüme yönelik çalışmalar da yapılıyor. Yoksulluğun azaltılması, ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması, istihdam oluşturma, yaşam standartlarının arttırılması, gıda güvenliğinin geliştirilmesi gibi önemli ticari konuları da gündemimize alıyoruz. Örneğin dünya üzerinde hem satıcıların hem de alıcıların üzerinde mutabık kaldığı bir kalite standardının oluşturulması için çalışmalar yapılıyor. Çünkü değişik ülke standartlarındaki tanımlamalar net değil ve bu da zaman zaman çeşitli sorunlara yol açıyor. Bunu önleyebilmek için tüm dünyada kullanılan GAFTA 88 (The Grain and Feed Trade Association / Tahıl ve Yem Ticareti Birliği) kontratını günümüz koşullarına uyarlamak ve GPC'nin yeni bir kontrat hazırlaması için 13 farklı ülkenin delegasyonlarından oluşan bir komitenin kurulmasını önemli görüyoruz. Uluslararası ticarette GAFTA yerine GPC onayının kabul edilmesi de yine sektörümüzde yaşanan çoğu sorunu gidermeye yönelik atılan önemli adımlardan birisidir."

Sektör temsilcileri olarak bakliyat ürünlerinin dünya üzerinde hak ettiği değeri bulabilmesi için büyük bir gayretle çalıştıklarını savunan Mahmut Arslan, yaşanan gelişmelerin de çabalarının boşa gitmediğini, önemli kazanımlar elde edildiğini gösterdiğini söyledi. Arslan, "Bundan sonra dönemlerde de çalışmalarımıza daha büyük bir gayret ve önem göstererek devam edeceğiz" dedi.

AKİB de UR-GE projeleriyle Vancouver'daydı

Bu yıl Kanada'nın önemli liman ve ticaret merkezlerinden biri olan Vancouver'de düzenlenen Dünya Bakliyat Kongresi'de AKİB bakliyatçıları boy gösterdi. Mahmut Arslan, şunları söyledi: "Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğince yürütülmekte olan iki Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Projesi (UR-GE) kapsamında eş zamanlı düzenlenen ticari heyet organizasyonları ile AKİB üyesi bakliyat ihracatçısı 45 firmanın temsilcisi Dünya Bakliyat Kongresi'ne katıldı. Bu durum neredeyse Türk katılımcılarının yarısına yakınının Mersin'den katıldığını gösteriyor. Birliğimiz tarafından ilk zamanlarda gerçekleştirilen sektörel ticaret heyetleri ancak 10 civarında temsilciden oluşuyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada gerçekleştirilen ticaret heyetlerine baktığımızda ülkemizden 11 bin kilometre mesafedeki ülkelerin en önemli endüstri, ticaret, liman şehirlerine bile 50'ye yakın temsilcimiz katılım sağlıyor. Üye ihracatçılarımız ile birlikte yakaladığımız bu başarının önümüzdeki dönemlerde de süreceğine yürekten inanıyorum."

AKİB, Katar'a yardım için hazır

Çok sayıda Arap ülkesinin diplomatik ilişkilerini kestiği ve ambargo başlattığı Katar'a yönelik krizin öncelikle bir an evvel çözüleceğini umut ettiklerini savunan Arslan, Katar'dan gelecek talepleri karşılamak için anılan ülkeye gerçekleştirilecek ihracatın önündeki nakliye gibi mevcut engelleri üyelerle iş birliği içerisinde tespit ettiklerini ve bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Arslan şu anda AKİB olarak Katar'dan gelecek tüm talepleri yerine getirmeye hazır olduklarını bildirdi.