Arbella, makarnada inovasyon yaptı ihracatta 50 milyon doları aştı

Arbella, sağlıklı ürün grubuyla ihracatta çok talep görürken, 2015 yılında gerçekleştirdiği 50 milyon dolarlık ihracatı bu yıl yüzde 15 artırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Makarna sektöründe gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları ile piyasaya sürekli yeni ürünler sunan Arbella, özellikle sağlıklı ürünlere ağırlık veriyor. Dünyadaki sağlıklı ürün trendini takip eden Arbella, en son mercimek ve nohutlu makarnayı piyasaya sundu. Arbella, sağlıklı ürün grubuyla ihracatta çok talep görürken, 2015 yılında gerçekleştirdiği 50 milyon dolarlık ihracatı bu yıl yüzde 15 artırmayı hedefliyor.

Dünyada yeni trendin sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalar olduğunu belirten Arbella Makarna Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Arslan Hazar, makarnanın da durum buğdayından üretildiği ve katkı maddesi içermediği için tamamen doğal olduğunu dile getirdi. Makarnayı olduğundan daha sağlıklı hale getirmek istediklerini ve özellikle yurtdışında tüketicinin de taleplerinin bu yönde olduğunu anlatan Hazar, bu kapsamda yaklaşık 1,5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda üzüm çekirdekli makarna ürettiklerini vurguladı. Hazar, üzüm çekirdekli makarnanın antioksidan etkisinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu segmentteki ürün yelpazelerine iki yeni ürün eklediklerinin altını çizen Hazar, nohutlu makarna ve mercimekli makarnayı piyasaya sunduklarını aktardı. Bakliyatta proteinin yüksek olduğuna değinen Hazar, bakliyatla makarnayı bir araya getirerek sağlıklı yaşama katkı sunduklarını, bunu yaparken de tat bakımından da makarna tadını koruduklarını dile getirdi. Hazar, özellikle gelişmiş ülkelerde sağlıklı olan ürünlere talebin çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek, bakliyat tüketiminin de dünyada giderek arttığını anlattı. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında ise glütensiz makarna üretimine başladıklarını belirten Hazar, bu sayede makarna yiyemeyen çölyak hastalarına da ulaştıklarını iletti. Makarnanın hem doyurucu, hem besleyici hem de enerji verici olduğunu ifade eden Hazar, makarna şişmanlatır algısının da artık kırıldığını dile getirdi.

Türkiye'de ilk lazanya üretimini gerçekleştirdik

Sektörde yeniliklere imza atmak için sürekli Ar-Ge yatırımları yaptıklarının altını çizen Hazar, bu kapsamda Türkiye'de ilklere imza attıklarını anlattı. Hazar, Türkiye'de üretimi olmayan tagliatelle ve lazanya üretimine başladıklarını belirterek, "Tagliatelle ve lazanya, bugüne kadar hep ithal ediliyordu. Ancak durum buğdayının en kalitelisi Türkiye'de üretiliyor. Biz de bu avantajı kullandık" ifadelerini kullandı. Paketlerinde de yeniliğe gittiklerini aktaran Hazar, kullanımı kolay aç-kapa paketlerinin olduğunu ifade etti. Hazar, ayrıca tek kullanımlığa uygun porsiyon paketlerinin de olduğunu belirterek, bu ürünlerin mutfakta pratiklik kazandırdığını anlattı. Önceden makarna denilince akla İtalya'nın geldiğini, ancak yurtdışı fuarlarında bu durumun değiştiğini gördüklerini aktaran Hazar, Arbella'nın da sektörde büyük bir pazara sahip olduğunu kaydetti. Arbella'nın Arbel Grubu bünyesinde 2008 yılında makarna sektörüne adım attığını ifade eden Hazar, sektörde yeni olmalarına rağmen hem iç piyasaya hem de yurtdışına çok hızlı bir giriş yaptıklarının altını çizdi. Ürün kalitelerindeki sürekliliğin Arbella'ya büyük bir başarı getirdiğini aktaran Hazar, "Kuruluşumuzdan beri hedefimiz makarna denilince akla ilk gelen marka olmak. Tüketiciye dokunan tanıtım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızla makarna sektörüne de katkı sağlıyoruz. Türkiye'de ve dünyada ilklere imza atıyoruz. Arbella inovatif ürünleri ve kalitesi ile kendinden söz ettiriyor" diye konuştu. Hazar, yeni bir hat yatırımı yaparak günlük 600 ton makarna üretim kapasitesine ulaştıklarını, makarna üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli açısından dünyadaki ilk on büyük makarna şirketi arasında yer aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de makarna sektörünün tanıtıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Hazar, yurtdışı fuarlarında Türk makarnasını tanıtacak kurumun olmadığını ve tanıtımın firmalarla sınırlı kaldığını anlattı.

Hedef pazar; Hindistan, Çin ve Rusya

Arbella olarak 2015 yılında 50 milyon dolar ihracat yaptıklarını ifade eden Hazar, 2016 sonunda yüzde 15-20 artış beklediklerini kaydetti. Üretimin yüzde 55'ini ihracata gönderdiklerini ve şu an 80 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Hazar, "Grup şirketleri olarak pazar çeşitliliğine önem vermekteyiz. Farklı ülkelerdeki grup bünyesinde yer alan şirketlerimizin oluşturduğu ortak sinerjiyi de iyi kullanıp buradan gelen bilgi akışını, yaşanan deneyimleri geniş bir perspektifl e değerlendirerek, gelişmeleri ve ülkeleri doğru analiz ederek başarıya ulaştık. Pazar çeşitliliğine giderek pazara bağlı gelişebilecek olumsuz riski minimuma indirdik, büyüme trendini kendi inisiyatifi mizde tutabildik. Arbella makarna pazara girdiği ülkelerde yer edinen ve her geçen yıl yeni ülkeleri portföyüne katarak büyüyen, kalite odaklı çalışan ve müşteri memnuniyeti yüksek bir markadır. Hedef pazarlarımız Hindistan, Çin ve Rusya olup 2017 yılında yüzde 10'luk bir büyüme hedefl emekteyiz" diye konuştu.